Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 19 Lut, 2009 Tokina 28-70mm, czy Tamron 28-75mm
Witam. Juz na samym poczatku przyznam sie ze jestem totalnym amatorem fotografii. Rok temu wraz z Canon'em 400D otrzymalem dwa kitowe obiektywy EF-S 18-55 mm i EF 55-200 mm f/4.5-5.6 II USM wiem ze sa kiepskie ale dosc duzo na ich temat czytalem i wiem ze mozna nimi robic dosc dobre zdjecia. Myslalem nad dokupieniem uniwersalnego szkla i zatkaniu dziury miedzy obydwoma obiektywami. Zastanawiam sie nad Tamronem lub Tokina bo Sigma odpada (testy) na Canona mnie nie stac wiec coz mi pozostaje no i zalezy mi na jasnosci. W przyszlosci bede chcial zastapic obydwa kity lepszymi szklami ale nie moge ich obydwu naraz wymienic. A moze macie inne pomysly co zrobic, pozdrawiam i dziekuje.
gagapuk, ja bym wybrał Tokinę, lepsza mechanika, optycznie oba są spoko, w Tamronie podobno gumy szybko odchodzą. Tokinę 28-70 mam od około 10 lat i gumy są spoko.
gagapuk napisał/a:
Myslalem nad dokupieniem uniwersalnego szkla i zatkaniu dziury miedzy obydwoma obiektywami.
Jaka dziura? EF-S 18-55 mm i EF 55-200 mm?
gagapuk napisał/a:
uniwersalnego szkla
Zakres 28-70 z niepełną klatką jest totalnie nieuniwersalny.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 19 Lut, 2009
gagapuk napisał/a:
bo Sigma odpada (testy)
mógłbyś przytoczyć...o jakie konkretnie szkło chodzi i który test....?
Tamron jest optycznie bardzo dobry i jego bym polecał.
Biorąc zakres 28-75 niestety ograniczasz się na szerokim kącie (którego de facto nie ma) ale zobacz sample z tego obiektywu. Myślę że jakość obrazu rekompensuje tą jedną niedogodność
Dziekuje za odpowiedzi, no to po kolei:
"dziure" chodzilo mi o to ze ten kitowy obiektyw (18-55) w zakresie do 35mm robi "dobre" zdjecia pozniej to juz lipa. Uniwersalny chodzilo mi o to ze to najpopularniejszy zakres do robienia zdjec, jak dla mnie, bo zooma ja osobiscie rzadko uzywam, pedzej szerokiego kata. Sigme,a raczej Sigmy odrzucilem bo czytalem duzo testow i sa z tymi szklami problemy i ogolnie Tamron i Tokina maja sie lepiej, a myslalem o szklach podobnych do tamrona (24-70 mm f/2.8 EX DG Macro, 28-70 mm f/2.8 EX DG, 24-60 mm f/2.8 EX DG ) no i makra tez nie uzywam. Oczywiscie ze wolalbym obiektyw canona ale w podobnej cenie dostane szkla z duzo gorszym switalem. Kurde, a moze sie myle, moze lepiej kupic technicznie lepszy obiektyw z gorszym swiatlem... hmm pomysle.
palindrom dobrze mowisz ale tak wybralem poniewaz zostawiam sobie kitowy obiektyw z szerokim katem wiec na jakis czas wystarczy. Wiem ze czeka mnie przekladanie ale nie mozna miec wszystkiego.
[ Dodano: Pią 20 Lut, 2009 00:22 ]
SlawGaw napisał/a:
Zakres 28-70 z niepełną klatką jest totalnie nieuniwersalny.
wybacz stary ale mowisz do zielonego nie wiem o co chodzi z ta klatka
gagapuk, oba te obiektywy są "pełnoklatkowe" tzn że są zaprojektowane tak aby oświetlić cały kadr tradycyjnego filmu. Twój aparat ma matrycę dużo mniejszą, to tylko wycinek obszaru który oświetlają oba obiektywy. Więc z twoim aparatem będą miały mniejsze kąty widzenia niż z pełną klatką. Dla pełnej klatki one są uniwersalne, dla 400D to będą zoomy portretowe.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Lut, 2009
gagapuk, na twoim miejscu zdecydowałbym się na zamiennik kita, czyli rozglądałbym się za czymś zaczynającym się od 17~18. Może warto by było pooglądać sample z jakiegoś tamrona 17-50/2.8 i porównać jakość fotek do twojego kita, jak zobaczysz różnice to zrozumiesz o czym mowa....Stary kit dodawany do canona (ten bez IS-a) krótko mówiąc to plastikowa tragedia (o jasności już nie wspominam).
kozidron wiem ze kit to kiepskie szklo ale do 35mm robi calkiem dobre zdjecia a poza tym szerokiego kata nie uzywam az tak czesto jak ogniskowych miedzy 50 a 100mm, zoom rownie rzadko jak szeroki. Co powiecie na takie polaczenie Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Aspherical i Tokina AT-X PRO 28-80mm F2.8 tylko sa to obiegtywy uzywane.
