Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 25 Lut, 2009
zakochalem sie w 5d mkii, 'przespalbym' sie z d700 ...
Autor Wiadomość
colours 
Uczestnik

Wysłany: Sro 25 Lut, 2009   zakochalem sie w 5d mkii, 'przespalbym' sie z d700 ...

Witam serdecznie wszystkich na forum,
do tej pory tylko czytałem wypowiedzi na forum teraz chciałbym wziąć udział w dyskusji.
W krainie lustrzanek, szczególnie cyfrowych jestem amatorem, z zawodu i zamilowania jestem grafikiem i ilustratorem, fotografia byla moja pasja kiedys, teraz chcialbym do niej wrocic.
Ogolnie interesuja mnie wszytkie formy ekspresji stad pomysł, zeby budzet okolo kilkunastu K przeznaczyc na cyfrowa lustrzanke i sprzet, wrocic do starej pasji.

Podczas mojej 'nieobecnosci' interesowalem sie i sledzilem rozne wydarzenia w swiecie 'klatki' i bez wiekszego echa przeszedl u mnie d90, zas po tym jak zobaczylem, mniej lub bardziej komercyjne materialy z 5d mk2, nie moglem uwierzyc w to co widze.
Pozniej doszly dalsze artykuly ktore wyjawily, ze jednak wszyscy polecaja bardziej d700.
Zas moj budzet mowi, Patryk, Ty musisz miec d300, zejdz na ziemie, jezeli oprocz body chcesz TERAZ kupic jeszcze przynajmniej torbe, to zapomnij o 5d2 i d700 ...

Jestem amatorem i nie zamierzam tego ukrywac, bardziej znam strone teoretyczna niz praktyczna,
aparat mialby mi sluzyc do robienia zdjec studyjnych roznych mniejszych przedmiotow ( glownie pod www i ps),
interesuja mnie rowniez portrety, miejski krajobraz noca, no i cala reszta po malej czesci rowniez.

Szukam optymalnego zestawu do robienia zdjec w domowym studio, wyjsc na miasto i do klubu oraz mozliwej pozniejszej przesiadce na cos lepszego.
Chcialbym sie przy okazji dowiedziec juz na 100% z ktorymi starymi obiektywami warto wznowic wspolprace i jak wyglada ich wykorzystanie z tymi modelami.

Tekst jest juz i tak przydlugi, ale mam nadzieje, ze znajda sie osoby ktore beda mogly mi pomoc, jezeli w trakcie popelnilem jakis blad chetnie go skoryguje.
Teraz prosze Was o pomoc i zamierzam caly czas sie tutaj udzielac i odpowiadac na kolejne pytania.

Pozdrawiam (:

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Sro 25 Lut, 2009   

colours, z tego co piszesz masz doswiadczenie i określony fundusz....
popatrz jakie obiektywy cię interesują i pod to kryterium dobierz sobie body
sprawa dość prosta i zrozumiała dal osoby jak ty , która miała doświadczenie z fotografią /analogową - zgaduję/.............
stajnia szkieł jest ci zapewne znana - nikon i canon wymieniają się miejscami i uważam wsród nich warto szukać pozycji które beda decydować o wyborze systemu
pozdrawiam

colours 
Uczestnik

Wysłany: Czw 26 Lut, 2009   

co do analogowej to mialem ZENITa 122, kompakcik cyfrowy olympusa, teraz lezy w domu analogowa lustrzanka k/m a co do obiektywow to wlasnie srednio sie orientuje co bedzie najlepsze.

Prosilbym o cos w stylu podanie mi zestawu z danym korpusem i do tego procentowa uzytecznosc tego dla mnie ;)
Wiem, ze moze prosze o wiele, ale mam tutaj spore grono osob znajacych sie na rzeczy.

pozdro

minimalguy
[Usunięty]

Jeżeli zamierzasz kupić d300 to polecam jako standardowy obiektyw Nikkor 17-55 2.8. Na matrycy DX da on Ci pole widzenia takie jak w analogu obiektyw 25-82 bardzo wygodny zakres i szkło niezniszczalne. Użytkuję od ponad roku. Może zastanów się jednak nad d90 to samo obrazowanie co w d300 i jeśli niepotrzebne Ci 51 pól AF i uszczelnienia to może "skoro nie widać różnicy to po co przepłacać" :)

Cena zestawu d300 + 17-55 to około 10tys.

