Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 01 Mar, 2009 Canon 450D - Nastawa wlasna balansu bieli
Nie udalo mi sie znalezc informacji na ten temat - jesli sa to z gory przepraszam za zakladanie nowego watku
Tym razem kolejny z moich dylematow nad C450D - balans bieli
W sytuacji w ktorej zadne chmurki ani sloneczka nie pozwalaja na prawidlowe odwzorowanie kolorow, mozna albo pobawic sie ustawieniami rgb, albo zdefiniowac wlasna nastawe balansu bieli (450d o ile wiem nie ma mozliwosci recznego dobierania temperatury barwowej, przynajmniej ja nic takiego nie znalazlem)
I teraz, zeby zdefiniowac ten wlasny balans bieli trzeba miec zdjecie i tu moje pytanie.
Czy powinienem sfotografowac biala kartke papieru (w warunkach i oswietleniu w ktorym zamierzam wykonac zdjecie), czy szara kartke czy fragment scenerii w ktorej chce zrobic zdjecie, czy jeszcze co innego? Czy ustawienia ekspozycji musza wtedy calkowicie pokrywac sie ze wskazaniami swiatlomierza? (rozumiem ze zdjecie powinno byc jak najbardziej neutralne, ale wbudowane swiatlomierze tez sie przeciez myla, a moj ma sklonnosci do przepalen jesli nie zjechac mu choc kreche z drabinki pomiaru ekspozycji ) czy tez jest jakas zasada, nie wiem, moze ze maksymalny otwor przeslony i poza ostroscia? No i chyba najwazniejsze... z jakim balansem bieli powinno zostac wykonane to zdjecie? Czy z takim ktory da najbardziej zblizony efekt czy innym? Nie wiem czy nie pokomplikowalem za bardzo, jesli ktos bylby w stanie lopatologicznie wyjasnic mi ta kwestie, bylbym dozgonnie wdzieczny
Może być biała lub szara karta - nie wiem jak w 450D, ale w większości znanych mi aparatów nie musi wypełniać kadru. Możesz też użyć nakładki uśredniającej na obiektyw. Ustawienia ekspozycji nie mają tu nic do rzeczy, nie musisz przejmować się wskazaniami światłomierza.
A jak ma sie do tego ustawienie balansu bieli? Tzn z jakim balansem bieli powinno zostac takie zdjecie wykonane - bo jakis jednak musze ustawic. Wiec jak dokladnie wykonac takie zdjecie, zeby na jego podstawie aparat prawidlowo okreslil balans bieli dla danej sceny? Gdzies uslyszalem ze nalezy sfotografowac fragment oswietlonej scenerii w ktorej ma byc wykonane zdjecie, a nie biala lub szara kartke, jest jeszcze tablica kolorow nie powinno sie takiego zdjecia zrobic wlasnie poslugujac sie tablica kolorow?
A jesli ustawienia swiatlomierza i ekspozycji nie maja znaczenia przy takim zdjeciu, to co ma? W oparciu o co aparat stworzy profil balansu bieli?
vYsu, nie wiem jak to wyglada w C, ale opisze na podst. instrukcji do Sony jak sie ustawia recznie WB. Po wejsciu do odpowiedniej opcji:
"Trzymac aparat tak, aby bialy obszar calkowicie wypelnil obszar pomiaru punktowego i nacisnac spust migawki".
Ok to rozumiem Tylko w dalszym ciagu interesuje mnie wlasnie jak powinny zostac dobrane parametry ekspozycji do takiego zdjecia - i z jakim balansem bieli powinno zostac wykonane - bo jesli zaden nie odwzorowuje prawidlowo kolorow w danej sytuacji zdjeciowej, to jak w oparciu o ktorys z nich aparat ma prawidlowo zdefiniowac balans bieli?
Prawie nie ma na ten temat zadnych informacji, a bardzo poza cala reszta interesuje mnie na jakiej zasadzie to dziala, wtedy byloby mi chyba latwiej dobrac odopowiednie ustawienia, zasada jest chyba taka sama niezaleznie od aparatu - i chyba w kazdym, w ktorym da sie cos takiego wykonac, trzeba jakos ta ekspozycje ustawic - i dobrac jakis balans bieli (najbardziej zblizony?)