Tamron używany - niespecjalnie
Tokina używana - spoko
o ile sprawne i nie po przejściach.
Ja bym wybrał Tamrona 17-50 2.8 ale tylko nowy na dwuletniej gwarancji, w sklepie gdzie mógłbym powybierać z paru sztuk.
Co rozumiesz przez Zoom? Piszesz że nie używasz, a oba obiektywy które posiadasz to są zoomy.
Chodzi mi o to ze jakies 90% moich zdjec zrobilem tym mniejszym kitem reszte zoomem (55-200) a jak go juz uzywalem to tak 55-100. Glownie uzywam ogniskowych 18-100 sporadycznie dluzsze. Pojawia sie kolejny problem gdyz obiektyw moge kupic przez internet lub zamowic do sklepu czyli bedzie trudno z "przymiezaniem" kolejnych sztuk. Jesli nawet zamowie do sklepu (bedzie drozej ok 200zl) to i tak beda mieli jedna sztuke. Wiadomo ze moge przymierzyc i ewentualnie odesla i przysla nowy ale do bedzie dlugo trwalo. Dlatego zastanawialem sie nad uzywanym bo jak ktos uzywal obiektyw z canonem to taczej powinno byc wszystko ok ( tak na chlopski rozum ) Glownie stad moje obawy przed Tamronami o Sigmami, skoro nie ma az tak duzej roznicy w jakosci, optyce miedzy nimi a Tokina (bo ta chyba nie ma problemu BF, FF) wiec powinienem ja wybrac.
Więc szukaj takiego obiektywu.
Jeśli nie potrzebujesz dużej jasności to masz parę zoomów w ofercie Sigmy. Sigma to dobra 3 letnia gwarancja oraz możliwość kalibracji obiektywu do aparatu w serwisie.
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro - chwalony za jasność i optykę ~ 1100 zł
Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM - stabilizacja i HSM ~ 900 zł
No i jest jeszcze Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM od 1100 zł
Dlatego zastanawialem sie nad uzywanym bo jak ktos uzywal obiektyw z canonem to taczej powinno byc wszystko ok ( tak na chlopski rozum )
Tak na chłopski rozum to jak ktoś sprzedaje obiektyw to jest prawdopodobne, że nie był z niego zadowolony, trafił na kiepską sztukę lub źle współpracował z jego puszką. Choć oczywiście może być tak, że sprzedaje z powodu kupna czegoś lepszego.
gagapuk, tak ogólnie to dziwnie dobierasz obiektywy – zastanawiasz się nad kupnem 17-55 i 28-80, czyli dwóch dość mocno pokrywających się szkieł. Dla mnie to bez sensu.
Komor zastanawiam sie nad kupnem jednego z nich chociaz bardziej do mnie przemawia obiektyw z tego drugiego przedzialu. Problem polega tez na tym ze nie mam za bardzo mozliwosci iscia do sklepu i przymierzania obiektywow (chodzi mi o Sigme i Tamrona tzn. FF i BF) dlatego skierowalem swoja uwage na Tokine, a dzis pomyslalem o Canonie. Wiadomo, moge posiedziec na nadgodzinach w pracy i kupic Canona Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM lub 24-105 mm f/4L IS USM ale po co amatorowi takie szkla? Jeszcze nie wiem co zrobie a na nadgodziny sie zapisze
Powiedzcie mi czy Tokiny tez maja ten problem co Sigma i Tamron? Czy kupno konczy sie na jednym obiektywie bez sprawdzania FF i BF?
gagapuk, nie słyszałem o jakiś większych problemach z FF i BF w Tokinach, ale nie chce mi się wierzyć że było by tak dobrze, tym bardziej że to także zależy od aparatu.
Moja Tokina 28-70 ma na 70 mm Bf i jeszcze nie osiąga nieskończoności, tyle tylko że ona ma już 10 lat intensywnego użytkowania za sobą i nie stawiam już jej zbyt dużych wymagań.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14