Cena zestawu d90 + 17-55 to około 7,5 tys.

Za różnice w cenie D300 - D90 (2500pln) możesz sobie kupić:

1. SB900 około 1400 złotych i resztę przeznaczyć na porządną torbę statyw i jakiś filtr

LUB

2. 85mm 1.8 do portretu (pole widzenia na DX takie jak 130mm w analogu) również około 1400 złotych i z resztą kasy zrobić to samo co w punkcie 1

LUB

3. Sigma 70-200 f/2.8 cena około 3000 jeżeli lubisz "zbliżenia" :)

LUB

4. Nikkor 70-300 VR koszt około 1800 pln Świetne szkło, ale ciemnawe. Sam użytkowałem ale w pewnym etapie nie był mi potrzebny i sprzedałem. Bardzo ostry w zakresie 70-200 bez przymykania.

W przypadku opcji 3 przekraczamy budżet 10 tys. ale sam pisałeś że jesteś w stanie wydać kilkanaście tys, więc jakby się to mieści w Twoim budżecie, czyli zakładam, że i tak na statyw i torbę i filtry jeszcze byś coś "wyciupał" :) W razie potrzeby dawaj na priv to służe samplami ze szkiełek 17-55 i 85mm 1.8

Podaj konkretny budżet to będziemy wiedzieć więcej w czym jeszcze Ci pomóc
Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 26 Lut, 2009 02:51 ]
Zapomniałem dodać ważną informacje. W przpadku kiedy Twoja decyzja padnie na 17-55 f/2.8 będzie koniecznie stosowanie zewnętrznej lampy błyskowej, ponieważ wbudowana niepokryje całego kadru w zakresie od 17 do 24mm z powodu wielkości tego "czołga"(czyt. 17-55) :mrgreen:

colours 
Uczestnik

Mysle o okolo 15 k +/-
( potrzebowalbym tez bede statywu, paru lamp do 'studio' i torby tez q: )
Czyli w tym budzecie i z tymi potrzebami raczej zapomniec o 5d2 i d700?

ps dziekuje za ciekawa, pelna odpowiedz :)

minimalguy
[Usunięty]

Kompletnie nie mam pojęcia na temat lamp studyjnych i jaki to jest koszt, ale do tego tła i system ich mocowania to na pewno trochę kosztuje. Popytaj innych użytkowników. Sam d700 + 24-70 to jest koszt jakieś 13500, więc na lampy do studia raczej zostanie Ci przymało gotówki.

colours 
Uczestnik

Troche duzo, troche lipa, ze akurat bede mial pln dopiero w tym okresie ) :
Ale coz, co do tego 'studio' to mialoby sie to zamykac w takim amatorskim bardziej przedsiewzieciu, zebym mogl robic dobre zdjecia kredkom ktore pojda na jakis header albo stocka, cos takiego bardziej niz robienie studyjnych zdjec autom q;
to tak dla kogos kto bedzie mogl mi wiecej powiedziec o tym.
Ewentualnie widzialem poradniki jak samemu zmontowac taka przestrzen z uzyciem 3 lamp i pudel ...
Ale nie wiem czy to dobry pomysl.
Czekam na dalsze opinie.

A co do d700, to na jakich obiektywach on chodzi najlepiej ?

minimalguy
[Usunięty]

