Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jakoś GPS przypinany do aparatu nijak nie pasuje do mojej koncepcji noszenia aparatu w torbie.
Mi nijak nie pasuje koncepcja noszenia aparatu w torbie czy z gpsem czy bez Podpięcie gpsa do aparatu zajmuje tyle co założenie filtra albo osłony
[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 14:39 ]
edmun napisał/a:
ogólnie warto zainwestować w jakikolwiek odbiornik GPS posiadający funkcję zapisywania trasy, a później dołączać sobie dane do Exifów za pomocą programu
A są gpsy nie zapisujące trasy
Popatrzyłem sobie na programy i jednak zostanę przy swoim rozwiązaniu, może z przyzwyczajenia, może szkoda czasu bawić się w coś nowego
Mam gpsik garmina podpięty do lustra i jest ok Chyba ma to najwięcej plusów, ale są też minusy: mamy dodatkowy kabelek
Kto podróżuje ten wie, że dodatkowy kabelek potrafi zabić przyjemność robienia zdjęć w podróży.
kiedy mam z sobą kupę sprzętu, plecaków to chce wyciągnąć puszkę i pstryknąć parę klatek i jechać dalej, a nie bawić się z podłączaniem czy odłączaniem kabelków.
Zazwyczaj nie ma na to totalnie czasu.
Takie rozwiązania są dobre na spacer a nie na wypad np do afryki cza am. południowej.
są.. zwykłe najtańsze odbiorniki które na wyświetlaczu mają tylko aktualne położenie
są też np. odbiorniki do bluetooth, przez co mozna na komórkach odpalać jako takie aplikacje do GPS i przez bluetooth siorbać dane. w tym momencie sam odbiornik na pewno trasy nie zapisuje
najgorzej jest sklasyfikować odbiorniki GPS.
Są takie do laptopów, takie do komórek przez bluetootha, są takie samochodowe GPS'y, są GPS'y typowo do wędrówki pieszej (przykładowe Garminy), GPS'y w paltmopach, smartfonach, komórkach wbudowane, gps'y do śledzenia pojazdów czy też przesyłek.
Powiedzmy że te co wymieniłem są chyba najbardziej znane i popularne, nie mówiąc że GPS znalazł zastosowanie w tysiącach innych dziedzin, więc pytanie czy jest GPS który nie zapisuje śladu - pewnie mija się z celem
...ogólnie warto zainwestować w jakikolwiek odbiornik GPS posiadający funkcję zapisywania trasy, a później dołączać sobie dane do Exifów za pomocą programu
Jakikolwiek, który zapisuje ślad w formacie *.GPX. Taki, który nie bedzie chciał "przyciągać do drogi", i nie będzie miał wudowanego akumulatora. Krótko mówiąc coś z bogatej oferty odbiorników turystycznych. Mówiąc jeszcze krócej Garmin
Dodano...
Odniosłem się do wpisu na poprzedniej stronie i nie zauważyłem dalszej dyskusji na następnej, gdzie praktycznie wszystko zostało juz powiedziane..
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Pią 13 Lut, 2009
ghostdog napisał/a:
Kto podróżuje ten wie
No to chyba napisałeś to dla gościa który jest w podróży minimum 3 miesiące w roku, bynajmniej nie w miastach W 2007 spędziłem równo 98 dni pod namiotem i wiem co mówię Żeby nie rzucać słów na wiatr mogę polecić Ci podejść do empiku i kupić np. najnowszego Globtrotera gdzie jest kolejny mój artykuł Szukaj na stronach o Rosji
[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 18:09 ] edmun, źle sformułowałem pytanie Miałem na myśli tylko odbiorniki Garmina Dla mnie GPS=GARMIN
Ruslan Spanie pod namiotem świadczy tylko o przyzwyczajeniu do niewygód. Dlatego raczej nie jesteś obiektywny mówiąc, że jak dyndają kabelki, to nic takiego. To co powiedział ghostdog dotyczyło raczej tych wszystkich, którym przeszkadzają jednak kabelki. W tym i mnie. Może nie jestem podróżnikiem, ale łazikiem na pewno.
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Pią 13 Lut, 2009
Tutejszyn, oczywiście, że nie jestem obiektywny, jest to nader oczywiste
A skoro jesteś łazikiem, to rozumiem dlaczego przeszkadza Ci kabelek Przed każdą wyprawą liczę dosłownie każdy gram, ale niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć Trzeba albo przypakować albo mieć kogoś kto za Tobą będzie niósł sprzęt (ostatnio swoją drogą bardzo modne ) albo zostać w domu Ja wybrałem treningi wytrzymałościowe i z kabelkiem sobie radzę Wątek zmienia temat więc już się zamykam
Ruslan proszę o praktyczne wskazówki dla tandemu Garmin (VistaHCX) i 5D
Jak to spiąć i skalibrować. W czym to potem obrabiasz.
Wszelkie wskazówki i podpowiedzi mile widziane.
Pewnie znalazłbym jakieś info na sieci ale skoro masz praktyczne doświadczenia w tym byłbym wdzięczny za pomoc o ile taka prosba nie będzie nadużyciem z mojej strony.