Bardzo ciekawa sprawa, 450d nie ma opcji ustawiania temperatury, a tu okazuje sie ze zwykla biala kartka moze rozwiazac sporo problemow z kolorami i to chyba nie tylko w tym jednym konkretnym aparacie
vYsu, nie. W ten sposob "pokazujesz" aparatowi co ma byc biale, a on pozostale kolory do tego dostosowuje.
Co do ekspozycji, to nie wiem mam pojecia, ale chyba automatyka aparatu tutaj ma pole do popisu.
To chyba rozumiem juz, czyli mam np widoczek, klade biala kartke, pomiar punktowy i tak dobieram wszystko zeby ta kartka wyszla faktycznie biala, no to jest calkiem logiczne
vYsu, nie wiem jak to jest w C, ale w Sony robi sie to troche inaczej. Najpierw wchodzisz w odpowiednia opcje menu w "dziale" balans bieli, wybierasz ustawienie wlasne, kladziesz biala kartke tak, aby wypelniala cale pole pomiaru punktowego i naciskasz spust migawki.
Pomiaru punktowego nie musisz aktywowac, bo aparat nie robi wtedy de facto zdjecia. No i niczego juz nie dobierasz. Przynajmniej w Sony wynik pomiaru zostanie zapisany automatycznie.
w moim 450d jest wlasnie inaczej, najpierw robie zdjecie, a dopiero pozniej wybieram je dla nastawy wlasnej i moze to byc dowolne zdjecie z tych ktore aktualnie sa na karcie. Czyli na logike trzeba to chyba zrobic tak: Zdjecie z biala kartka, tlem i swiatlem scenerii zeby oprocz bialego byla tez jakas kolorystyka nie wiem, ustawienia tak zeby biel byla jeszcze bielsza i dopiero potem to zdjecie wybieram jako nastawe wlasna, albo w calym kadrze biala kartka w takim a nie innym oswietleniu, ale to chyba w sumie bez znaczenia, bo rozumiem ze najwazniejsze jest zeby bylo w kadrze cos naturalnie bialego, zeby o to aparat mogl ustawic wb?
Kartka nie musi "wyjść" biała - ma być po prostu neutralna. Po to właśnie balansujesz biel. To, czy będzie biała, czy szara, albo czarna, to wyłącznie kwestia parametrów ekspozycji. To co robisz ustawiając balans bieli (na w miarę jednolitej powierzchni), to ustawienie histogramów poszczególnych kanałów równolegle do siebie. Ekspozycja przesuwa wartości RGB w dół lub górę na skali jasności, ale bez zmiany ich wzajemnych relacji (mówiąc w dużym uproszczeniu).
to ciekaw jestem jakby to wygladalo bez uproszczenia
Czyli sama kartka nie ma znaczenia i w sumie jest zbedna? a zdjecie powinno miec histogram z rownymi kanalami rgb? I wtedy po uzyciu takiego zdjecia powinienem dostac prawidlowe kolory? Tak upraszczajac jeszcze bardziej?
Nie. Kartka, to neutralny (w przybliżeniu) wzornik, który powinien dać wyrównany histogram na wszystkich kanałach. Jeśli R=G=B, to niezależnie o jakich wartościach mówimy, otrzymujemy kolory ze skali szarości, która z założenia jest neutralna. Jeśli niedoświetlimy i otrzymujemy wartości z dolnego zakresu, to będziemy mieli "czarną" kartkę (wystarczy niedoświetlić o ok 2.5EV). Jeśli prześwietlimy, przesuwając histogram w kierunku prawej krawędzi, to kartka będzie biała. Ustawienie wg. wskazań światłomierza da kartkę szarą (światłomierze skalowane są do ~18% szarości). Jeśli histogramy są "rozjechane", to dostaniesz dowolny kolor. Naturalna scena z założenia musi mieć nierównoległe histogramy kanałów, bo jest różnokolorowa. To, co robisz ustawiając WB na kartkę oświetloną światłem o konkretnej temperaturze barwowej, to ustawienie punktu w którym histogramy kanałów zostaną wyrównane, co oczywiście wpłynie na relacje wartości RGB w całym obrazie, zmieniając kolorystykę sceny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10