Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam lornetkę 12x50 firmy Vanguard (diabli mnie podkusili wymiana za mojego starego Berkuta 20x50)
Niestety to amerykańskie badziewie ma taką budowę, że okulary są ruchome (po dokręceniu wkręta nawet sztywne ale nie na długo)
Powoduje to kłopot bo kiedy ustawiam ostrość na obiekcie np: odległym o 100m i następnie patrzę na obiekt o dległy o 300m , to ponownie muszę ustawiać korektę okularów(mam -1,5 na lewe oko a +1 na prawe )
Każda zmiana ogniskowej wymaga ponownej korekty okularów na każdym oku). Czy tak ma być?
Zdecydowanie tak nie ma być. Korektę dioptrażu na okularze ustawia się raz. Potem kręci się już centralnym pokrętłem.
rafklim [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Sie, 2007
No niestety, tak to jest z tym zachodnim chłamem w cenie dobrego sprzętu ZSRR lub Rosji.
Na szczęście mam jeszcze monokulary Berkuta 10x50 i MP 20x60, muszę pomyśleć nad wymianą tego Vanguarda. Dla takiego sobie patrzenia to on jest nawet dobry, daje dość ładny i czysty obraz. Tylko ta mechanika jest do d....
Czy lornetki Yukon, są porównywalne do Kronosów i Bierkuta ?
Ma to być sprzęt na oglądanie przyrody (ptaki). Min 10x50 a jeszcze lepiej tak ok. 15x60 lub 70
To co byś polecił do 400zł ale z możliwie największym przybliżeniem ale nie za cene jakości obrazu.
Szczegóły upierzenia są dość istotne i jeśli np ma mieć 20x60 a słaby kontrast i ostrość to wolę 12x50 a nawet 10x50 , o ile da się na niej zobaczyć więcej niż na "dużej"
A co masz do Yukonów ? Czy mają pryzmaty Bak4? czy Bak 7?
Myślałem nad Delta Optical silwer 10x50 tylko czy warto dać więcej niż za yukona i jeśli mogę prosić o uzasadnienie?
Miałem pobieżnie w reku dwa Yuokony i mnie nie zachwyciły.
Za 400 zł to faktycznie DO Silver 10x50. Ewentualnie Nikon Action VII 12x50, jeśli zależy
Ci na dużym powiększeniu.
rafklim [Usunięty]
Co do tych Yukonów, to oceń je biorąc pod uwagę cenę.
A jak sądzisz czy gdybym kupił Kronosa 20x60 to w zestawieniu z tym Nikonem 12x50 lub Silver 10x50 z Delty - która patrząc na ptaki drapieżne z odległości ok. 500m pozwoliłaby zidentyfikować gatunek?
Chodzi mi właśnie o taką
Mam monokular Zomz 20x60 -1/2 Kronosa i jest niezły , ale nie wiem czy takie porównanie z lornetkami x10 lub x12 jest możliwe ?
Mam dodatkowy dylemat w związku z przewożeniem lornetki rowerem i silnymi wstrząmi- boję się że taki sprzęt wypełniony azotem(silver) rozkolimuje się (jak każdy) i będzie kłopot z naprawieniem?
Kronos jest OK. Ale 20x to raczej już na statywie.
rafklim [Usunięty]
Dzięki za odpowiedzi
Jeśli możesz to odpowiedz jeszcze czy patrząc przez kronosa będę widział więcej niż przez Minoltę czy Silvera czy też jakość optyki Kronosa spowoduję utratę detali w takim stopniu że niewiela mi da 20 krotne przybliżenie?
Jeszcze są pytania z poprzedniego posta np: odnośnie kolimacji i transportu jeśli dysponujesz cierpliwością to bardzo proszę
Kronosem zobaczysz więcej, bo ma większy obiektyw i większe powiększenie. Ale jego możliwości wykorzystasz tylko na statywie. Z ręki 20x będzie tak telepało, że więcej zobaczysz 10x50 lub 12x50.
DO Silver czy Action VII nie są może lornetkami na 10-20 lat. Ale kilka latek telepania na wycieczkach raczej wytrzymają.
Arek
rafklim [Usunięty]
Dzięki raz jeszcze,
mam pewną wprawę bo miałem 10 lat Berkuta 20x50 i dawałem radę łapać ptaka w locie i go rozpoznać
właśnie się spieram z kolegą który twierdzi, że skoro mam monokular 20x60 to lornetka Kronos nic mi nowego nie wniesie , bo pole widzenia nie będzie większe niż w tym monokularze
Czy to możliwe?
(czy te Yukony mają szkłą Bak4 czy Bak 7?, może kompromisem byłby Yukon 15x50 ?)
Yukony które miałem w rękach miały Bk7. Ale oni mają więcej modeli, więc może niektóre mają BaK-4.
Lornetka 20x50 a 20x60 to zupełnie inne instrumenty. Da druga jest wyraźnie dłuższa i cięższa, więc jej utrzymanie jest trudniejsze. Boje się, że upierając się przy obserwacjach z ręki będziesz 20x60 widział tyle samo co 12x50.
Arek
rafklim [Usunięty]
A pole widzenia lornetki i monokularu faktycznie będzie podobne?
Pole widzenia zupełnie nie zależy od tego czy obserwujemy monokularem, lornetką, czy teleskopem. Tutaj liczy się tylko własne pole widzenia zastosowanych okularów oraz powiększenie.
rafklim [Usunięty]
Wysłany: Sro 22 Sie, 2007
To znaczy , że nie ma sensu abym kupił Kronosa, bo mając jego 1/2 w postaci monokularu widzę dokładnie tyle samo ?
Zawsze myślałem , że dwoje oczu może więcej niż jedno
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10