Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
lotofag po primo dzięki za informacje, po secundo (bądź jak kto woli po drugie primo) czego nie zrozumiałeś jak napisałem że jestem dopiero na początku drogi? dziwna przypadłość ludzi którzy dopiero niedawno zaczeli - ergo sami jeszcze są zieloniutcy ale już zachowują się co najmniej jakby wszystkie rozumy pozjadali - och irytujące to jest strasznie!!! w każdym razie i tak dzięki za rade!
to przy okazji wszystkim chciałbym serdecznie podziękować za rady - mam zamiar w najbliższym czasie wybrać się do sklepu i z bliska pooglądać sprzęt. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
Oskar
dziwna przypadłość ludzi którzy dopiero niedawno zaczeli - ergo sami jeszcze są zieloniutcy ale już zachowują się co najmniej jakby wszystkie rozumy pozjadali
A z czego wnosisz jak długo zajmuję się fotografią? Z liczby postów na tym forum? ;P
B'Oskar napisał/a:
w każdym razie i tak dzięki za rade!
Do usług
PS. Nie miałem zamiaru by mój post zabrzmiał opryskliwie. A rady są jak najbardziej uniwersalne dla kogoś kto by chciał a jeszcze nie wie z czym się co je, zwłaszcza przy obecnej fali mody na lustrzanki...
Jeśli korpus zje dużą część budżetu, to zakładając przede wszystkim NAUKĘ oraz w dalszej (choć nie bardzo odległej) przyszłości dalsze inwestycje, to moim zdaniem nie głupie jest kupno stałki 50 mm. Akurat Sony nie ma (albo ja nic o niej nie wiem) supertaniej 50tki o świetle 1.8 (ech, czegóż jeszcze nie ma ten biedny Sony ) ale Canon czy Nikon a i owszem.
Zalety rozwiązania z 50tką są takie, że wtedy faktycznie przechodzi się ekstra przyspieszony kurs mądrego fotografowania z myśleniem nad kadrem i głębią ostrości. A 50 mm stałka będzie przydatna nawet jeśli będziesz mieć już całą torbę innych obiektywów. No chyba że się rozleci.
Wada jest zasadniczo tylko jedna - mały kąt widzenia obiektywu. Będzie bardzo wąsko... Można w sumie to ominąć kupując kitowy obiektyw 18-55 i 50tka nadrobi wtedy największe niedomagania kita, ale jest to raczej wyjście awaryjne... Optycznie każdy tani zoom wysiada przy najtańszej stałce.
Poddaję ten pomysł do zastanowienia. Jeszcze raz powtarzam: trzeba się liczyć z istotnym ograniczeniem kąta widzenia, ale nauka i jakość optyczna - pierwsza klasa za "psie pieniądze".
Co do taniej 50tki, to mozna kupic uzywana MAF50/1.7, ktora przynajmniej nie jest plastikowa. Chociaz do nauki, to mz lepiej kupic cos szerszego jak nowa 35tka Nikona, bo 50mm na cropie jak dla mnie jest juz troche za wasko.
tak o tańszych stałkach.
nikon w wersji silnikowej (do d60 itp) nie ma 50 1.8, będzie 35, ale minimum 800zł.
do soniacza można dorwać 50f/1.7 minolty, ale ostatnimi czasy potrafią kosztować 500-600 zł na alle
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 Lustrzanka dla początkującego.
Witam,
zamierzam kupić moją pierwszą lustrzankę.Myślałem o Sony a200, Nikonie d60 ,albo Canonie 1000d. Znalazłem taki zestaw alfy:
SONY DSLR-A200W+DT 18–70 mm F3.5-5.6+75 – 300 mm F4.5-5.6+4GB+Pokrowiec
Zwróciłem uwagę na Sony głównie z tego powodu, że pasują do niego stare obiektywy Minolty.
Czy wymienione obiektywy są dobre , jeśli nie to polećcie jakieś od Minolty.
Wydaje mi się, że lepiej będzie kupić alfę z 2-3 obiektywami niż d60 lub 1000d z kitem.
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 Re: Lustrzanka dla początkującego.
zaki96 napisał/a:
Witam,
zamierzam kupić moją pierwszą lustrzankę.Myślałem o Sony a200, Nikonie d60 ,albo Canonie 1000d. Znalazłem taki zestaw alfy:
SONY DSLR-A200W+DT 18–70 mm F3.5-5.6+75 – 300 mm F4.5-5.6+4GB+Pokrowiec
Zwróciłem uwagę na Sony głównie z tego powodu, że pasują do niego stare obiektywy Minolty.
Czy wymienione obiektywy są dobre , jeśli nie to polećcie jakieś od Minolty.
To nie są dobre obiektywy, szczególnie ten drugi.
Jakie starocie od Minolty masz?
Mam do wydania max. 2200zł.
Nie mam żadnych szkieł Minolty ale chcę kupić.
Przy tym budżecie cokolwiek kupisz dostaniesz mniej więcej taka samą jakość.
tak samo dobrze możesz także kupic równiez uzywane szkła Nikona i Canona. Stare Minolty nie sa jakoś specjalnie tańsze.
Niestety racja. W tym zestawie mocnym punktem wydaje się a200.
Jeśli chodzi o obiektywy, to odnoszę wrażenie, że podwójny kit Canona 18-55IS 55-250IS jest ciekawszym rozwiązaniem.
Za 2460 jest Nikon D60 z obiektywem 18-105. Fajny, uniwersalny zestawik.
Za 2400 Canon 1000d z podwójnym kitem o którym pisałem powyżej.
Pamiętaj też o tym, że są obiektywy M42... Tam też można znaleźć sporo ciekawych propozycji za niewielkie pieniądze.
Baku, jakiekolwiek szkło w tej klasie i tak woła o przesiadkę na cos trochę lepszego. Z Twoich wyliczeń jedynie Nikkor jest moim zdaniem wart zostawienia na dłużej. Czy to będzie dual kit Canona czy Sony to warto sie szybko przesiąść... to nie są szkła dla których warto decydowac się na zaden z systemów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11