to może jakiś namiot bezcieniowy jak to mają być jakieś drobiazgi. D700 + 24-70 + SB900 to jest 15000 To ten namiocik, filtr, karta, torba, statyw i powinieneś się w tysiaku wyrobić, czyli razem 16000, tylko kompletnie nie mam pojęcia czy taki namiot bezcieniowy by Ci wystarczył. Jaad75 ma chyba w tych kwestiach sporą wiedzę. Proponuję zagadać z Nim.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Jakbym miał niezły budżet to bym kupił
5dII - 10700
1.4/35L - 4000
1.8/85 - 1600
2.8/100 makro - 1600
580EX II - 1500
razem 19400. Albo na sam początek 5dII, 35L i 580EX II. O jakość obrazu bym się nie obawiał.
Natomiast zastanowiłbym się co do oświetlenia studyjnego. Jaad75 poleca oświetlenie błyskowe jako efektowniejsze i wygodniejsze w użyciu, jednak do fotografii na serwisy www zastanawiam się czy nie wystarczyło by dobre światło stałe. Jest zdecydowanie tańsze i nie wymaga stosowania zewnętrznych światłomierzy (wystarczy ten w aparacie). Jak na razie nie buduje własnego studia więc moja wiedza na temat jest dość płytka i nie chcę Cię wprowadzić w błąd...

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

ja polecam lampy błyskowe, ale które w stanie standby emitują światło zgodne z błyskiem.
nie jest to światło stałe cały czas, ale obejdzie się bez światłomierzy a lampy błyskowe zapewnią lepszy efekt niż te stałe

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

edmun, czy możesz to rozwinąć:
"ja polecam lampy błyskowe, ale które w stanie standby emitują światło zgodne z błyskiem"
Nie rozumiem... Lampa w trybie stanby świeci jak błysk? To po co błysk? Czym to się różni od lampy o stałym świetle?

Wróbel EOS 
Rozmowny

edmun, A czy przypadkiem nie chodziło Ci o lampkę pilota??

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

15k.. hmm

Co chcesz fotografować?
colours napisał/a:
Szukam optymalnego zestawu do robienia zdjec w domowym studio, wyjsc na miasto i do klubu oraz mozliwej pozniejszej przesiadce na cos lepszego.
Wszystko jasne:

d700 za 9k... brrr
24-70/2.8 za 5k... brrr

jakbyś zdecydował się na kupno 2 miesiące temu, miałbyś jeszcze na 14-24 albo 135/2 ...

albo
Sony A900 za 7.7k
CZ 24-70/2.8 za 6k
Sigma 50/1.4 za 2k

Cena ta sama, ale masz mniej używalnego iso :(

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Lampy o których mówię, mają to do siebie, że są wyzwalane z aparatu... czyli albo kabelek, albo pilocik, albo na przedbłysk (sam miałem na przedbłysk, więc lampa od aparatu była podniesiona, ale zasłonięta kartonikiem żeby niepotrzebnego światła nie było prosto od aparatu... teraz się dziwię że tak było, gdyż wystarczyło ten minimalny błysk zostawić aby w oczkach pojawił się ognik :) )... jednakże po zrobieniu zdjęcia, lampa zaczynała świecić światłem stałym, które było (IMHO) odrobinę za ciepłe, jednakże wskazania światłomierza w aparacie nie było mylne.
Lampy te miały pokrętła regulacyjne, zarówno siły błysku jak i siły światła stałego

Gdybyśmy mieli tylko błyskowe, w tym momencie potrzebny by był chyba światłomierz, który zmierzyłby nam poprawną ekspozycję w momencie błysku, natomiast lampy tylko ciągłe, nie dadzą nam błysku czyż nie ? :)

colours 
Uczestnik

to co bardziej i lepiej ?

5dII, 35L i 580EX II za 15k

czy

D700 + 24-70 + SB900

czy

d700 + 24-70/2.8

(alfe raczej wolalbym nie, chyba, ze to faktycznie jakis przeboj bo z tego co sie orientuje to nie bardzo)
??

mk2 ma juz flash (nie wiem czy dobry, ale tutaj prosze Was o rade)
No i powiedzcie jak ten zestaw ma sie do 'moich potrzeb'?
w sumie do mk2 moge dolozyc jeszcze ten 1k na namiot i ......,
ale wolalbym juz dalej nie zmierzac w tym kierunku...
Bo na poczatek chcialem wydac 10k, przed chwila zrobilo sie 15, a w tym tempie nie zdarze sie wyplacic...

Ale slucham z jakim zestawem bedzie mi najlepiej? I czy to bedzie dobre wyjscie miec takie 1 dobre szklo, a pozniej dokupic inne z tej juz niskiej poleczki ?

Odpowiedz do tematu