Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 16 Lut, 2009
JAK efektywnie wykorzystać przycisk AF-ON w 40D????
Autor Wiadomość
1507 
Optyczny

Wysłany: Pon 16 Lut, 2009   JAK efektywnie wykorzystać przycisk AF-ON w 40D????

Jak w temacie, proszę o sugestie i porady

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Pon 16 Lut, 2009   

przyłączam sie do pytania :smile: tez mnie zastanawia jak efektywnie wykorzystać ten przycisk. póki co wydaje mi sie bezużyteczny.

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

:smile:
Wiem ,że służy do ustawiania AF w trybach innych niż "programowych" czyli w tzw. strefie twórczej (preselekcji przysłony, czasu w manualu itd) i działa jak wciśnięty do połowy spust migawki. To tyle, nie wiem jak się zachowuje w ustawieniach tzw. strefy podstawowej tzn programowej (aparat idiot) :)
Ja bym raczej tym przyciskiem się nie przejmował to tylko gadżet, ale czasami korzystam aby ustawić nim ostrość.
Ostatnio zmieniony przez Jacek(Baton) Pon 16 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

1507 
Optyczny

trzebo coś ustawić w C.Fn ale nie wiem co i mozna go ponoć fajnie wykorzystać w foto przyrodniczej, ale nie wiem jak

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

No to juz Ci mówię :mrgreen:
Jest tak jak mówiłem nadaje się do ustawiania pomiar/AF i nic poza tym.
Poszukaj w menu C.Fn:Operowanie/Inne:

Spust migawki/przycisk AF-ON
0:Pomiar+AF start
1:Pomiar+AF start/AF stop
2:Pomiar start/Pomiar+AFstart
3:Blokada AE/Pomiar +AF start
4:Pomiar+AF start/nie działa

I jeszcze jest dalej zamiana AF-ON/AE Lock
Można go zamienić na blokadę ekspozycji ale to już daje ci przycisk *
To tyle , nadal twierdzę że to przycsk do ustawiania focusa, ale czasami sie przydaje.

1507 
Optyczny

no właśnie żeby jeszcze tak szerzej te punkty opisać bo jako laikowi to nic mi to nie mówi np AFstrat/AF stop

[ Dodano: Pon 16 Lut, 2009 15:32 ]
powiedzmy mam włączone AI SERVO czy mogę tak ustawić aparat żeby przyciskiem AF-ON zablokować AI SERVO w tryb ONE SHOT?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

w liveview za pomoca tego przyciska ustawiamy ostrosc. u mnie dziala jako AE lock i bardzo dobrze sprawuje swoja funkcje

misioEVO 
Uczestnik

W mojej 40-tce ustawiłem sobie C.FnIV Spust migawki/Przycisk AF-ON na 3: Blokada AE/Pomiar+AF start. Dzięki temu spust migawki nie obsługuje AF, jest on uruchamiany przyciskiem AF-ON. Najpierw ustawiam ostrość przyciskiem AF-ON a później naciskam spust migawki, w fotografii ptaków u mnie się sprawdza.

1507 
Optyczny

a jak działają inne?

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Dla mnie bez sensu jest, aby tylko tym przyciskiem (AF-ON) ustawiać AF, a zwalniać migawkę spustem migawki.
Od lat używam lustrzanek i nie rozumiem tego, aby taki właśnie sposób był lepszy od tradycyjnego ustawiania ostrości spustem migawki przy którym myślę mam większą kontrolę niż ustawiając jakimś "guziczkiem" z tyłu korpusu ostrość , a zwalniać migawkę spustem.
A Live View niech zostanie funkcją kompaktów i multizoomów, choć nie zaprzeczam, że czasem ta funkcja może się przydać. Ale nie po to sie decydowałem na lustrzankę, aby robić zdjęcia sposobem kompaktu. :)

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Wto 17 Lut, 2009   

Jacek(Baton), fotografowie ptaków nie wyobrażają sobie innego sposobu jak rozdzielenie AF od spustu to raz, a dwa taki wynalazek już w zamierzchłych czasach był u nikona i jakoś nikt nie narzekał i tylko chwalić cwanona za to że w końcu dał u siebie tę funkcję.

1507 
Optyczny

piotrmkg napisał/a:
Jacek(Baton), fotografowie ptaków nie wyobrażają sobie innego sposobu jak rozdzielenie AF od spustu to raz, a dwa taki wynalazek już w zamierzchłych czasach był u nikona i jakoś nikt nie narzekał i tylko chwalić cwanona za to że w końcu dał u siebie tę funkcję.

ale jak to do ptactwa przystosować???

