Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax K20 vs Canon 40D
Autor Wiadomość
Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 24 Lut, 2009   

No cóż, powiem tak: czasem efekt wymaga poświęcenia.
Spróbuj może autoafirmacji: "To jest Pentax, tylko dla leworęcznych... To jest Pentax, tylko dla leworęcznych... To jest Pentax, tylko dla leworęcznych... To jest Pentax, tylko dla leworęcznych... "

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

fafniak nie chodzi mi o to do czego K20 nadaje się średnio lub nie nadaje się. Chcę się dowiedzieć od doswiadczonego użytkownika k20 jakie są największe zalety tego aparatu w porównaniu z 40D poza jego szczelnością.

kamfil06 
Maniak

Sunders napisał/a:
doswiadczonego użytkownika k20

:oops:

IMO największą zaletą K20 nad 40D jest wizjer i ergonomia

Sunders 

A co z tą szczelnością zestawu body K20+manualny obiektyw?

kamfil06 
Maniak

Cytat:

A co z tą szczelnością zestawu body K20+manualny obiektyw?

a będzie jakaś :lol: ?
przyznam szczerze że myślałem że to prowokacja

z manualami chodziło mi o zachowanie wszystkich funkcji/opcji i duży wizjer...

Sunders 

kamfil06, żadna prowokacja-z tego co napisałeś wynika że K20 najlepiej nadaje się jednak do studio gdzie można wykorzystać zalety jego niedrogich dobrych obiektywów manualnych-w tych okolicznościach ta zachwalana jego szczelność nie ma większego znaczenia. Natomiast do reporterki szkolnej i do fotografii w plenerze jednak 40D nada się lepiej. Czy dobrze zrozumiałem?

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Sunders napisał/a:
Chcę się dowiedzieć od doswiadczonego użytkownika k20 jakie są największe zalety tego aparatu w porównaniu z 40D poza jego szczelnością.
- hmmm -wizjer i normalne rozmieszczenie guzikow i pokretel. Prosze nie piszcie ze to tylko kwestia przyzwyczajenia - bo to mam po przesiadce na d700
Canon ma tak pogiety system sterowania ze dla mnie absolutnie nie do przyjecia.
A pentaxa najbardziej chyab teraz lubie za kolory - szczeg. te "trudne" choc K10D pod tym wzgledem byl wedlug mnie bezkonkurencyjny

kamfil06 
Maniak

Sunders napisał/a:
K20 najlepiej nadaje się jednak do studio gdzie można wykorzystać zalety jego niedrogich dobrych obiektywów manualnych-w tych okolicznościach ta zachwalana jego szczelność nie ma większego znaczenia.

IMO jest lepsza do wszystkiego co nie wymaga serii/dużej szybkości (ale to moje zdanie),
szczelność można łatwo wykorzystać ze szkłami DA*.

Sunders napisał/a:
Natomiast do reporterki szkolnej i do fotografii w plenerze jednak 40D nada się lepiej.

nie fotografi w plenerze a reporterki, spottingu, fotografi (niewypchanych) zwierząt itp. :wink:

reszte dobrze zrozumiałeś :mrgreen:

Sunders 

kamfil, fafniak dziękuję wam, trochę rozjasniliście mi przyczyny dla których istnieje grono wielbicieli pentaxa, dotychczas było to dla mnie mało czytelne.

novy 
Rozmowny

fafniak napisał/a:
Canon ma tak pogiety system sterowania ze dla mnie absolutnie nie do przyjecia.

Możesz napisać coś więcej? Co jest według Ciebie takiego pogiętego w Canonie?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

novy, daj spokój :cool: Z ocenami ergonomii i "systemu sterowania" w ogóle nie ma co dyskutować i ich zgłębiać, bo o gustach się nie dyskutuje, a to nic innego jak kwestia gustu i przyzwyczajenia.
Gdyby Ci ktoś napisał, że wszystkie mercedesy są koszmarnie brzydkie i źle się nimi jeździ to też byś drążył temat? :grin:

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

:mrgreen:
To zeby nie przyczepil sie juz nikt to opisze taka sytuacje.
Sa sobie kamery cyfrowe SONY - typu digital betacam
jedna z nich tasmowa (numerka nei pomne ) miala taki malo zabawny dynks - ze aby wejsc do menu zaawansowanego trzeba bylo wylaczyc kamere i wlaczyc ja ponownie trzymajac wcisniete pokretlo zmiany opcji (taki aparatowy "wybierak") a nastepnie wejsc do menu.....
Nie musze chyba dodawac jak bardzo "ergonomiczny" jest takie bajerek :twisted:

novy 
Rozmowny

Baku napisał/a:
novy, daj spokój :cool: Z ocenami ergonomii i "systemu sterowania" w ogóle nie ma co dyskutować i ich zgłębiać, bo o gustach się nie dyskutuje, a to nic innego jak kwestia gustu i przyzwyczajenia.
Gdyby Ci ktoś napisał, że wszystkie mercedesy są koszmarnie brzydkie i źle się nimi jeździ to też byś drążył temat? :grin:

To że coś jest brzydkie czy ładne to na pewno kwestia gustu i jest to ocena subiektywna, natomiast to że się nimi źle jeździ powinno być poparte jakimiś konkretami.

Tu pozwolę sobie skorzystać z przykładu fafniak,

fafniak napisał/a:
miala taki malo zabawny dynks - ze aby wejsc do menu zaawansowanego trzeba bylo wylaczyc kamere i wlaczyc ja ponownie trzymajac wcisniete pokretlo zmiany opcji (taki aparatowy "wybierak") a nastepnie wejsc do menu.....
Nie musze chyba dodawac jak bardzo "ergonomiczny" jest takie bajerek :twisted:

Załóżmy że nagle firma X postanowiła zmienić sposób ustawiania ISO i teraz jest to realizowane według scenariusza przedstawionego przez fafniak. Jeśli stwierdzę że ergonomia w tym wypadku pogorszyła się to uważasz że jest to tylko subiektywna ocena i jest to kwestia gustu?

kamfil06 
Maniak

Goltar,
wydaje mi się że niepotrzebnie oddzieliłeś ten wątek od testu 40D -
teraz to wygląda jak prowokacja do wojny systemowej :roll:

goltar 
Optyczny

kamfil06 wojny systemowe z udziałem K20 już tu były więc może teraz pora na merytoryczną dyskusje ;) A w tych postach było więcej o K20D niż o 40D dlatego wydzieliłem.

Odpowiedz do tematu