Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 01 Lut, 2009
Lightroom-problem
Autor Wiadomość
kamfil06 
Maniak

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008   Lightroom-problem

hej,

zainstalowałem lightroom-a,
generalnie b. mi się programik podoba z jednym wyjątkiem:
POWOOOOOLNE zapisywanie zdjęć (export)
zapis 34 JPEG-ów z 14megakapslowych PEF-ów zajmuje coś koło 20-35 minut,
czy to normalne(?)

robiłem pare fotek na szkolnych ...... i na wtorek muszę
przynieść do budy płytke ze zdjęciami których jest około 280,
czy to oznacza że będe musiał zacząć exportować zdjęcia już dziś żeby móc
się wyrobić (?)

zapis JPEG-a 640x4xx (o wielkości 500-700kb) z raw-a zajmuje kilka sekund,
trochę dużo...

ten program tak ma czy to zasługa 18 megabajtowych rawów??

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008   

Nie, ten program tak nie ma. Co prawda nie napisałeś jak szybki masz procesor, ale u mnie (2.33 GHz, Intel Core2 Duo) eksport JPG-a pełnej rozdzielczości, jakości 90% z 10mpix pliku RAW (Canon 400D) zajmuje 4-5 sekund. Chyba, że podprogram do obsługi K20 jest jakoś dramatycznie niedopracowany.

Aha, ile masz pamięci RAM i jaki system operacyjny?

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008   

procesor pentium 4 - 2.3ghz, 2gb ramu, windows

wydaje mi się że komp aż tak go nie spowalnia...

[ Dodano: Pon 13 Paź, 2008 20:33 ]
wszystko się wyjaśniło...
siostra postanowiła ściągnąć kilka (tysięcy) mp3-jek...
teraz wszystko śmiga aż miło :mrgreen:

Lazlo 
Rozmowny

Wysłany: Wto 24 Lut, 2009   

napiszcie prosze gdzie w Lightroomie sie wyostrza i odszumia? Czy wyostrzanie to clarity? bo jak to przesune na max to zdjecie ciemnieje i jakby lekko wyostrza a gdzie odszumianie ? Mam wersje 2.1
i jeszcze jedno,jak importuje nefa,cos poprawie i daje export a jesli chce go jeszcze raz poprawic na nowo (nefa nie jpga) to import juz nie dziala bo jest on gdzies zapisany w lightroomie,gdzie?
Capture NX byl jakis taki najprostszy :roll:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

wyostrzyć możesz za pomocą sharpening (niżej w Develop).
clarity podnosi Ci mikrokontrast zdjęcia.

kiedy juz zaimportujesz zdjecie do lightrooma to sa dwie opcje:
pierwsza, importowales bez kopiowania do biblioteki do lightrooma wiec zdjecie musisz albo miec dalej na dysku tam gdzie miales (np. na karcie pamieci, na dysku, na pulpicie w windowsie).. wazne ze zdjecie musi byc w tym samym miejscu (chyba ze zlokalizujesz je pozniej recznie)
opcja druga - jesli zdjecie przy importowaniu bylo skopiowane do lightrooma to znajdziesz je bezproblemowo nawet jesli usunales zdjecie z dysku

Cala zakladka Library tego dotyczy

http://fotopolis.pl/index.php?n=8437&p=1

Lazlo 
Rozmowny

edmun napisał/a:
wyostrzyć możesz za pomocą sharpening

rzeczywiscie jest w "Detail" ktore to mialem nieotwarte :wink:
Cytat:
Cala zakladka Library tego dotyczy

"All photographs" wszystkie importowane zdjecia tu mam :wink: :oops:
Dzieki edmun. fajny ten Lightroom :wink:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

polecam jeszcze nauczyć się obsługiwać QuickColletions (czy też SmartCollections ... już nie pamiętam)... bardzo przydatne. pamiętaj też aby zawsze tagować swoje zdjęcia. najlepiej właśnie słowami kluczowymi które potem przy kolejnej setce zdjęć - będą wyjątkowo pomocne w wyszukiwaniu

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Generalnie mi sie LR podoba. Sporo mozna dzieki niemu wyciagnac ze zdjecia, ale wszystko trzeba robic z umiarem.
Poleceniem Clarity mozna uzyskac ciekawe efekty (w obie strony), wyostrzenie faktycznie duzo daje, a odszumianie nie zostawia sonowych plackow.
Mowie to oczywiscie krotko po przesiadce ze slabego Image Data Converter...

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wyostrzanie w LR, to raczej sobie należy darować - jest dość kiepskiej jakości...

arietiss 
Optyczny
arietiss

jaad75, a który ze sposobów wyostrzania w PS byś polecił? Jest tam kilka metod, a która przynosi najlepsze efekty?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja niczego w LR nie wyostrzam i nie odszumiam. "Lecę" na domyślnych ustawieniach. Jak już coś wyostrzać to w PS-ie. Co do odszumiania to nigdy niczego nie odszumiam.
Robiąc poprawnie naświetlone zdjęcia dobrą optyką LR zapewnia praktycznie wszystko by zdjęcie dobrze wyglądało. Świetny podstawowy program dla fotografa.

Lazlo 
Rozmowny

arietiss napisał/a:
jaad75, a który ze sposobów wyostrzania w PS byś polecił? Jest tam kilka metod, a która przynosi najlepsze efekty?

no wlasnie,mam ja PS 7.0CE i sa tam 4 pozycje
-sharpen
-sharpen edges
-sharpen more (dziala jak radius w Capture NX)
-unsharp mask
ktory jest do czego? jest ich tyle ze nie wiem na ktory sie s(h)zarpnąc :roll:

MC 

O, widze, ze nie tylko ja mam taka staroc. Ale jakos nie moge sie dogadac z tym wyostrzaniem tam... :evil:

Lazlo 
Rozmowny

no wlasnie,dziwnie to dziala... w ogole zassalem sobie Lightrooma bo 7.0 jakos nie lapie
za to zmniejszanie zdjec fajnie sie tam robi i wlasciwie odkad mam LR to tylko do tego stosuje PS

jaad75 
Klub Pierdzieli

Lazlo napisał/a:
arietiss napisał/a:

no wlasnie,mam ja PS 7.0CE i sa tam 4 pozycje
-sharpen
-sharpen edges
-sharpen more (dziala jak radius w Capture NX)
-unsharp mask
ktory jest do czego? jest ich tyle ze nie wiem na ktory sie s(h)zarpnąc :roll:

Unsharp Mask. O reszcie zapomnij.
Ewentualnie możesz zrobić pre-sharpening jakimś plug-inem używającym dekonwolucji.

Odpowiedz do tematu