Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Plecak 2-komorowy
Autor Wiadomość
Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Pią 27 Lut, 2009   Plecak 2-komorowy

Witam
poszukuję plecaka foto (i tu potrzebuję pomocy bo sam nie mogę się zdecydować co mi bardziej potrzebne - szybki i wygodny dostęp, czy lepsze zabezpieczenie sprzętu... - dlatego pytam bo może wasze podpowiedzi naprowadzą mnie na odpowiedź :) )
Więc tak: zastanawiam się między tymi modelami:

LOWEPRO
http://www.allegro.pl/ite...aktura_vat.html
http://www.allegro.pl/ite...ry_prezent.html

NANEU
http://www.allegro.pl/ite...vat_gratis.html
http://www.allegro.pl/ite...t_warszawa.html

a jako ciekawostkę - chciałem spytać czy ktoś miał do czynienia z czymś takim:
http://www.allegro.pl/ite..._pelerynka.html :wink:

Za Lowepro przemawia do mnie sposób dostępu do sprzętu (co równocześnie mnie zastanawia czy nie jest zbyt prosty dla cudzych rąk...) w modelu 250 dodatkowo kieszeń na notebooka (nie koniecznie używałbym jej w tym celu ale na pewno czasem nawet na jakieś coś formatu a4 taka kieszeń by się przydała...) plusem jest również fakt że znam firmę i mam do niej zaufanie

Za Naneu przemawia na pewno lepsza ochrona sprzętu (ale równocześnie gorszy i mniej wygodny dostęp...) mocowanie na statyw (to już duuży plus) przeciw jest dostęp do sprzętu oraz kompletny brak kieszeni na notebooka/czegoś w a4, droższa wersja posiada dodatkowo pas biodrowy oraz pelerynkę przeciwdeszczową (nie wiem czy byłby sens dopłacać...)

Za Q-paq przemawia właściwie tylko cena :wink: (choć pelerynka i mocowanie na statyw jest i do tego nie najgłupszy wygląd - brak jednak dodatkowej komory na niefotograficzne przedmioty...)

Może ktoś miał styczność z tymi plecakami? może ktoś używa któregoś z nich i mógłby coś napisać o użytkowaniu wygodzie itp... byłbym wdzięczny za podzielenie się takimi informacjami :) a może coś innego? w cenie tak do 200zł, góra 250zł
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 21 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

mszczyrek 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 28 Lut, 2009   

Ja wlsnie zakupilem Fastpack 350 - i na razie jestem zadowolony. Moj zestaw (5d+C17-40L+T28-75+C70-200f4is+C50/1.4+TC1.4+lampa) miesci sie idealnie. W najlizszych dniach wybieram sie z nim jako jedynym bagazem do Paryza, po powrcie bede mogl powiedziec wiecej.

skasowany
[Usunięty]

Sz@kal napisał/a:
sam nie mogę się zdecydować co mi bardziej potrzebne

I niktna forum nie zrobi tego za Ciebie :wink: Po prostu usiądź i pomyśl :wink:

Sz@kal napisał/a:
Za Lowepro przemawia do mnie sposób dostępu do sprzętu (co równocześnie mnie zastanawia czy nie jest zbyt prosty dla cudzych rąk...)

Bez obaw, chyba że masz sparaliżowane plecy i nie czujesz jak Ci ktoś grzebie w plecaku. Kieszonkowców i tak bardziej interesuje twój portfel :wink:

Sz@kal napisał/a:
Za Naneu przemawia na pewno lepsza ochrona sprzętu

Skąd to wziąłeś? Ja uważam wręcz odwrotnie. Już gdzieś o tych plecakach pisałem. Sam prawie kupiłem, ale kiedy zobaczyłem go w realu, to mi szczena opadła. Brzydki, ze słabego materiału i po kilku miesiącach częstego stosowania wygląda jak szmata… No i te kompasiki, pewnie żeby na biegunie się nie zgubić :grin:

Sz@kal napisał/a:
Za Q-paq przemawia właściwie tylko cena :wink: (choć pelerynka i mocowanie na statyw jest i do tego nie najgłupszy wygląd

Skoro tylko cena to olej, g… warte. Materiał cienizna, mocowanie statywu poronione, pelerynkę masz w każdym lepszym lowepro i vanguardzie, nawet w najmniejszych torbach… Wygląd, hmm… :zalamany:

No i napisz co chcesz w ten plecak załadować? Jak statyw przymocować? :wink:

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Ruslan, wiem, że nikt mi nie pomorze w zastanowieniu się ale widzisz swoją wypowiedzią zbliżyłeś mnie do fastpacka... skąd wziąłem, że naneu lepiej chroni sprzęt? a no stąd że w nim z każdej strony sprzęt jest otoczony dość grubą miękką gąbką a w lowepro takiego zabezpieczenia od frontu brakuje (odpinana klapa jest dość cienka)
Lowepro miałem w rękach ale wersję 200 (za 250 przemawia do mnie pas biodrowy oraz kieszeń na notebook/a4) Naneu nigdzie nie mogłem znaleźć ale na zdjęciach/filmikach wygląda na dość solidny i przemyślany... ostatni plecak przemilczę :wink:
powiem jeszcze tyle, że gdyby fastpack miał mocowanie na statyw to pewnie bym się nie zastanawiał... pelerynkę można dokupić (nie wielki problem i koszty...) ale mocowania na statyw raczej się nie wykombinuje :(

costi 
Rozmowny

Ale na klapie jest jeszcze zewnetrzna kieszen + "klapka blokujaca" ;)

Mam Fastpacka 350 i zdecydowanie polecam - wchodzi kupa sprzetu, gorna komora jest dosc spora, a do tego kieszen na laptopa 17" (ja wsadzam tam 13" w pokrowcu + zasilacz). Jechalem tylko z nim w dwudniowa delegacje (bez laptopa) i do kieszeni na lapka wlozylem koszule - nic sie nie pogniotlo :)

Plecak jest spory, ale zajebiscie wygodny. Szerokie, miekkie szelki i taki sam pas biodrowy. Jedynie "pas piersiowy" to IMHO porazka.

Co do mocowania na statyw - sa IMHO dwie metody.
1. na szelkach sa takie cienkie paski sluzace zapewne do regulacji. Z powodzeniem mozna je wykorzystac wlasnie do statywu czy karimaty. Karimate testowalem, bardzo praktyczne rozwiazanie :)
2. pionowo, wzdluz plecaka: sznurek/pasek do raczki na gorze plecaka i drugi przechodzacy pod klapka, trzymajacy nogi. Tego nie testowalem, ale moze sie udac.

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Nie 01 Mar, 2009   

ok co do plecaka to zdecydowałem się już na Lowepro fastpack 200 lub 250 - podoba mi się szybki dostęp, w miarę "normalny" wygląd, wykonanie + materiały, jedyny minus za brak mocowania na statyw ale coś się wymyśli... a tak żeby nie zakładać następnego tematu - teraz poszukuję dobrej, niedrogiej torby, ma pomieścić A200 + helios + jakieś pierdółki (karty cf, filtr, coś do czyszczenia...) Rozejrzałem się (niestety jedynie po necie :( ) i spodobały mi się Cirrus 140, EX 140 od lowepro (wyglądają na spełniające moje wymagania i są niedrogie - szukam czegoś max do 80-100zł) głównie zainteresował mnie cirrus - miał ktoś z nim do czynienia? Aha na alledrogo znalazłem jeszcze torbę http://www.allegro.pl/ite...canon_450d.html co o niej myślicie?

[ Dodano: Wto 03 Mar, 2009 12:12 ]
ok temat można zamknąć lub dać do kosza
pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc

mariusz-75 
Uczestnik

Wysłany: Sro 16 Gru, 2009   Jaki plecak ?

Witam. Proszę o jakieś sugestie w sprawie plecaka.
Powinien zmieścić:
A 300 w przyszłości coś większego
Tamron 90
Sigma 18-200
Jakieś tele w przyszłości
Jakiś szerokokątny równierz w przyśzłości
Poza tym powinien pomiescić zapasowy akumulator, ładowarkę, jakiś konwenter, filtry, gruche i inny sprzet do czyszczenia, karty pamieci, lampę.
Z rzeczy nie foto to telefon, mape jakiś notes, kanapki, cos do picia, dokumenty.
Dobrze by było żebym miał mocowanie na statyw ( VS-600R ).
Używać mam zamiar na dłuższych spacerach ok. 8 godzinnych, czasem na rower żeby gdzieś dojechać. Oczywiscie powinien być wygodny i funkcjonalny.
Cena do 350 PLN
Ostatnio zmieniony przez mariusz-75 Sro 16 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

dr11 
Optyczny

Wysłany: Sro 16 Gru, 2009   

Jeśli chcesz z pokrowcem to np. Lowepro Mini Trekker AW.
http://www.youtube.com/watch?v=cYYXUhXwC0E

Jeśli bez, to np. Micro Trekker 200.

A jeśli coś z innych firm, to może ktoś inny się wypowie :)

mariusz-75 
Uczestnik

Wysłany: Pon 21 Gru, 2009   

Może bardziej się określę. Biore pod uwagę następujące plecaki:

