Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
na angielskim forum pisało ze panasonic szykuje sie za 5 - 6 miechów go wypóscic ale też cos przebąkiwali ze ma byc jakas niespodzianka ze morze wczesniej
Nawet jak by sie pojawil jutro co to zmienia? Moga sie ucieszyc ci co jeszcze LX3 nie kupili bo za drogo ze cena po pojawieniu sie LX4 spadnie Technologicznie nie sadze zeby udalo sie im przeskoczyc LX3. W canonie np. jest w lini G juz G10 i co z tego jesli model G5 czy G6 byly lepsze
oczywiscie ze plusem była by niższa cena ale jak ostatnio zauwazyłem to ceny sprzętów maja tendencje do rosniecia w MM powiedzieli ze ceny dobrych sprzetów pójda w góre
ja i tak czekam cały czas na lx3 niby mają sie pokazać szerzej po 3 lutego
Kupiłem ten aparat z miesiąc temu i nie żałuję tego, szczególnie że za bardzo niską cenę (ok. 1300 w UK). Zdjęcia robi świetne. Ale nie o tym będę pisał, napiszę o tym co mnie w nim wkurza. Po pierwsze dedykowany pokrowiec do niego kosztuje ze 350 zł. Po drugie ten dekielek do zasłaniania obiektywu - wiem że jest to najlepsze rozwiązanie, ale jeżeli już się na to zdecydowali to powinien być on trochę grubszy, aparat nie byłby dużo większy a wygoda byłaby o niebo lepsza. Po trzecie kilka opcji jest idiotycznych (np: aktywowanie viewfindera czy jak to tam, chodzi o dodatkowy wizjer, pozwala wyłączyć lcd przyciskiem Dispaly, tylko że jak się to aktywuje to nie można ustawić wykrywania twarzy i multipól focusa. Bezsens, dla mnie nie potrzebna opcja, powinno jej nie być, a możliwość wyłączenia lcd powinna być dostępna bez żadnych dodatkowych opcji. Następna dziwna rzecz to cały ten wybór proporcji zdjęcia (uważam że ten wybór to świetna sprawa) ale jest to bardzo źle zrealizowane. Już tłumaczę o co mi chodzi. Jak jest ustawione 4:3 lub 16:9 to widać czarne pasy z dołu/góry lub lewej/prawej strony, ale jak się weźmie 3:2 to żadnych czarnych pasków nie ma! A powinny być!! Obraz jest rozciągnięty na cały ekran przez co niekiedy trudno dostrzec różnicę między innymi proporcjami. Powinno być tak jak jest podczas robienia zdjęć w Multi Aspect (jeżeli ktoś nie wie jak to włączyć to: strzałka do góry dwa razy (ta co pozwala włączyć Auto bracket) i później naciskamy przycisk Display. Chciałbym żeby tak to wyglądało. Albo żeby była taka opcja jak coś ten cały Multi Aspect - czyli na stałe te ramki od proporcji, jeżeli byśmy zmienili proporcję to ramka od tej proporcji robi się np: czarna a reszta siwa. Coś takiego ale to już marzenia. Może w Lx10 coś takiego będzie. Jeszcze tylko się przyczepię do zbyt małych przycisków i nie za dobrze rozmieszczonych. Nieraz podczas robienia zdjęć w rękawiczkach niechcąco włączałem jakieś funkcje.
Aha, to prawda że aparat ma skłonność do używania wysokiego ISO, u mnie w trybie programowym często daje ISO 400 gdzie bez problemu mógłby dać 200.
To wszystko. Aparat bardzo dobry, a te w/w "wady" to tylko takie moje czepianie się, chciałoby się posiadać produkt idealny ale jak wiadomo takiego nie ma. Aparat z czystym sumieniem polecam każdemu.
Pozdrawiam
Wybacz, ale to co piszesz wydaje mi się czepianiem.
0. Pokrowiec. A z czego on jest zrobiony?
1. Ten dekielek to ma mniej niż 7 mm grubości? W mojej Leice ma 7mm i jest akurat.
2. Wizjerek. Jak byś chciał w malutkim wizjerku precyzyjnie ustawiać multipola i wykrywać twarze?
3. Proporcje. Odnoszę wrażenie że marzy ci się wykorzystywanie przełącznika proporcji zdjęć do wybierania kadru zdjęcia. Tymczasem przełącznik proporcji prawie nie powinien być ruszany po jego ustawieniu, bo jest przewidziany do wyboru takich proporcji, jakie ma narzędzie za pomocą którego będziesz oglądał zdjęcia, a więc czy to jest zwykły monitor 4:3, wyświetlacz HD 16:9, czy odbitka 3:2.
