Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A wystarczyło pozostać (dla lustrzanek) przy nazwie handlowej Minolta
Dokładnie. Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego Sony nie podjeło takiej decyzji, zwłaszcza, że przejęli cały dział DSLR Minolty, dokładnie tak samo, jak powiedzmy Hoya przejęła Pentaksa...
Dokładnie. Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego Sony nie podjeło takiej decyzji, zwłaszcza, że przejęli cały dział DSLR Minolty, dokładnie tak samo, jak powiedzmy Hoya przejęła Pentaksa...
Z mojego punktu widzenia był to strzał w stopę. Ale z mojego, bo ja lubie Minoltę.
Natomiast należy zauważyć, że w czasach 'dygitalnych' Minolta cienko przędła, że mimo wszystko oba modele nie znalazły jakiejś wielkiej rzeszy wielbicieli. MInolcfiarze czekali na DSLR, niektórzy kupili mała bądź dużą Lady, niektórzy odeszli, niektórzy z powodu delikatnie mówiąc nie do końca dopracowania owego sprzętu (ale plastik był dobry)... Poza tym chodzi tez o antycypowany target marketingu Sony. Zauważmy, że Minolta nigdy nie była systemem profi. Minolta stawiała na dobry amatorski sprzęt (no, popatrzywszy na modele klasy 300si to jakoś tak dziwnie się słowo 'dobry' wypowiada, fakt...) i tym tropem poszło Sony. I postawiło na sprzedanie lustrzanek ludziom, którzy ich dotąd nie posiadali. Których do fotografii doszli poprzez to, że cyfrowy kompakt stał się tak śmiesznie tani a łatwość oglądania zdjęć na komputerze tak duża, że ludzie po prostu zaczęli robić zdjęcia masowo... Dla których Minolta była niczym (a może nawet wytwórcą niezbyt udanych kompaktów...), którzy może słyszeli o Nikonie a Canon to była marka drukarki stojącej na biurku. Na rynku kompaktów marek jak psów...
Natomiast Sony się kojarzyło, powszechnie kojarzyło i to generalnie dobrze. Jakimś tam cudem mimo wszystko miało markę w miarę solidnej firmy. Cóż, Sony stwierdziło pewnie, że technologie to może Minolta ma, ale aparatów sprzedawać jakoś nie potrafi.. No i się samo za to wzięło. XCzy ich strategia jest lepsza czy Hoi, która została przy marce Pentax? Nie wiem. Na razie Sony sprzedaje znaacznie więcej dSLR'ów niz robiła to Minolta... czy sa one lepsze? trudno porównywać, standardy oceny się mocno zmieniły od epoki d7d. Ja wolałbym mieć Minoltę (nawet made by Sony), choćby przez sentyment
pentax połączył się z hoią na warunkach oznaczających w rzeczywistości przejęcie pentaxa.
Konica Minolta odsprzedała dział foto Sony.
jest różnica.
Jak miałaby wygladać produkcja aparatów z logo KM przez Sony?
marka Sony to potęga i byłoby glupotą zrezygnowanie z niej na rzecz raczej mało rozpoznawalnej marki drugorzędnego producenta aparatów i drukarek.
a co do strategii. Sony wymyśliło sobie podbój rynku od dołu. produkuje tanie entry level, zapewniając sobie sprzedaż i większy kawałek tortu. stopniowo będzie zapewne migrowało w górę.
taki olek próbował top-down mając świetne szkła w górnych stanach (vide 150 f/2)
i furrory nie zrobił.
a żeby było w temacie ja rozważam dokupienie sobie m4/3, ale dopiero jak wyjdzie w formie kompaktu. Inna sprawa czy będzie wtedy sensowne trzymanie mojego nikona.
Proponuję powrót do tematu: posiadanie dwóch systemów/lustrzanek/-kto na codzień posługuje się lustrzankami dwóch róznych systemów, z których chociaż jedna nie jest canonem albo nikonem?
Minolcie sprzedawanie lustrzanek wychodziło bardzo dobrze, prosze sobie przypomnieć dane statystyczne sprzed 10-15-20 lat. Pierwszy był wtedy Canon, druga o dziwo Minolta, trzeci dopiero Nikon, potem Pentax. To dane publikowane oficjalnie, nie wzięte z kosmosu. Fakt, że Minolta nie aspirowała do grupy profi. Nawet dziewiątki były tylko dla poważnych, zaawansowanych fotoamatorów. A wracając do tematu to też jestem dwusystemowy, Cyfra Canona do ptaków, a do pejzażu Velvia w Dynaxie 7 Minolty
Wujku..., to bardzo interesujące, bo w innym wątku krisv740, który używa 30D i analoga 3 canona, analoga podobnie jak Ty używa do krajobrazów /oraz do b&w/. Czyżby analogi bardziej nadawały się do fotografii pejzażu. Czy mają w tym jakąś istotną przewagę?
Maszynka zrobiła na mnie wrażenie, wcześniej nie miałem do czynienia z takimi poważnymi analogami. Szczególnie opcja przewijania filmu do zapamiętanego miejsca, czyli możliwość zmiany ISO przez skończeniem rolki, tak?
Minolta Dynax 7!
Co w tym takiego niezwykłego? Stoi sobie taka w mojej szafie i się kurzy.
Tyle tylko że z Tokiną a nie z Sigmą.
Mam spory sentyment do tego aparatu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9