Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samsung GX-1s czy cos nowego Canon 1000d, Nikon d60
Autor Wiadomość
monof 
Nowy

Wysłany: Sob 21 Lut, 2009   Samsung GX-1s czy cos nowego Canon 1000d, Nikon d60

Czolem,

Chce kupic pierwsza lustrzanke. Troche czytalem na forach. Z powyzszej opcji Samsung jest o 40 proc tanszy niz Canon czy Nikon. Nie wiem jednak czy nie jest zbyt manualny jak na poczatek. Jako ze to moj pierwszy aparat zalezy mi na jakosci wykonania i wadze. Nie zamierzam w najblizszym czasie rozwijac sprzetu. Lubie troche poeksperymentowac z ostroscia rowniez w roznych warunkach pogodowych.

Przepraszam za niepolskie znaki - pisze z zagranicy.

pozdrawiam i zycze milego weekendu

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Sob 21 Lut, 2009   

GX-1s to odpowiednik Pentaxa Ist-DL2, czyli aparatu, o którego istnieniu, z względu na wiekowość, wielu użytkowników tego forum nie ma pojęcia :D

monof napisał/a:
Nie zamierzam w najblizszym czasie rozwijac sprzetu.
Czyli przydałby się zoomik z zakresu 28-100.

monof napisał/a:
Lubie troche poeksperymentowac z ostroscia rowniez w roznych warunkach pogodowych.
Czyli przydałaby się stałka z zakresu 35-100 :P

Moja propozycja to nikon d70s + 18-70

monof 
Nowy

dzieki za rade, mocno myslalem nad Nikonem ale on jednak za drogi, poza tym w Czechach gdzie teraz przebywam - trudno dostepny

Wiem, ze Samsung to wiekowy sprzet, ale czy to go dyskwaflifikuje? Mam na mysli porownanie z obecnymi modelami. W pozycji rankingi uzytkownikow samsung zbiera pozytywne bardzo pozytywne opinie.

mavierk 
never knows best

Napisałem Ci jaki sprzęt go dyskwalifikuje - nikon d70s :)

Czy nie lepiej byłoby poszukać pentaxa k100d super? albo k200d nawet?

oracle 
Maniak

Wysłany: Nie 22 Lut, 2009   

Canon 1000D zdecydowanie nie.
A może w grę wchodzi jakaś używka?

Ale fakt. pentax K100D i K200D to najlepiej wykonane lustrzanki w tym zakresie cenowym. Zdecydowanie się opłacają. A ogólnie chyba troche ich system szkieł nie jest najciekawszy.

Z kolei jeśli nie zamierzasz się rozwijać co jest w zasadzie trochę dziwne... (bo lepiej kupić chyba w takim przypadku kompakt) to zawsze można kupić 18-50 sigmy.

krewzszafy 
Rozmowny

monof napisał/a:
Samsung to wiekowy sprzet, ale czy to go dyskwaflifikuje?

A czego oczekujesz? Co chcesz głównie fotografować?
mavierk napisał/a:
Czy nie lepiej byłoby poszukać pentaxa k100d super? albo k200d nawet?

Te nowsze w sumie różnią się tym, że posiadają stabilizację to na plus. Na minus zaś mają mniejszy wizjer od gx-a 1s który ma wizjerek taki jak w k10/k20/istD czyli po prostu duży :smile:
mavierk napisał/a:
jaki sprzęt go dyskwalifikuje - nikon d70s

Nie znam nikona, wiem tylko że wizjer ma mniejszy :roll:

[ Dodano: Nie 22 Lut, 2009 17:26 ]
oracle napisał/a:
ogólnie chyba troche ich system szkieł nie jest najciekawszy

dodaj że dla Ciebie nie jest :wink:

Sunders 

monof, jeśli brałeś pod uwagę canona 1000d, to może zastanów się nad canonem 400d-cena zbliżona, a puszka moim zdaniem lepsza.

