Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 20 Lut, 2009
Jaki aparat do 2000 zł
Autor Wiadomość
B'Oskar 
Nowy

Wysłany: Pią 20 Lut, 2009   Jaki aparat do 2000 zł

Na wstępie sorry jeśli był podobny temat- przyznam szczerze nie sprawdziłem wcześniej.
A teraz do meritum - jestem amatorem fotografem -ale ambitnym :) chciałbym rozwinąć swoją pasję jednak mój budżet jest dość ograniczony. Chciałbym prosić o radę jaki aparat byłby dobry do 2000 zł (oczywiście różnica ok. 200zł robi wielkiego problemu). Zastanawiałem się nad Sony Alpha 200 bądź Nikonem D60 - co o tym sądzicie, jakie ewentualnie inne możecie polecić mi aparat? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Oskar

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 20 Lut, 2009   

Jeśli za te 2000zł ma być też obiektyw-to d60 jeśli tylko body to d80.

Rizzo 
Rozmowny

Ja CI powiem w lustrzance na początku są najważniejsze dwie rzeczy: wizjer i to jak CI lezy w ręku, reszta schodzi na dalszy plan, jeśli używa się aparat amatorsko. Proponuje iść do sklepu i mocno pomacać aparat Nikon d80 to jest już kawał sprzętu. Jak widzę na ceneo body można kupić za 1800 złoty do tego jakiś zwykły kit za pare stówek i na początek masz dobry sprzęt. Co do obiektywu to niech Ci jakiś nikioniarz poradzi co najlepszego, za niewielką kase można dostać.

eave 
Bywalec
eave

Zły dział :) Modzi pewnie zaraz przeniosą do "pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej".
I tak, było mnóstwo podobnych tematów :)
Jeśli jesteś ambitny, to kieruj się przede wszystkim wyborem systemu, nie konkretnego aparatu. I ostrzegam, że jeśli to Cię wciągnie, to wydatek na body będzie jednym z najmniejszych. Każdy system ma swoje plusy i minusy, napisz czego oczekujesz, co będziesz fotografował, etc.

Sunders 

Jeśli wejdziesz w system nikona to możliwości "rozwoju" będziesz miał w chwili obecnej lepsze niż w sony.Jak sprecyzujesz swoje fotograficzne zamiary i zacznie się doradzanie w sprawie wyboru obiektywu to wątek zostanie ponownieprzeniesiony do "pomagamy w wyborze obiektywu".Podobnie jak Rizzo wcenie do 2000 zł polecam d80.

MC 

Sunders napisał/a:
Jeśli wejdziesz w system nikona to możliwości "rozwoju" będziesz miał w chwili obecnej lepsze niż w sony.

A jakie to straszne braki sa w Sony, ze rozwoj bedzie utrudniony? Nie przesadzajmy. A200+kit+uzywana flinta na start sa wystarczajace. Jako puszka to oczywiscie D80 jest bardzo przyzwoita, ale juz wyraznie drozsza.

Mika 
Nowy

Canon 450D ? (tak tak wiem piszę bo taki sam niedawno kupiłem, :razz: ale po 2 dniach używania jak narazie z kitowym obiektywem jestem zachwycony :razz: )

Sunders 

Nie chcę powielać wątku "czego brakuje w systemie sony"-podzielam jednak dużą część poglądów twoich adwersarzy. Jak B`Oskar sprecyzuje co chce fotografować i ile przeznaczy na pierwszy obiektyw, to można będzie porównać co i za jakie pieniądze może kupić w obu systemach.

mavierk 
never knows best

do 2k?

używany Canon 30d + kit :]

Rizzo 
Rozmowny

mavierk napisał/a:
używany Canon 30d + kit :]

Zdecydowanie wolę nieśmiganą nówkę d80. :wink:

B'Oskar 
Nowy

Przyznam szczerze że w podanej kwocie chciałbym żeby zawierał się jakiś obiektyw, tak na dobry początek ;) .
Z tego co zdążyłem poczytać to najbardziej zainteresował mnie Nikon D60 i Sony Alpha 200 - w przeciwieństwie do Nikona ma stabilizację obrau- choć nie wiem czy to jakaś istotna strasznie funkcja? Z góry przepraszam jeśli profanuje "piękną sztukę fotografowania" ale jestem dopiero na samym początku drogi ;)
Pozdrawiam
Oskar

kozidron
[Usunięty]

MC napisał/a:
A jakie to straszne braki sa w Sony, ze rozwoj bedzie utrudniony?

po co ta dyskusja, przecież tyle już było o tym......mi niczego ale koledze, który używa Sony np. takiego 70-200 jak w canonie w przystępnej cenie niższej niż S70-200/2.8, bo zamienniki jak sigma czy tamron, to wybór między słabym af-em a wadami optycznymi.

