Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dobra lustrzanka dla początkującego.
Autor Wiadomość
Driver 
Nowy

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009   

Jesli sie zdecyduje na N90 to
teraz szkło xo wybrac myślę o

Tamron SP AF 17-50 mm F2.8 tu stosunek stawiam na jakoś / cena ma się chyba niezłe ?

nikkor 17-55 2.8G IF ED ?

czy może polecicie mi jeszcze coś innego, jeśli tak to co ?

fotografia głownie: krajobraz, architektura, reportaż, wiadomo i pstrykanie codzienne.

Reklama

Riddle
[Usunięty]

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009   

17-55 - jeśli potrzebujesz najwyższej jakości i masz sporo kasy.
17-50 - jeśli potrzebujesz bardzo dobrej jakości optycznej, a wolisz jednak oszczędzić trochę kasy na kolejne szkło.

Według mnie 17-55 się trochę nie opłaca - bardzo drogie szkło, na dodatek tylko DX więc kiedy zmienisz na FF będziesz musiał go sprzedać.

Kostihna 
Nowy

Wysłany: Nie 15 Lut, 2009   Pierwsa lustrzanka i nie tylko.. Prosze o pomoc !

Scaliłem ten temat do innego podobnego, jednego ze stu dwudziestu pięciu rozpoczynających się od tego samego w sumie wstępu... :) Komor

Panowie prosze was o pomoc. Sukcesywnie od paru miesiecy odwiedzam wszystkie fora fotograficzne w celu uzyskaania zetelnych rad i inforamcji dotyczacych zakupu lustrzanki.
M.in. dzieki optyczne.pl uswiadomilem sobie to ze naprawde chcialbym wreszcie poczuc magie lustrzanki. Tyle ze mam problem z wyborem. Otoz chcialbym kupic sprzet w ktory bede systematycznie ale powoli inwestowal. Poczatkowo chcialbym podszkolic sie jezeli chodzi o technike robienia zdjec itp. Potem zaczac zabawe w fotografa na imprezach typu:"18nastki , sluby, studniowki" oraz okazjonalnie dla zaprzyjaznionego redaktora sportowego zdjecia z boisk pilkarskich. Aparat bralbym na raty ale chcialbym sie zamknac w 1500 - 1700zl. Chcialbym wejsc w system canona ze wzgledu na popularnosc i tradycje tej marki. Jednak ze wzgledu na brak odpowiedniej grubosci portfela nie stac mnie na dobre szkla, a wiem ze do sony mozna kupic w niezlym stanie szkla minolty. Jaki system najbardziej polecacie? czy faktycznie wejsc w sony kupic slaba puszke a200 i z ubiegiem czasu dokupic dobre szklo i lampe.. czy poczekac jeszce dluzej i dozbierac do 450d 400d 350d ? czy moze cos innego ? chcialbym zeby ten aparat mogl mi rowniez sluzyc jako przyzad do zarabiania pieniedzy w niedalekiej przyszlosci wiec lepiej teraz zacisnac troche pasa i dodac te 300 zl niz potem zalowac. Prosilbym rowniez aby nie dawano mi propzycji typu canon 40d itd.. poniewaz nie stac mnie poki co na tej klasy sprzet. Pamietajcie rowniez ze jestem pocztkujacym.

z gory dziekuje !
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 15 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

Wysłany: Nie 15 Lut, 2009   

No wiesz - na razie jesteś początkującym. Moim zdaniem najlepszym wyjściem byłoby tutaj a200. Jest to na prawdę b. fajna puszka. Jak już się podszkolisz i będziesz chciał zarabiać na foto to można zainwestować np. w a700 lub w jakiegoś jego następce (którego pewnie Sony na "dniach" wypuści).

Kostihna 
Nowy

no wlasnie tez sie zastanawialem nad tym. do tego a200 dokupic jakas staloogniskowa 50tke z minolty. z czasem lampe i jeszcze jakis obiektyw. czy taki sprzet zdalby sie na tego typu potzreby ktore wczesniej wymienilem ? rowniez chodzi o system. czy sony sprosta tym oczekiwaniom ?

Tutejszyn 
Optyczny

Kostihna jesteś naładowany teorią i marzeniami. Rzeczywistość szybko zweryfikuje Twoje plany. Okaże się, że ujęcia, które widzisz w wyobraźni są trochę inne od tych, które zobaczysz na monitorze. Sprzęt jaki jest w Twoim zasięgu daje Ci w zasadzie tylko wybór w zakresie systemu. Więc po prostu wejdź w system, który uznałeś za najlepszy. O reszte się nie martw. Jak jesteś dobry i przebojowy fotografia pozwoli Ci kupić lepszy sprzet, a jesli nie, to co teraz kupisz i tak da Ci mnóstwo zadowolenia na bardzo długo.

Kostihna 
Nowy

rozumiem. chodzi mi jednak o system sony. jako amator moglbym zaczac zabawe i poglebiac tajniki fotografii za pomoca tej puszki kitowego szkla i ewetualnie tej 50tki staloogniskowej. z biegiem czasu gdybym chcial juz zaczac zarbaiac fotografia. czy a700 w porowaniu do reszty zda egzamin. czy lepiej wejsc w inny system.

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

Kostihna, na pewno Sony niedługo wypuści trochę nowości, więc jak będziesz chciał zmienić body to pewnie już nie będziesz się zastanawiał nad a700 :grin: .

Monastor 
Optyczny

Kostihna, A700 jak najbardziej da radę (choc Ty się pewnie załapiesz już na następcę tego modelu) , a system Sony systematycznie rozwija się w dobrym kierunku, ale osobiście jeszcze bym się na niego nie zdecydował.

Wybrałbym Canona, ze względu na pełniejszy system. Są takie szkła Canona, których odpowiedników nie znajdziesz u Sony.

W Twoim przypadku wskazałbym przede wszystkim:
- przyzwoitą, jasną 50-tkę za około 300 zł, która będzie dobry uzupełnieniem kitowego szkła
- rewelacyjny 70-200 F/4 L, który kosztuje co prawda 2 tysiące zł, ale trudno o coś z lepszym stosunkiem jakości i ceny. Inwestując w system prędzej czy później dojdziesz do takich wydatków (to się dzieje samo, nawet nie zauważysz :zalamany: ). Do pewnych zastosowań może byc za ciemny, ale w takim wypadku zawsze masz pełną dowolnośc jeśli chodzi o szkła Sigmy czy Tamrona.

Kamcio649 
Rozmowny

A ja mam inne pytanie czytalem na róznych forach że w Sony A200 jest coś tam plastikowego i że to się niby wyrabia i jest lipa. Czy to jest prawda :?:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

nie.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

No a ja napiszę, że Monastor ma rację ;)

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

no a puszkę bym proponował 40D najmarniej :mrgreen:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

i do tego 17-55 f/2.8 minimum :roll:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

i minimum jako tele 70-200/2.8IS. Przydaloby sie troche kontaktu z rzeczywistoscia. Nie kazdego stac na takie wydatki.

Odpowiedz do tematu