Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Oczywiscie ze LX3 to szajs bo Krikus mial go raz w rece i stwierdzil ze to zabawka a jeden gosc narzekal ze prawie wcale zoomu nie ma Polecam Canona SX10 20x zoom i ciezki jak lustrzanka- to dopiero jest kawal profesjonalnego sprzetu
Jesli wszyscy wokolo krzycza pozar a ktos stoi spokojnie bez emocji - najprawdopodobniej nie rozumie sytuacji to tak apropo emocji wokol LX3 jesli ktos nazywa to szajsem nie rozumie o czym pisze albo w tym momencie na rynku zaden aparat kompaktowy nie zaspokaja jego potrzeb.
Nikła czy nie, to nie ma nic do rzeczy. Tu nici po znajomości teorii kiedy aparat nie sprawdza się w praktyce
Jesli czegos nie potrafisz obslugiwac to oczywiste jest ze nie sprawdza sie to (dla Ciebie) w praktyce.
Trzeba byc "wybitnym" znawca fotografii, skoro widzi sie w specyfikacji ogniskowa 24-60mm, kupuje ten sprzet, a pozniej marudzi ze "maly zoom"
Rany Julek 1/30s i f/2 przy ISO80? I to mają być te dobre warunki oświetleniowe?!
Dobre to byłyby, gdybyś miał 1/125s i f/8 (w LX3 f/8 chyba nie jest konieczne, a może wręcz szkodliwe, więc może lepiej 1/250s i f/5.6) przy ISO80...ISO100.
Żeby Wam trochę namącić jeszcze w glowach odniosę się tylko do powyższego cytatu
Otóż warunki 1/30 i f/2 przy ISO 80 są o niebo korzystniejsze niż (w tych samych warunkach światła zewnętrznego) 1/125 i f/8 czy nawet 1/250 i f/5.6 przy ISO 80 czy ISO 100
Poczytajcie Ludziska trochę na temat ekspozycji np. Ekspozycja bez tajemnic i dopiero po takiej lekturze radźcie się na wzajem
Szanowny Kolego, nie mogę się oprzeć wrażeniu, że imć Bryan Peterson mógłby być nieco innego zdania
Kiedy warunki oświetleniowe są gorsze, otwieramy szerzej przysłonę i/lub wydłużamy czas naświetlania. I tak się składa, że czas 1/30 sekundy jest dłuższy (a nie krótszy) niż 1/125s. Zaś f/2 oznacza większy (a nie mniejszy) otwór przysłony niż f/8.
Kombinacja f/2 i 1/30s odpowiada 7 EV, czyli temu, co możemy zastać w pomieszczeniach, czy nocą na oświetlonej ulicy.
Natomiast f/8 i 1/125s odpowiada 13 EV, czyli to jasny dzień na zewnątrz z umiarkowaną ilością chmur.
Dzieeeń dobry!
Kilkakrotnie spotkałam się z opinią, że LX3 jest dobry, ale jako dodatek do lustrzanki.
Bardzo lubię robić zdjęcia, zwykle pożyczonym sprzętem. Długo zastanawiałam się nad kupnem lustrzanki, ale niedawno doszłam do wniosku, ze w tym momencie to jeszcze nie dla mnie i że kupię ją, kiedy zacznę na siebie zarabiać. Wtedy będę mogła na nią dmuchać, chuchać, czyścić i opiekować się sprzętem. Teraz chciałabym coś, czego nie musiałabym nosić w oddzielnym plecaku. Jakiś uniwersalny kompakt. Myślę, że nigdy nie zacznę zajmować się fotografią "na serio" (mam inne plany na przyszłość), ale ważna jest dla mnie jakość zdjęć.
Na pomoc w sklepach przy wyborze aparatu nie mogę liczyć, bo gdy personel mnie widzi, zaczyna zdanie od: "Ojej, dla dziewczynki! Tutaj mamy takie blebleble, ładne...". Khem.
Tak więc jak to jest z tym Lumixem? Jeśli nie on, to co?
Wszystko jesli chodzi o jakosc zdjec co dobre mozna powiedziec o LX3 ale na pewno nie to ze jest to kompakt uniwersalny. Ma bardzo zawezony zakres zoomu wiec fotograf musi wiedziec co chce fotografowac. Jesli mowimy o jakosci zdjec jest niezla ale wiekszosc uzytkownikow wywoluje RAWy bo niestety jpg nie powalaja jakoscia szczegulnie w powiekszeniu- ich struktura artyfakty czy jak to sie zwie jest straszna szczegulnie na zdjeciach z lampa w pomieszczeniach.
Kupiłem Panasa LX3 mojej mamie. Moim zdaniem aparat rewelacyjny. Znakomite zdjęcia robi i co najważniejsze jasny obiektyw plus niezł jakość obrazu do iso 400 pozwalają w końcu robić kompaktem zdjęcia we wętrzach bez lampy. Szerokokątny obiektyw jest również wielką zaletą w zjęciach jakiś spotkań towarzuskich czy imprez.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11