Jerry_R 
Entuzjasta

Jacek(Baton) napisał/a:
Dla mnie bez sensu jest, aby tylko tym przyciskiem (AF-ON) ustawiać AF, a zwalniać migawkę spustem migawki.
Od lat używam lustrzanek i nie rozumiem tego, aby taki właśnie sposób był lepszy od tradycyjnego ustawiania ostrości spustem migawki przy którym myślę mam większą kontrolę niż ustawiając jakimś "guziczkiem" z tyłu korpusu ostrość , a zwalniać migawkę spustem.

Troche otwartosci kolego ;-)
Oddzielenie ostrzenia od pomiaru ekspozycji i uwalniania migawki pozwala na przekadrowywanie przy wlaczonym servo. Wielu fotoreporterow nie wyobraza sobie uzwania przycisku migawki do ostrzenia. Oddzielenie daje zupelnie inny komfort pracy.

Jacek(Baton) napisał/a:
A Live View niech zostanie funkcją kompaktów i multizoomów, choć nie zaprzeczam, że czasem ta funkcja może się przydać. Ale nie po to sie decydowałem na lustrzankę, aby robić zdjęcia sposobem kompaktu. :)

Znowu troche otwartosci ;-)
LV AF jest dokladniejszy niz detekcja fazy (odpada FF/BF), nie wystepuje podnoszenie lustra (drgania), mozliwy podglad histogramu, brak graniczen do ilus tam punktow AF, mozna uzywac prawie calego sensora, odpada przekadrowywanie, LV AF 'Face Detection" sam "wedruje" za wybrana twarza w obrebie kadru - przydatne, testowalem na maksymalnie otwartych przeslonach, na zywo podglad symulacji ekspozycji.

Jeszcze ostrzy niestety dluzej nize tradycyjny. Ale zmienie sie to na plus z czasem.
Kiedys uzywalem SONY Alphy z odchylanym LCD - w niektorych sytuacjach nieocenione, brakuje mi tego w Canonie. Ale to tylko kwestia czasu.

Jak sie ktos przyzwyczai, ciekawie sie pracuje ostrzac kciukiem, a mierzac ekspozyjce i zwalniajac migawke wskazujacym, wlasnie w LV.

Nie wiem, czy zauwazyles, ale producenci lustrzanek weszli w LV i zapowiadaja dalszy rozwoj (ALPHA 900 nie ma, gdyz wyszla w pospiechu). Malo tego, coraz wiecej osob nie wystarcza LCD, ale podlaczaja zewnetrzny wyswietlacz po HDMI, pokazujacy obraz LV. Mam aparat na statywie, fotografuje krajobraz lub architekture. Po co mam sie wpatrywac w wizjer, majac na nosie okulary, jak wygodniej w ekran?

Caly czas sa momenty, kiedy uzywam wizjera (szybko poruszajace sie motywy), ale rownie czesto "otwieram sie" na LV.

piotrmkg 
Optyczny

1507, nie wiem czy czytałeś http://www.foto-ptaki.pl/...=1&limitstart=3 zwłaszcza tą cześć tekstu na prawo od zdjęcia czapli siwej.

komor 
Moderator

Ja też używam AF-On a na spuście mam ostrzenie wyłączone. Śledzenie ostrości w AF-Servo z wciśniętym do połowy spustem jest po prostu niewygodne, zdarzało mi się nieopatrznie wciśnięcie przycisku do końca, choć wcale nie chciałem jeszcze zrobić zdjęcia.

Natomiast szkoda, że nie ma możliwości zaprogramowania tego przycisku na zupełnie coś innego, typu bracketing czy co tam kto by jeszcze chciał.

1507, funkcja AF-stop służy chyba do współpracy z długimi tele Canona, które mają swoje własne przyciski AF. Chwila guglania i mamy, w recenzji Canona 1Ds:

Some Canon lenses (the super telephotos) have a special "AF stop" button on them, normally used to control AF operation, to avoid excessive AF "hunting." This Custom Function option controls how the 1D interprets actuation of the AF stop button. (Imaging Resource).
Można też zajrzeć do tego pliku PDF:
OS1D_1DsMark_IIIoptimizingAFsettings.

Odpowiedz do tematu