Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009 Poruszenie czy rozmycie ??
Witam
Mam problem mianowicie używam Canon 50D z obiektywem Sigma 150-500. Pracuje głównie na ogniskowej 500. Zdjęcia robię zwierzętom w lesie i na polach. Przy odległości 20-30m od fotografowanego obiektu niema problemu, zdjęcia wychodzą idealne ostre bez zarzutów. Ale przy dalszej odległości pojawiają się problemy, mianowicie niektóre zdjęcia wychodzą poruszone bądź nieostre (nie wiem czy obiektyw sobie nieradzi czy ja robię coś nie tak np ręka mi za bardzo lata ) i nie wiem jak to zniwelować. Proszę o pomoc i rady.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 28 Lut, 2009
jak 500mm to niestety musisz mieć czasy rzędu 1/1000 czy 1/2000 i krótsze - wtedy oceń, czy są nie ostre, jeśli tak, to raczej po prostu mydełko na pełnej dziurze.
No i na większe odległości często pyły w powietrzu powodują, że obrazek traci kontrast.
mavierk, pyły jak pyły, ale już na tej ogniskowej łatwo zobaczyć jak falowanie ogrzanego powietrza powoduje rozmycie zdjęcia. nie potrzeba dużej temperatury do tego, jak byłem spottować to wystarczyło 5-10st. C żeby to zjawisko utrudniło życie.
A co z ręki wale
piotrmkg ma rację co do falowania na jednym zdjęciu dziś to zauważyłam (słonko śnieg się topił coś tam parowało)
A co do czasów z ręki naświetlenia rzędu 1/300 a nawet ośmieliła bym się powiedzieć 1/250 można utrzymać ostrość. Chyba ta stabilizacja coś daje. Tylko większe odległości dają wiele do życzenia nie mówię że wszystkie zdjęcia ale często się trafia i nawet 1/1000 nie pomaga Obiektyw raczej nie mydli bo by na wszystkich zdjęciach mydliło chyba że się mylę.
1. FF = fulfrejm czyli aparat z pelna klatka
2. FF = blad ukladu AF polegajacy na tym, iz ostrosc jest ustawiana przed celem
Tutaj zapewne chodzi o opcje nr 2.
Na razie nie dam rady bo wywaliłam te co mi się nie spodobały choć wydaje mi się że to wina drgań ręki, spróbuję ze statywu i wtedy będzie mniej wątpliwości. Te drgania mogą też powodować że nie trafiam w obiekt i ostrość będzie tak jak pisaliście na trawie.
Jeszcze jedno pytanko wie ktoś może czym się różni w stabilizacji obiektywu sigmy przełącznik OS1 i OS2?? bo OFF to wyłączenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10