mavierk 
never knows best

krewzszafy, jeśli wizjer jest wyznacznikiem (ostrzenie manualne czy też po prostu wygoda) to ten samsung rzeczywiście będzie dobrym wyborem :)

oracle 
Maniak

krewzszafy: nie mowie ze pentax nie ma dobrych szkieł
mówię że ma ich jakoś za mało. Dostęp też jest mniejszy. Przykładowo canon/nikon ma 5 razy więcej obiektywów na allegro niż pentax. No a poza tym większość ciekawych obiektywów do 2000zł w tym systemie to... tamron i sigma. Przynajmniej tak mi sie wydaje po testach jakie przeczytałem. Zastanawiałem się nad pentaxem ale kupiłem canona.

krewzszafy 
Rozmowny

oracle napisał/a:
ma ich jakoś za mało

hmm możesz rozwinąć?
Bo wydaje mi się że jednak racji nie masz. Pentax to system właściwie amatorski jesli chodzi o dslr. Jest dobry kit, 17-70/4 16-45/4, 16-50/2.8, 50-135/2.8, 50/1.4, 35/2 limitedy fa i da, wchodzi 60-250.. nie wiem czego amatorowi tutaj brakuje :roll: tamron, sigma jasne że mają bogatą ofertę do każdego systemu.
oracle napisał/a:
canon/nikon ma 5 razy więcej obiektywów na allegro niż pentax

więcej użytkowników=więcej szkieł... to jest plus. Al jeśli brać pod uwagę nowe obiektywy to pentax w segmencie amatorskim w niczym nie ustępuje konkurencji jeśli o obiektywach mowa...

[ Dodano: Nie 22 Lut, 2009 22:01 ]
oracle napisał/a:
większość ciekawych obiektywów do 2000zł w tym systemie to... tamron i sigma

To twój punkt widzenia :razz:
w cenie do 2000 nikt chyba nie ma tak ciekawej (nie mylić z dużej) oferty szkieł
jak tutaj nie ma w czym wybierać to ja sie nie znam http://www.skapiec.pl/sit...0_0_0_0_0_0_0_0

[ Dodano: Nie 22 Lut, 2009 22:08 ]
oracle pentaxiarza nie zrozumiesz :twisted:

oracle 
Maniak

Ale mówie ci że stałem przed wyborem Pentax vs canon, nikon odpadł ze względu na M42.

Obejrzałem kilka/kilkanaście testów obiektywów i pentaxa i canona. Mimo że canon był gorszy jeśli chodzi o body od pentaxa to jednak rynek szkieł mnie przekonał.

krewzszafy 
Rozmowny

Wysłany: Pon 23 Lut, 2009   

oracle nie no spoko to twój wybór ale napisałeś że system szkieł u pentaxa nie jest ciekawy. zainteresowałeś mnie tym trochę hehe. Jeśli ciekawymi szkłami nie sa naleśniki albo fiszaj zoom to chyba nie rozumiem pojęcia "ciekawy". Nie bronie jakości pentaxa ale oferta jest bardzo różnorodna. Przykładowo taki 17-70/4 nie ma odpowiednika u c i n. Nie mam zamiaru walczyć na argumenty ale jeśli szklarni pentaxa jest mało ciekawa...

oracle 
Maniak

Wiesz jak się zdecydowałem? Obejrzałem recenzje wszystkich szkieł na mocowanie pentaxa i na mocownie canona na optyczne pl. Jeśli ktoś chce mieć pewność że dobrze wybierze to jemu też polecam tak zrobić.

mavierk 
never knows best

krewzszafy napisał/a:
Nie bronie jakości pentaxa ale oferta jest bardzo różnorodna.
powiedziałbym raczej - specyficzna ;) 60-250/4 nie jest argumentem - coś nie chce wyjść. 55/1.4 też raczej widmo... a kundle się nie liczą :P

krewzszafy 
Rozmowny

mavierk napisał/a:
powiedziałbym raczej - specyficzna

:razz:
mavierk napisał/a:
55/1.4 też raczej widmo...

już można zamówić ale jak z realizacją to nie wiem.
mavierk napisał/a:
kundle się nie liczą

dla jednych nie dla innych tak hehe, u P jest w czym wybierać, tylko właśnie "specyficzne" szkiełka :mrgreen:
oracle napisał/a:
Jeśli ktoś chce mieć pewność że dobrze wybierze to jemu też polecam tak zrobić

pewności nie ma nigdy dopóki nie kupisz i na własnej skórze się nie przekonasz :wink:

Odpowiedz do tematu