Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Arek
Czw 28 Lut, 2008
Sigma DP-1
Autor Wiadomość
0xDEADBEEF 
Uczestnik
[CHIKEN]

Wysłany: Sro 04 Mar, 2009   

DP-1 nie jest aparatem dla kazdego. DP-1 nie jest aparatem P&S.
Jest dosyc wolny.
Ma staly obiektyw, szerokokatny, niespecjalnie jasny.
Sensor Foveona jest dosyc nietypowy. Wrazliwy na podczerwien. Filtr IR powoduje dziwne flary od swiatla. Ludzie narzekaja na zbyt mocny czerwony kolor.
Aparat ma ISO tylko do 800, i przy 800 szumy nie najlepsze.

Za to ma pewne zalety:
- super ostry i szeroki obiektyw
- niezwykla ostrosc i jakosc krawedzi, szczegolow i linii prostych
- super dynamika, odzyskiwanie wypalonych odblaskow i szczegolow z cienia

Osobiscie uwazam ze krawedzie i linie proste na Foveonie wygladaja jak wyrenderowane z 24X FSAA. Moze to dziwnie wygladac dla uzytkownikow sensorow Bayera ale tak powinny wygladac zdjecia. Rozmyte schodkowane krawedzie nie sa normalne!

Zdjecia czarno-biale z DP-1 wygladaja super, nawet na wysokim ISO. Zreszta szum koloru i luminancji na Foveonie moim zdaniem jest duzo przyjemniejszy niz na Bayerach. Niestety na Bayerach kolorowy szum jest interpolowany, co powoduje ze jednokolorowe powierzchnie staja sie mozaika czerwonych, zielonych i niebieskich plamek. Do tego dochodzi interpolowanie szumu przez algorytmy konwersji z Bayera do pelnego RGB ktore generuja irytujace wzorki z szumu.

Tak ze DP-1 nie jest aparatem do wszystkiego i dla kazdego. Osobiscie uwazam ze jest niezastapiony do pewnych zastosowan i sytuacji. Na rynku nie ma nic porownywalnego.

Typowa dyskusja miedzy mna a uzytkownikiem malpki P&S albo jakiegos superzooma:

uzytkownik malpki: dlaczego pan uzywa tego malego aparatu zamiast duzego (wskazujac na K20D z Sigma 70-200/2.8 wiszacego na mojej szyi)
ja: a bo to bardzo dobry aparat
uzytkownik malpki: aha, to ile ma megapikseli?
ja: 4.5MP
uzytkownik malpki: a to ja mam 12MP
ja: fajnie
uzytkownik malpki: a jaki ma zoom?
ja: zadnego
uzytkownik malpki: jak zadnego?
ja: ma staly obiektyw, 16.6mm i tyle
uzytkownik malpki: a ja mam 20x zoom. to ile takie dziwne cos kosztowalo?
ja: $800, i na przedplate kupowalem (preorder na Amazonie)
uzytkownik malpki: panie, zwariowal pan, ja za tyle dwa aparaty moge kupic. (odchodzi zniesmaczony)

a ja sobie powolutku cykam zdjecia:

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Widzisz, to jest wlasnie problem Sigmy z Foveonem. Nie jest dla kazdego. Trzeba miec troche pojecia o fotografii i sprzecie, zeby docenic ten aparat. Chetnie bym go na pare dni przygarnal i potestowal :smile:

0xDEADBEEF 
Uczestnik
[CHIKEN]

Bo ja wiem czy to problem.

Sigma jest prywatna korporacja. Nie jest wlasnoscia publicznych akcjonariuszy i nie ma jej aukcji na gieldzie. Wiec nie musi zadowalac wlascicielow akcji.
Sigma robi to co jej wlasciciele chca. Ostanio kupili sobie Foveona. Co z tego wyjdzie, nie wiadomo. Dzieki maja wolna reke do robienia aparatow ktore niekoniecznie dobrze sie sprzedaja na rynku ale pod pewnymi wzgledami sa unikalne. Jezeli komus takie aparaty pasuja to moze sobie je kupic i uzywac. Mi to pasuje, innym nie. Jezeli wlasciciele Sigmy sa zadowoleni z tego ile na tym zarabiaja to dlaczego ktokolwiek ma do nich miec pretensje ze robia takie a nie inne aparaty? Uwazam ze powinno byc wiecej firm ktore podejmuja podobne ryzyko i probuja zrobic cos niezwyklego.

Marian 
Optyczny

0xDEADBEEF napisał/a:
Uwazam ze powinno byc wiecej firm ktore podejmuja podobne ryzyko i probuja zrobic cos niezwyklego.
Właśnie tego brakuje. Do tej pory lusztrzankowa sztampa dominowała. Ale może Sigmy DP, micro4/3, są pierwszymi jaskółkami zwiastującymi zmianę. Oby.

Odpowiedz do tematu