Kata DR-461 - fajny zgrabny tylko brak mi w nim kieszeni na jakieś dodatkowe rzeczy i nie wiem czy ma mocowanie na statyw
Kata DR-465 - nie wiem czy wejdzie teleobiektyw i dodatkowo 2-3 obiektywy, nie wiem co z mocowaniem na statyw
Lowepro Mini Trekker AW - brak jakiejś wiekszej kieszeni na inne rzeczy
Vanguard Kenline 52 - brak wyżej wspomnianej kieszeni, mógł by byc ładniejszy, nie wiem czy to dobra marka
Tamrac Expedition 3 model 5273 - bardzo mi się podoba, nie wiem jak z mocowaniem statywu no i brak jakiejś dodatkowej kieszonki
Tamrac Expedition 4 model 5574 - podobnie jak wyżej tylko mniej ładny i nie wiem czy nie za duży
Kata D-3N1-20 - brak mocowania statywu, i mógł by być ładniejszy
Tamrac Travel Pack 71 model 5371 - brak mocowania na statyw, i nie wiem jak wjest w środku, czy nie jest za mały
Crumpler Messenger Boy Half Photo - brak mocowania statywu i brak miejsca na jeszcze 1 obiektyw

zug
[Usunięty]

mariusz-75 napisał/a:
Kata D-3N1-20 - brak mocowania statywu, i mógł by być ładniejszy

mam 3N1-30 i sobie chwalę posiadam również do niego mocowanie statywu Kata :wink:
czy jest ładny? czy ja wiem :roll: dla mnie ważniejsze że jest to że jest funkcjonalny :razz:

komor 
Moderator

Mogę się odnieść tylko do tego co mam i używam:

mariusz-75 napisał/a:
Vanguard Kenline 52 - brak wyżej wspomnianej kieszeni, mógł by byc ładniejszy, nie wiem czy to dobra marka

Vanguard polecam, solidne produkty. Mam ich plecak, slinga i jeszcze kaburę z najwcześniejszych czasów. Wszystko solidnie uszyte, z porządnych materiałów i dobrze zaprojektowane. Ja mam model Oregon 52, ale nie jest on 2-komorowy, więc nie spełnia Twoich kryteriów. To typowy plecak foto, w zewnętrznej kieszeni zmieścisz jakiś drobiazgi, telefony czy nawet książkę, ale nie sweter czy butelkę.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Wysłany: Pią 08 Sty, 2010   

Witam,

planuję zakup plecaka, który będzie mi służył do noszenia sprzętu fotograficznego (450 D z gripem i obiektywem + jeden lub dwa obiektywy, im większy tym lepszy) podczas wędrówek w góry, czy jazdy rowerem.
Jakie mam wymagania?
1. dwie komory (u góry kurtka i picie, na dole sprzęt foto)
2. szybki dostęp do aparatu,
3. nieprzemakalny (mile widziana taka wyciągana płachta przeciwdeszczowa)
Mile widziane:
1. mocowanie statywu,
2. pas biodrowy.
Kwota max ok. 400 zł.
Pod uwagę biorę takie oto rańce :-p:
1. Lowepro Primus Minimus AW - 399 zł - http://www.ceneo.pl/1850200 (ten posiada właściwie wszystko czego potrzebuję, jest nieznacznie mniejszy od Vanguarda - wymiary zewnętrzne 29 X 23.5 X 50.5 cm)
2. Vanguard Oregon 59 - 319 zł - http://www.ceneo.pl/978446 (nie ma informacji, czy można wyjmować sprzęt kieszenią boczną, jest zdecydowanie największy z wymienionych wymiary zewnętrzne 320 x 270 x 640 mm)
3. Tamrac Aero 75 - 319 zł - http://www.ceneo.pl/2343936 (chyba nie ma pokrowca i pasa biodrowego, poza tym chyba jego kształt jest mało ergonomiczny np. w góry - wmiary zewnętrzne - 34 x 19 x 46 cm)
4. Kata D-3N1-11 - 399 zł - http://www.ceneo.pl/4759529 (myślę, że ogólnie jest za mały, ale chyba najbardziej funkcjonalny, wymiary zewnętrzne 22 x 20,5 x 41 cm)

W chwili obecnej moim faworytem jest Lowepro. Co do reszty to nie jestem już w pełni przekonany. Czy ktoś z was miał któryś z podanych plecaków? Albo może polecacie coś zupełnie innego?

ps: piszę ten post od 2 godzin :)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wizjerioner, ja poleciłbym plecaczek firmy NaneuPro.
http://www.cyfrowe.pl/apa...cak-czarny.html

Mam taki- starszą wersję bez pokrowca.
Jest solidnie wykonany, wygodny i pomieści naprawdę dużo sprzętu. Górna komora jest naprawdę obszerna.
Sprzęt jest bezpieczny i masz pewność że nikt co od tyłu nie dostanie się do aparatu.

Polecam

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

mnich, podoba mi się i ma jedną niezaprzeczalną zaletę, jest w sensownej cenie. Tylko wydaje mi się, że ten polecony przez Ciebie nie ma bocznej kieszeni do wyciągania aparatu. Muszę się tylko zastanowić, czy na pewno jest mi ona potrzebna.
Jeszcze muszę to przemyśleć.

lancer 
Rozmowny

Wysłany: Sob 09 Sty, 2010   

ja mam na sprzedaż kolego jak jesteś zainteresowany to PW cena to 70 zł a jest naprawde super :)

Odpowiedz do tematu