Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
nie rozumiem o co z przysłonami Ci chodzi... w FZ mam jaśniejszy obiektyw niż kit w a200 i to mnie boli
Powiem tak... dla mnie czymś pięknym było, jak zaraz po zakupie lustrzanki ustawiłem ISO800 i obejrzałem wynik - wtedy będziesz wiedział, że jaśniejszy FZ18 nie jest lepszy niż kit od Alphy, choćby właśnie dlatego, że możesz wykorzystać większe czułości niż ISO100-ISO200 z Panasonica.
Co do przysłon... nie wiem.. pamiętam jak bawiłem się FZ18 i niezależnie czy ustawiłem F2,8 czy F8,0 - jakoś tak różnicy zbytniej nie widziałem Nawet przy ogniskowych rzędu 200-300 mm... Winę tutaj ponosi mniejsza matryca, więc jak dorwiesz jakąkolwiek lustrzankę, to ciężko będzie się przestawić, że jednak ta głębia ostrości jest - a w dodatku bardzo wyraźnie ją na zdjęciach widać
Nie mówię że w kompaktach tej głębi brak, jednakże kiedy ma się dwa aparaty obok siebie, wykorzystuję się nawet dwa na raz przy jednej scenie - to jednak w lustrze ta głębia istnieje, a w kompakcie mamy ledwo zalążek.
Dlatego też zaznaczyłem, że zauważysz różnicę w tym - jakiej przysłony będziesz używał (p.s. pamiętam że w FZ18, oprócz faktu że przy F8.0 powinienem dostać obraz o lepszej jakości niż z F2.8 (głównie dystorsje i winietowanie), to zazwyczaj przymykałem panasonica tylko w celu wydłużenia czasu ekspozycji.... )
eave, ok to powiem tak - nie kupiłbym używanego aparatu od kogoś, gdzie nie wiem jak był on traktowany katowany itp... więc allegro odpada - moim marzeniem (tym skromniejszym) już od jakiegoś czasu był Canon 40D ale znajdź mi taki za 900zł... Generalnie za 900zł nowego lusterka nie kupię a tu mam aparat od brata który jest gorszym sprzętowym pedantem niż ja więc sprzęt zadbany - znam przebieg migawki, mam ponad rok gwarancji, i niską cenę... zresztą nie rozumiem jednego... czy naprawdę uważasz, że skoro teraz kupię SONY to już jestem skazany na ten system? NIE... teraz SONY a potem jak już będę mógł poważniej o sprzęcie pomyśleć to będę myślał... co i jak, a kto wie a może to właśnie będzie SONY...
MC, zaniepokoiłeś mnie z tymi Kingstonami.... możesz coś polecić innego w takim razie? 4GB i najlepiej by się w ok 50zł zmieścić... do Kingstona mam jakoś zaufanie... większe niż np goodram z allegro (choć pamięci do kompa robią dobre)
Widać jesteś typem co lubi nowe Ja tam na samym używanym sprzęcie jadę (lustro, narty, laptop na ten przykład) i jestem zadowolony. Ale to kwestia osoby
Jeśli masz taką okazję z a200, to bierz
Mówię tylko, że jeśli jesteś nastawiony na jakiś system, to lepiej się w niego pakować od razu. A systemu nie wybieraj po aparatach, tylko po obiektywach, bo one (ze sprzętu) są najważniejsze
wiem, że lepiej byłoby od razu wchodzić w system ale widzisz tu dokładam jedynie 100zł i mam lusterko a na lepszy sprzęt przyjdzie czas a ten... np. oddam przyszłej żonie
co do kart pamięci to szperałem długo o tym gryzieniu się Kingstona z Sony ale jakoś nic nie znalazłem i chyba ją kupię... bo nic innego taniego znaleźć nie mogę...
