Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja przez 2 miesiące dreptania po rozmaitych sklepach spotkałem tylko 2 sprzedawców, którzy zainteresowali mnie sprzetem Olympusa. Jeden był posiadaczem Olympusa.
ten sprzedawca, to chyba był z "MM" ze Szczecina. Rozmawiałem tam z jednym, który ma Olka.
Ciekawe czy będzie można kupić samo body E620, zostały mi trzy obiektywy Zuiko w spadku
No w końcu coś co mnie zmotywuje do zmiany puszki. Nie żeby E-5oo mi nie wystarczało (nie ogarnąłem nawet 20% wszystkich tych opcji i ich kombinacji) ale ilość ficzerów (nie bajerów) w E-620 strasznie korci. Poczekam z pół roku / rok i chyba kupię. W porównaniu z E5oo mam IS, tilt-swivel ekranik, LV, multiekspozycję, 7 punktów AF (w tym 5 krzyżowych), lepszą matrycę... no i znośny rozmiar/waga.
Kiedyś przy kupnie 40-150 miałem dylemat, czy kupić mark I (440g, 3.5-4.5, kręci mordką) czy mark II (220g, 4.5-5.6, nie kręci mordką). W końcu wybrałem lepsze światło, ale nieraz klnę na czym świat stoi jak mi przychodzi nosić to pólkilogramowe bydlę na szyi np.: w górach.
Rzeczywiście gośc był ze Szczecina.
Było wtedy w sklepie mało ludzi. Gośc zrobil, jeśli dobrze pamietam, na próbe zdjęcie wybranego motywu Nikonem D300 a potem E-3. Z obu zrzucił fotki na kompa i na miejscu mogłem porównac różnice. Nie widziałem żadnej. Przekonalem się wtedy, że najsłabszą stroną E-3 nie jest jego matryca lecz lekko fioletowawy wyświetlacz.
No, żeby być tak do końca uczciwym, to po jednym zdjęciu i to zrobionym gdzieś w sklepie to ja bym nie wyrokował która matryca lepsza, a przede wszystkim w czym lepsza. Jedne lepiej znoszą ciemność, inne dużą dynamikę, inne światła. Jedno zdjęcie w sklepie tego nie sprawdzi.
Masz rację. Sprawdzanie w sklepie niesie istotne ograniczenia. Zdjęć było co prawda kilka. Jak pamietam dwa motywy przy różnych czułościach. Oczywiście to porównanie nie zdecydowało o podjęciu przeze mnie decyzji o zakupie E-3. Było jednak punktem zwrotnym, który zadecydował o tym, że Olek w ogóle wszedł w obszar moich zainteresowań.
Nikona D300 wciąż uważam za doskonały aparat. Jednak gdy wezmę pod uwagę jego cenę plus cenę przyzwoitego obiektywu (solidny mechanicznie, dobry optycznie o sensownym zakresie ogniskowej) odpuszczam w przedbiegach.
W mojej ocenie to półka cenowa, która powinna się przekładać na zarabianie pieniędzy.
Przykład sprzedawcy ze Szczecina podałem po to by ukazać jak różne zaangażowanie w pracę występuje po stronie sprzedawców.
Jeden cię ewidentnie zlewa lub wprowadza w maliny inny potrafi doradzić i umożliwi podjęcie rozsądnej decyzji.
A wracając do tematu, czy ktoś zna dokładną datę premiery na naszym rynku? Może ceny jakie będą obowiązywały? Interesuję się zakupem 520-ki, może warto poczekać???
W sprzedaży ma być na przełomie kwietnia i maja. Znając Olympusa, cena pewnie będzie wysoka na początku, ale pewnie też będzie jakaś promocja z lampą czy jakimś obiektywem w cenie.
Fakt, to zdjęcie z ISO 400 masakruje ten aparat. Może jakieś tragiczne odszumianie jest tu włączone, ale taka jakość jest IMO nie do przyjęcia. okolice ISO 400 to w końcu często używana czułość. Miejmy nadzieję że to tylko pierwsze słabe fotki (jak przy alfie 900 i 50d canona)
1) Olympus nie potrafi odszumiać jpegów. Odszumianie w olympusach paradoksalnie uwydatnia szum, zamiast go usuwać. Wyłączenie filtru szumów skutkuje poprawą jakości jpegów.
2) Standardowe wyostrzanie jpegów jest w olympusach dość mocne, a to powoduje uwydatnienie szumów. Zmniejszenie wyostrzania do rozsądnego poziomu spowoduje zmniejszenie szumów.
3) Olki mają domyślnie włączoną kompensację cienia, która rozjaśnia ciemne partie i powoduje w nich wzrost szumów. Nie trudno się domyślić, że w zdjęciach nocnych jej stosowanie mija się z celem, tym bardziej, że tej techniki Olympus też nie opanował zbyt dobrze. Najlepiej to wyłączyć.
4) Nie mogę teraz tego sprawdzić, ale być może te zdjęcia mają zbyt dużą kompresję.
5) W jednym z testów zauważono, że w E-30 włączenie "dark frame subtraction" powoduje wzrost szumów na wszystkich czułościach. Kilka osób to sprawdziło i faktycznie może tak być. Może to jakaś wczesnoprodukcyjna wada, która znalazła się też w E-620.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10