Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 15 Lut, 2009 Wydruk zdjęć w salonach fotograficznych
Panowie, taki temat daję do dyskusji. Trochę co prawda zbliżony do "Kolorów zdjęć po eksporcie z LR", ale tamten dotyczy głównie wyświetlania barw na monitorze. Gdyby jednak Mod uznał, że można kontynuować dyskusję tam, to niech przeniesie wątek...
Problem wygląda następująco: Chcę wydrukować zdjęcia w formacie 20x30. Jako, że tych zdjęć trochę się nazbierało, zaniosłem jedno testowe, żeby mi wydrukowali w Kodaku, abym miał pewność, że kolory się zgadzają, żebym nie wyrzucił kasy w błoto.
No i nastąpiło zdziwienie...
W LR, Photoshop Elementsie, jak i IrfanView kolory na monitorze były zbliżone. Natomiast na wydruku, to jest zupełnie inne zdjęcie!
Nie powiem, bo bardziej mi się podoba to wydrukowane i na pewno je sobie zostawię, bo ma swój klimat, ale nie wiem, skąd się wzięły różnice.
Zdjęcie było zrobione aparatem w przestrzeni barw sRGB, do obróbki wykorzystywałem również tylko tego profilu.
Wydrukowane zdjęcie straciło znacznie na nasyceniu w kolorach pomarańczowych (zamek w Malborku), ale bardziej mnie zastanawia, że drzewa, zamiast wiosennej zieleni, wyszły ciemne i nie przypominają zielonego koloru.
Czym to może być spowodowane. Wina Kodaka, czy może ja coś źle zrobiłem. Czy jak wyślę to jedno zdjęcie (w celu porównania wyników) do innego salonu (np. Fotojoker lub Empik) może coś się zmienić?
Generalnie, to to jedno zdjęcie jest ok, tzn. podoba mi się takie, jakie jest, ale obawiam się, że jak wydrukują mi zdjęcie z gór, gdzie przeważa jasna zieleń, to już tak fajnie nie będzie...
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę wysyłając zdjęcia do druku? Na razie oprócz kolorów, wiem także, że zdjęcie w formacie 20x30cm faktycznie ma 20,3x30,5 przez co ucięło mi ramki... Ale właśnie dlatego dałem tylko to jedno zdjęcie do druku, a nie 20, żeby się przekonać, jak wyjdzie... O różnicy w jasności nawet nie wspominam, bo to pewnie wina monitora i tu już wiem, że trzeba dla każdego zdjęcia ciut podnieść wartość ekspozycji...
Karipu, temat rzeka dobry lab udostępnia aktualny (aktualizacja co najmniej raz na miesiąc) profil kolorystyczny maszyny drukującej/naświetlającej. bez tych profili to zupełna loteria jakie kolory będą na zdjęciach, a na domiar złego z jednej maszyny w różnym czasie mogą być różne kolory także.
tu masz przykład labu, który udostępnia profile, warto też przeczytać ABC profilowania.pdf z tej strony trochę ci powinno rozjaśnić w tej kwestii
kamfil06, albo dobrze albo tanio. jak ma się analoga to jeszcze można znaleźć miejsca gdzie zrobią odbitki z powiększalnika ale z cyfry to już nie ma wyboru.
kamfil06, a jesteś w stanie zrozumieć że w każdej odbitce jest wliczony koszt nie tylko papieru, ale i innych czynników nie zależnych od formatu odbitki, jak na przykład wiedza i umiejętności ludzi pracujących na tych maszynach zauważ że cena 15x21 jest taka sama jak 30x40.
kamfil06, ale ten lab pewnie wydrukuje Ci na super papierze, w rozdzielczości 400 dpi żebyś mógł komuś pokazac pod mikroskopem, że jest lepiej niż 200 lub 300 dpi.
Wysłany: Nie 15 Lut, 2009
Karipu napisał/a:
Jako, że tych zdjęć trochę się nazbierało, zaniosłem jedno testowe, żeby mi wydrukowali w Kodaku, abym miał pewność, że kolory się zgadzają, żebym nie wyrzucił kasy w błoto.
Tak tylko spytam czy prosiles ich aby nic nie ruszali ze zdjeciem? Jezeli im nie powiesz ze chcesz bez obrobki to ci zrobia "z" tak jak im sie podoba. I w dupe profil z lab
chyba tak...
ciekawi mnie na co gapiłem się wcześniej
Monastor napisał/a:
kamfil06, ale ten lab pewnie wydrukuje Ci na super papierze, w rozdzielczości 400 dpi żebyś mógł komuś pokazac pod mikroskopem, że jest lepiej niż 200 lub 300 dpi.
Monitor mam skalibrowany poprawnie. Na wszelki wypadek sprawdziłem również na 4 innych i na wszystkich zdjęcie wygląda podobnie.
W labie także niczego nie zmieniali, przynajmniej o to ich prosiłem
Wyślę to samo zdjęcie jeszcze do dwóch punktów i zobaczę gdzie wyjdzie najlepiej
W jaki sposób korzystacie z profilów icc? Zapisujecie w nich ostatecznie zdjęcie i później porównujecie jak wyglądają, czy może ładujecie profil do ustawień monitora/karty graficznej?
Wysłany: Pon 16 Lut, 2009
Karipu napisał/a:
W jaki sposób korzystacie z profilów icc? Zapisujecie w nich ostatecznie zdjęcie i później porównujecie jak wyglądają, czy może ładujecie profil do ustawień monitora/karty graficznej
Takie profile jaki oni daja to jest profil wydruku a nie monitora. Musisz otworzyc zdjecie w PS i wybrac profil ktory ci dadza (wczesniej go zainstaluj). Nie wiem nie sprawdzalem jeszcze czy zdjecie w profilu bedzie takie jak wydrukuja. W czestochowie jest tylko jeden taki fotograf co ma profil
Sam sie na tym dokladnie nie znam ale wpadl mi do glowy taki szalony pomysl.
Dajesz zdjecie do wywolania proszac aby nic nie zmieniali. Jak ci wywolaja to przykladasz do monitora i kalibrujesz tak aby na monitorze wyszlo to co na zdjeciu
OCzywiscie najlepiej by bylo jakby dali wzornik kolorow w formie papierowej i jako plik graficzny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9