Rizzo napisał/a:
Ja CI powiem w lustrzance na początku są najważniejsze dwie rzeczy: wizjer i to jak CI lezy w ręku, reszta schodzi na dalszy plan, jeśli używa się aparat amatorsko.

jak najbardziej zgadzam się ......B'Oskar, przejdź się do sklepu i zrób jakieś przymierzanie a jak będziesz miał jakieś typy to pytaj

RB 

B'Oskar napisał/a:
Przyznam szczerze że w podanej kwocie chciałbym żeby zawierał się jakiś obiektyw, tak na dobry początek ;) .
Z tego co zdążyłem poczytać to najbardziej zainteresował mnie Nikon D60 i Sony Alpha 200 - w przeciwieństwie do Nikona ma stabilizację obrau- choć nie wiem czy to jakaś istotna strasznie funkcja? Z góry przepraszam jeśli profanuje "piękną sztukę fotografowania" ale jestem dopiero na samym początku drogi ;)
Pozdrawiam
Oskar

Weź oba do reki, przytknij do oka, wybierz. Funkcjami i się nie przejmuj. Praktycznie nie ma różnicy. Zreszta, weż do ręki wszystko co będzie w sklepie w interesującej Cię cenie. IMO tak samo Cię obsłuzy i Nikon i Sony i Canon i Pentax i Olympus.
Stabilizacja się przydaje, ale teraz N i C sprzedaja praktycznie wszystkie szkła (poza większością stałek) ze stabilizacja, więc i tak wszystko jedno...

Jeśli masz do wydania 2 tys. ze szkłem to d80 sobie daruj.

O przewagach jednego systemu nad drugim sobie poczytaj. Jak masz czas. Może ulegniesz fascynacji 85/1.2 czy 600L i wtedy wybór juz będzie oczywisty :mrgreen: A może ulegniesz magii biaych literek na niebieskim... albo czerwonej kropki...
Ostatnio zmieniony przez RB Pią 20 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Sunders 

Stabilizacja ułatwiawia uzyskanie "nieporuszonego" zdjęcia przy dłuższym czasie ekspozycji. U nikona jest w niektórych obiektywach. U sony w korpusach. Za tą kasę możesz mieć sony a200 nawet z dwoma obiektywami.

lotofag 
Optyczny

B'Oskar napisał/a:
w przeciwieństwie do Nikona ma stabilizację obrau- choć nie wiem czy to jakaś istotna strasznie funkcja?

Nikon prezentuje odmienną od Sony filozofię i też stosuje stabilizację, ale w obiektywach a nie matrycy.
B'Oskar napisał/a:

Z góry przepraszam jeśli profanuje "piękną sztukę fotografowania" ale jestem dopiero na samym początku drogi ;)

Więc najpierw idź do sklepu i sprawdź przede wszystkim jak Ci dany korpus w łapie leży. Przyłóż go do oka i sprawdź czy wygodnie Ci się kadruje (na razie odłóż na bok bajki o LiveView). Dobrze jakby miał Ci kto wyjaśnić na co zwracać uwagę (ergonomia!), najlepiej demonstrując to na żywo. Oczywiście nie licz tu na sprzedawcę, ale może masz znajomego parającego się fotografią na poziomie nieco wyższym niż "programy tematyczne". Pytania o różnice w "jakości" zdjęć wypluwanych przez poszczególne puszki możesz sobie śmiało darować.

Do 2000+/-200zł znajdziesz przynajmniej po dwa modele w "amatorskiej" ofercie każdego z producentów wraz z kitowymi obiektywami (niektóre z nich nawet w dual-kicie):
- Canon 1000D i 450D
- Nikon D60 i D80
- Pentax K-m i K200D
- Olympus E-420 i E-520
- Sony A200 i A300

Zastanów się do czego chciałbyś wykorzystywać aparat. Lustrzanka daje duże możliwości fotograficznej kreacji, ale to wymaga zrozumienia kilku rzeczy tak by móc je świadomie stosować w celu uzyskania danych efektów. Wymienna optyka to atut ale też pewna specjalizacja, spore koszty i trzeba sobie zdawać sprawę ze swoich potrzeb. Sam zakup lustrzanki nie sprawi, że będziesz lepszym fotografem. Jeśli uważasz inaczej to daruj sobie taki zakup bo możesz się srodze rozczarować efektami (a raczej ich brakiem).

Cytat:
w podanej kwocie chciałbym żeby zawierał się jakiś obiektyw, tak na dobry początek

Jakiś?

Odpowiedz do tematu