4. 400 ISO w trybie programowym. Nie używać trybu programowego. Pamiętam że jeszcze przy filmie w jednorazówkach były już załadowane filmy 400 ISO, bo gdy nie wiadomo w jakich warunkach będą robione zdjęcia, to był najsensowniejszy, najbardziej uniwersalny wybór czułości filmu.
Jak jest ustawione 4:3 lub 16:9 to widać czarne pasy z dołu/góry lub lewej/prawej strony, ale jak się weźmie 3:2 to żadnych czarnych pasków nie ma! A powinny być!!
A ten LCD nie ma proporcji 3:2 przypadkiem?
Marian napisał/a:
0. Pokrowiec. A z czego on jest zrobiony?
Wygląda na skórę...
Marian napisał/a:
Odnoszę wrażenie że marzy ci się wykorzystywanie przełącznika proporcji zdjęć do wybierania kadru zdjęcia. Tymczasem przełącznik proporcji prawie nie powinien być ruszany po jego ustawieniu, bo jest przewidziany do wyboru takich proporcji, jakie ma narzędzie za pomocą którego będziesz oglądał zdjęcia, a więc czy to jest zwykły monitor 4:3, wyświetlacz HD 16:9, czy odbitka 3:2.
I to może być argument przemawiający za robieniem i oglądaniem odbitek , przynajmniej dopóki nie wymyślą telewizorów i monitorów samoobracających się do pionu gdy ktoś odczuje taką potrzebę
A tak na marginesie, zauważyliście że filmowcy nie używają pionowych kadrów i jakoś żyją?
W LX3 nie widac czarnych lini przy formacie 3:2 dobre. Nie widac bo to nie tandetny canon ktory ci linie pokazuje a zdjecia i tak w komputerze trzeba docinac W LX3 ekran na format 3:2.
Futeralik zadrogi? Jak kogos stac na efekciarski kompakt znaczy ma kase na futeral albo przynajmniej nie bedzie o tym glosno mowil ze kasy nie ma. Jak stac cie na body 1D nie podczepiasz do niego kita bo L zadrogie.
Dekielek- to najlepsze rozwiazanie choc tez na poczatku mialam inne zdanie.
Aparat na zaawansowanych trybach nigdy nie podbija iso zawsze nastawia dluzszy czas jakby wiedzial ze na tych trybach fotografuje ktos kto wie do czego one sluza.
2. Wizjerek. Jak byś chciał w malutkim wizjerku precyzyjnie ustawiać multipola i wykrywać twarze?
Wydaje mi się że przez ten wizjerek chyba nic się nie da precyzyjnie ustawić, więc nie widzę sensu blokowania tych funkcji.
Marian napisał/a:
4. 400 ISO w trybie programowym. Nie używać trybu programowego.
Nie zmienia to faktu, że aparat za bardzo podbija ISO w tym trybie. Zresztą, nie tylko ja korzystam z tego aparatu.
Dominika napisał/a:
Futeralik zadrogi? Jak kogos stac na efekciarski kompakt znaczy ma kase na futeral albo przynajmniej nie bedzie o tym glosno mowil ze kasy nie ma. Jak stac cie na body 1D nie podczepiasz do niego kita bo L zadrogie.
Moim zdaniem ten aparat nie wygląda efekciarsko tylko profesjonalnie. Dobra cena za możliwości.
A płacenie 1/4 ceny aparatu za futerał, choćby był z nie wiadomo czego, to przesada.
Marian napisał/a:
Wybacz, ale to co piszesz wydaje mi się czepianiem.
Zgadza się, czepiam się szczegółów. Jak już pisałem nie ma rzeczy idealnych, a do tych nic nie znaczących rzeczy trzeba się przyzwyczaić. I tyle. Pozdrawiam.
Te LX3 to taki kieszonkowy szajs, miałem go ostatnio w ręku to jak zabawka dla dzieciaka do piaskownicy. Jeden gościu narzekał na ten aparat, wogóle że nie ma prawie zoomu optycznego i pozatym zdjęcia to porażka. Gadzecik i tyle, więc nie ma tu co tego tematu ciągnąć i zachwalać bo hitem rynkowym ten aparat nie jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9