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Mar, 2009
ghostdog, co wiem, to chętnie powiem
Po pierwsze, mam inny system. Posiadam D300. Podpinam do niego najtańszy model Garmin eTrex H. Posiadam również Vistę HCX, ale ona ma mini usb. Z moim D300, bez precyzyjnego przerobienia kabla, połączyć jej nie potrafię
Kiedy kupowałem swoje sprzęty gps-owe do aparatu, to miałem do dyspozycji, to:
Z tego też powodu dokupiłem właśnie eTrex H, bo mając te kabelki mogłem go podłączyć bez najmniejszego problemu
Po podpięciu wszystkiego, trzeba pamiętać o przestawieniu trybu GPS-a na NMEA, bo inaczej nie widzi aparat odbiornika. Tak to przynajmniej wygląda u nikona
Fotki z koordynatami najczęściej przydają mi się do panoramio.com, gdzie mam setki zdjęć. To co kiedyś robiłem przez godzinę, teraz robię w 5 minut.
Łatwo jest lokalizować zdjęcia w takim kraju jak nasz, bo zawsze masz coś charakterystycznego, nawet jeśli jest to Puszcza Białowieska. Gorzej jest z tajgą syberyjską, albo tundrą gdzie dziesiątki kilometrów nie ma drzewka, albo są tylko drzewka, nie mówiąc już o śladach działalności ludzkiej...
Do prezentacji używam też czasami topograficznych map papierowych, zeskanowanych i skalibrowanych w OziExplorer z podpiętymi do odpowiednich współrzędnych odpowiednich zdjęć. Ale to już dla maniaków topograficzno-terenowych
Generalnie przydaje się wszędzie gdzie spotkasz programy typu google earth i wszystkie ich pochodne...
Wielkie dzięki za info.
Troszkę kombinowania z tym.
A czasu mało bo wylot mam już w przyszły piątek.
EE zawsze mi tak jakoś wszystko wychodzi na ostatnią chwile
W Canonie chyba będzie więcej z tym roboty. Bo takiego kabelka to Canon nie ma w swojej ofercie:(
ghostdog, a nie lepiej włączyć gps, wrzucić do plecaka i później za pomocą oprogramowania dorzucić wszystkie dane do exif'ów ? czy też koniecznie musi być podpięte na stałe do aparatu ?
Nie używałem nigdy GPS z aparatem fotograficznym, ale w życiu bym nie zapłacił 400zł za kabel rs232.
Za tyle to powinien być GPS, który by się mieścił w tej wtyczce, która jest podłączana od strony aparatu (najmniejsze odbiorniki GPS, które widziałem mają 2x2mm, nikon przyjmuje dane w NMEA czyli nie potrzeba nic poza tym modulikiem).
--EDIT--
Chwilę pogrzebałem i w tym kablu MC-35 czy jak mu tam mieści się jedynie translator poziomów z -12 .. +12V w rs323 do 0..+V w nikonie. Piny są połączone ,,tak po prostu'' w tej wtyczne czyli nikon nieźle na tym zarabia
Wrócę do tematu, bo przed wyjazdem wakacyjnym próbuję różnych metod geotagowania. Po doświadczeniach z gps-em musiałem zmienić plan działania. Kilkaset złotych na baterie do GPS-a, którego normalnie podłączam do aparatu skutecznie mnie otrzeźwiło!
Zapisałem w swoim Garminie ślad, zrobiłem zdjęcia i zainstalowałem na kompie trzy, chyba najpopularniejsze, programy do geotagowania w celach porównawczych
Wspomniane przez Tutejszyna + GPicSync, również darmowy.
Moim zdaniem ten ostatni jest najlepszy, najskuteczniejszy, najpraktyczniejszy i ma polską wersję, jeżeli kogoś to interesuje
Obsługa jest banalnie prosta. Geotaguje idealnie. Można wprowadzać własne ustawienia odnoszące się do czasu miedzy zrobieniem zdjęcia, a zapisaniem punktu przez GPS, jak również można wprowadzać korekty, jeżeli w aparacie i odbiorniku ustawione są inne strefy czasowe
Poniżej zrzut ekranu z okna programu.
1. Wybieramy folder ze zdjęciami do geotagowania.
2. Wybieramy plik z GPS-a z którego mają być pobrane dane.
3. Klikamy 'Synchronizuj'
I gotowe
Programik sam zapisuje w folderze ze zdjęciami oddzielny folder z zgeotagowanymi zdjęciami, plik tekstowy ze współrzędnymi wszystkich zdjęć i plik KML do GoogleEarth
Ma jeszcze kilka fajnych funkcji. M.in. można natychmiast obejrzeć wynik na GoogleEarth wraz ze śladem, a nie tylko same zdjęcia. Program daje dobre wskazówki, jeżeli coś nie wychodzi
Ślad z GPS-a (Garmin) najlepiej pobierać z karty pamięci (tam zawsze są zawarte dane czasowe). Pliki Garminowskie .gdb można zamienić na .gpx (najlepiej działający) za pomocą programu MapSource dostarczanego z każdym odbiornikiem Garmina.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,55 sekundy. Zapytań do SQL: 13