Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dzięki wielkie za rady . Jeśli będę kupować, to chyba wybiorę tą Sigmę 18-50 lub Tamrona 17-50 oraz później (albo, jeśli będzie mnie stać) zakupię tą Sigmę, co pisałam (50-150). Tylko co do tych krótszych, to nie wiem, który obiektyw jest lepszy, czy Tamron, czy Sigma?
Optycznie obiektywy podobne, z lekką przewagą Tamrona. Tamron ma też lepszy AF i jest nieco tańszy.
Wybór jest trudny za Sigmą może stać dobry serwis w Polsce czego brakuje Tamronowi.
Jeśli ktoś posiada takie obiektywy, które pasują do moich wymagań i jest z nich zadowolony to prosiłabym o napisanie czegoś na ten temat. Chcę po prostu dobrze wybrać i nie kupować później tego, co pod rękę "wlezie".
Jeszcze dodam, że nie chcę fotografować samych portretów, ale również (tu się powtórzę) sesje fashion, zdjęcia przyjaciół na łonie natury itp.
Wysłany: Sro 04 Mar, 2009 Re: D90 + wielka niewiadoma
nestiee napisał/a:
Przepraszam, że zakładam kolejny podobny temat... ale każdy ma inne wymagania wobec 90-tki i obiektywów... dlatego wolę sama założyć nowy wątek.
Skoro podobny temat to je ujednolicam do już istniejącego watku, bo to ułatwia potem odnalezienie przydatnych informacji tym, którzy zadadzą sobie trud szukania. W końcu nie chodzi o to, żeby każdy nowy uczestnik forum zakładał nowy temat, nie?
Witam, przyłączając się do dyskusji, chciałbym zapytać o Nikkor 85/1,8... recenzje pozytywne...ja chciałbym o negatywach usłyszeć? Ewentualnie...czy ma ktoś jakieś inne sugestie...pieniążki się składają...liczę, że do 2k dozbieram (zawsze lepiej więcej niz mniej)
Ma to być dodatek do kitowego N18-55 (do zastosowań uniwersalnych) jako portretówka pełną gębą .
Skoro jest już wątek o D90 to może ktoś mi także coś doradzi bo mam nie mały orzech do zgryzienia. A więc tak: zamierzam kupić właśnie D90 i problem tkwi w tym że przeglądając dziesiątki obiektywów zupełnie się w nich pogubiłem.
Może powiem coś o moich wymaganiach. Ze względu że jest to moja pierwsza lustrzanka, wiadomo będę się jej sporo uczył, chodząc po górach( krajobrazy), po znajomych( portrety), ale docelowo chciałbym się zająć robieniem zdjęć na ślubach oraz podobnych uroczystościach.
Żona dała mi limit 10 000zł na wszystko(łącznie z lampą SB-900, kartą pamięci, akumlatorkiem itp), ja chciałbym się zmieścić między 7-8 tys.zł
Czy takie coś da radę na ślubach: D90+SB900+Nikon 18-200+Nikon 50/1.8+Sigma 17-70/2.8 lub Tamron jakiś podobny, albo jakaś stałka 35mm/1.4 ,
albo już nie wiem co
oki, dzięki lupo, choć znajomy foci na ślubach właśnie 18-200+SB800 i mówi że jakoś daje rade, a co byś mi polecił, może właśnie ta sigma 17-70/2,8-4,5+nikon 70-300 VR+nikon 50/1,8 albo sigma 30/1,4?
możesz spróbować rozejrzeć się za TAMRON 17-50/2,8 XR Di II LD, jeśli chcesz coś dłuższego to Nikkor 70-200 VR F/2.8G AF-S (to naprawdę zacne szkło ale niestety drogie )to też jest niezłe szkło ale ostrzenie jest manualne Zeiss Planar T* 1.4/50 poza tym do szerokiego kąta jest NIKKOR 17-35/2.8, Nikon 14-24 F/2.8 G ED AF-S oraz Nikkor 12-24mm f/4G ED-IF AF-S DX
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14