Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Tamron AF 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Asp
Autor Wiadomość
elijah
[Usunięty]

Wysłany: Sob 20 Gru, 2008   

Arek napisał/a:

Mówi się, że mądrej głowy włos się nie trzyma. Po doktoracie łysienie jest więc obowiązkowe.

Dobre :)
Ja czasami do tego powtarzam, lekko parafrazując - że łyse jest piękne :)

RB,
coś tak oczy wybałuszył? :) W liceum i na studiach nosilem dlugie wlosy - po czym następnie zaczeły mi, w sposób zaplanowany genetycznie (dziękuję tato, dziękuję dziadku) wypadać. Pomagam im ostatnio maszynką, goląc się zupełnie na zero. I wiesz co, pokazywałem rozmaitym dziewczynom swoje zdjęcia w długich włosach jak i bez nich - i wiekszości - chyba poza jednym przypadkiem - podobałem się bardziej na łyso. Zaczynam zatem doceniać dar łysiny :) ))) hehe

_P_M
zeby nie bylo kompletnego offtopu: dobrze, że wiesz, co chcesz, ale jednak zauważ, są ludzie zainteresowani tym obiektywem :) poza tym, cena nie jest taka tragiczna, podobnie kosztuja inne uniwersalne spacerowki.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 20 Gru, 2008   

elijah napisał/a:

coś tak oczy wybałuszył? :)

Bo mnie zamurowało. Znaczy - kategoria: wstyd

elijah
[Usunięty]

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   

RB napisał/a:

RB, no pierwszy chyba raz widze aby ktoś dobrze wyglądał i się tego wstydził :)

MasterB 
Maniak

Wysłany: Pon 22 Gru, 2008   

Wracając do tematu ;)
Podejrzewam że obiektywy typu supergigazoom sprzedają się o niebo lepiej niż te o mniejszym zakresie ogniskowych, o stałkach nie wspominając... Po prostu są skierowane do innego odbiorcy (znaczy się, ze staropolska - innego targetu ;) )

Co prawda żadnych badań dotyczących tego zagadnienia nie widziałem, ale byłem przedwczoraj w sklepie nie dla idiotów i widziałem potencjalnego klienta który chciał "jak największy zoom" do Sony A350 (na którego zdecydował się parę minut wcześniej).
Sprzedawca więc zaproponował zoom "15-krotny" pod postacią 18-250mm... Nie wiem jak z tych ogniskowych wyszło mu 15x, ale mniejsza o to - klient dostał to co chciał. On już pewnie nigdy nie odepnie obiektywu od tego korpusu, może nawet zapomni że istnieje taka możliwość... Takich klientów jest całe mnóstwo

Szczerze mówiąc, gdyby superzoomy oferowały dobre światło, i bardzo dobrą jakość obrazu w całym zakresie, to pewnie też bym sie nie przejmował dźwiganiem całego majdanu (18-55 3.5-5.6, 50 1.8, 28-135 3.5-5.6). Noo, może ze stałki bym nie zrezygnował... Jakoś tak sie mocno przywiązałem do światła 1.8 ;)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 22 Gru, 2008   

elijah napisał/a:
RB napisał/a:

RB, no pierwszy chyba raz widze aby ktoś dobrze wyglądał i się tego wstydził :)

A kto się wstydzi? Jakoś nie zauważyłem.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Pon 29 Gru, 2008   zależność rozdzielczości od odległości ostrzenia.

Dzień dobry,

Przy okazji przeglądania różnych testów spacerzoomów zacząłem się zastanawiać nad taką sprawą:

W testach podawane są wyniki pomiarów zdolności rozdzielczej dla różnych ogniskowych, które potrafią się istotnie różnić od testu do testu. Oczywiście może być to problem trafienia na różny egzemplarz, lub co tu dużo mówić, uczciwości testujących. Ale czy macie jakieś rozeznanie jak wygląda na przykład zależność rozdzielczości dla różnych ogniskowych w funkcji odległości ostrzenia i czy to nie może być też źródłem rozbieżności wyników między testami?

Pozdrawiam serdecznie

WojciechW

goltar 
Optyczny

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008   Re: zależność rozdzielczości od odległości ostrzenia.