Sz@kal, kilka osob na kkmie narzekalo, ze musieli Kingstony formatowac, bo odmowily wspolpracy i oczywiscie zdjecia przepadly. Inni sa z kolei zadowoleni. Ja pewnie kupie Transcenda albo Extreme III, bo na slub potrzebuje karty niezawodnej.
nie rozumiem o co z przysłonami Ci chodzi... w FZ mam jaśniejszy obiektyw niż kit w a200 i to mnie boli
Powiem tak... dla mnie czymś pięknym było, jak zaraz po zakupie lustrzanki ustawiłem ISO800 i obejrzałem wynik - wtedy będziesz wiedział, że jaśniejszy FZ18 nie jest lepszy niż kit od Alphy, choćby właśnie dlatego, że możesz wykorzystać większe czułości niż ISO100-ISO200 z Panasonica.
Co do przysłon... nie wiem.. pamiętam jak bawiłem się FZ18 i niezależnie czy ustawiłem F2,8 czy F8,0 - jakoś tak różnicy zbytniej nie widziałem Nawet przy ogniskowych rzędu 200-300 mm... Winę tutaj ponosi mniejsza matryca, więc jak dorwiesz jakąkolwiek lustrzankę, to ciężko będzie się przestawić, że jednak ta głębia ostrości jest - a w dodatku bardzo wyraźnie ją na zdjęciach widać
Nie mówię że w kompaktach tej głębi brak, jednakże kiedy ma się dwa aparaty obok siebie, wykorzystuję się nawet dwa na raz przy jednej scenie - to jednak w lustrze ta głębia istnieje, a w kompakcie mamy ledwo zalążek.
Dlatego też zaznaczyłem, że zauważysz różnicę w tym - jakiej przysłony będziesz używał (p.s. pamiętam że w FZ18, oprócz faktu że przy F8.0 powinienem dostać obraz o lepszej jakości niż z F2.8 (głównie dystorsje i winietowanie), to zazwyczaj przymykałem panasonica tylko w celu wydłużenia czasu ekspozycji.... )
Przepraszam, ale właśnie troszkę pokręciłeś.
Jak mówi definicja np. w Wikipedii:"Głębia ostrości (dawniej "głębokość ostrości") – parametr stosowany w optyce i fotografii do określania zakresu odległości, w którym obiekty obserwowane przez urządzenie optyczne sprawiają wrażenie ostrych".
To co jest cenione w przypadku lustrzanek (przez ciebie również), to możliwość regulowania głębi ostrości - uzyskiwania małej głębii ostrości przy większym otwarciu obiektywu (małe warości f) i dużej przy małym (duże wartości f). A w kompaktach właśnie trudno zmniejszyć głębię ostrości, a więc nie to, że jej nie ma, tylko właśnie jest i to zwykle za duża.
W kompaktach, nie ma też specjalnej potrzeby zamykania przesłony poniżej f4, wyjątkowo f5.6 (jest to nawet szkodliwe, bo spadanie ostrości przy przy zamykaniu przesłony dla krótszych ogniskowych zaczyna się wcześniej). Natomiast w lustrzankach mających obiektywy o większych ogniskowych bywa często potrzebne f8 lub f11 - ogólnie wtedy gdy chce się wykorzystać pełnię zdolności rozdzielczej i/lub gdy motyw wymaga wlaśnie dużej glębi ostrości. Ale z tego wynika również to, że lustrzanka może czasami znacznie bardziej potrzebować większych czułości niż kompakt, z powodzeniem pracujący na f4.
Pozdrawiam i przepraszam za odrobinę czepiania się sformułowań,
WojciechW
WojciechW, ale mi chodziło o dokładnie to samo
Może źle się wyraziłem.
Faktem jest że w kompaktach ciężko zauważyć różnicę przysłon a w lustrzankach praca bez znajomości przysłony i choćby definicji jak działa głębia ostrości - jest po prostu trudna.
Dodatkowo dzięki właśnie większej matrycy niż matryce kompaktowe, odkrywamy właśnie uroki wykorzystywania głębi ostrości, niż skupianiu się tylko na ekspozycji i kompozycji, choć nie powiem że te dwa czynniki są jednymi z najważniejszych czynników dobrego zdjęcia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11