WojciechW napisał/a:
Ale czy macie jakieś rozeznanie jak wygląda na przykład zależność rozdzielczości dla różnych ogniskowych w funkcji odległości ostrzenia i czy to nie może być też źródłem rozbieżności wyników między testami?
W testach na optyczne.pl jest to uwzględniane (kilka pomiarów uśrednianych), a zależność rozdzielczości w funkcji odległości ostrzenia daje różnice najczęściej w zakresie do 10%. Główną różnicą w testach rozdzielczości jest to, czy sprawdza się ją dla RAW czy JPEG, a jeśli dla JPEG to dla jakiego poziomu wyostrzenia. Oczywiście często testy robione są na różnych body, co także ma znacznie i wpływa na wyniki.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008   

goltar Dziękuję za odpowiedż. Wspomniane przez ciebie 10% to pewno nie dużo więcej niż dokładność pomiaru. Ale pomiary zdolności rozdzielczej robi się pewno fotografując odpowiednie tablice z odległości co najwyżej paru metrów. A jak oceniasz możliwość takiej sytuacji gdy jakiś zoom daje np. zupełnie dobrą zdolność rozdzielczą przy fotografowaniu czegoś z 1 -3 metrów, a mydli blisko nieskończoności? Nie mam tu na myśli oczywiście wadliwego AF.

Pozdrawiam serdecznie,
WojciechW

rad79 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Sty, 2009   Nikon 55-200mm F4-5.6G VR AF-S DX IF-ED

Przygladalem sie Tamronowi 18-270mm ze wzgledu na cene i zdaje sie ze pracuje z moim Nikonem d60 ale nastraszyliscie mnie tymi opiniami ze cos tam sie zacina, przycina, trzeszczy. Dla mnie aparat to zabawa heh od 2 tygodni i nie znam sie na tym kompletnie. Posiadam Nikona D60 kupiony w zest. z obiektywem 18-55mm VR ale po ostatnich spacerach w po okolicy uznalem ze chcialbym jednak cos co bardziej przyciagnie obraz do aparatu. :smile: Wiec obserwowalem glownie CENY i patrzylem na tego Tamrona ale on chyba duzy wiec wszystko wskazuje na to ze zaspokoje sie w zupelnosci Nikon 55-200mm F4-5.6G VR AF-S DX IF-ED Dopisze tutaj ze znalazlem go za 140 funtow (brytyjskich) czy to jest dobry wybor tj cena do jakosci ?

Wróbel EOS 
Rozmowny

Wysłany: Wto 06 Sty, 2009   

rad79, Jeśli zastanawiałeś się nad Tamronem a masz obecnie 18-55 VR to moim zdaniem lepszym wyborem będzie 70-300 VR.

elijah
[Usunięty]

Wysłany: Pon 16 Lut, 2009   

Po drugim nietrafionym egzemplarzu zrezygnowałem z zakupu tego szkła (pierwszy rycząca stabilizacja i skaczący w wizjerze obraz, drugi - "grzechotka" w obiektywie).

Kolega mial na sprzedaz w dobrej cenie Nikkora 18-200. Wziąłem... i sprzedałem dalej po kilku dniach, porównując jakosc obrazu (kiepskie krawedzie) z kitowym 18-105.

W rezultacie, zostalem z tym, co mialem na poczatku, czyli 18-105. Genialny obiektyw ;)
Szczesliwie, po malych zabawach z ExifAnalyzerem zrozumialem, ze i tak ok 90% wszystkich zdjec jakie robie to ten zakres ogniskowych. Dla reszty - chyba trzeba bedzie pewnego dnia przemoc sie i zaczac dzwigac 70-300 ;)

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Wto 17 Lut, 2009   

elijah napisał/a:
Po drugim nietrafionym egzemplarzu zrezygnowałem z zakupu tego szkła (pierwszy rycząca stabilizacja i skaczący w wizjerze obraz, drugi - "grzechotka" w obiektywie).

Kolega mial na sprzedaz w dobrej cenie Nikkora 18-200. Wziąłem... i sprzedałem dalej po kilku dniach, porównując jakosc obrazu (kiepskie krawedzie) z kitowym 18-105.

W rezultacie, zostalem z tym, co mialem na poczatku, czyli 18-105. Genialny obiektyw ;)
Szczesliwie, po malych zabawach z ExifAnalyzerem zrozumialem, ze i tak ok 90% wszystkich zdjec jakie robie to ten zakres ogniskowych. Dla reszty - chyba trzeba bedzie pewnego dnia przemoc sie i zaczac dzwigac 70-300 ;)

Możliwość zakupu Nikonów z względnie tanimi zoomami 18-105 lub nawet (jeżeli pamiętam zakres) 18-135 to bardzo dobry pomysł tej firmy, w dużym stopniu eliminujący potrzebę dokupywania spacerzoomu o większym zakresie ogniskowych. Ale typowy zakres większości kitów 18-55 to jednak na te "umowne spacery" czasami wyraźnie za mało. Co do tytułowego 18-270 to dla posiadaczy Pentaxów i innych aparatów ze stabilizacją w korpusie lepszy jest chyba zakup wcześniejszego Tamronów 18-250 (w przypadku Pentaxów również równoważnego Pentaxa 18-250). Przyrost ogniskowej niezuważalny, a spadek ostrości i zwłaszcza przyrost ceny już chyba tak.

WojciechW

Odpowiedz do tematu