Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 08 Mar, 2009
Jaki u-zoom do Pentax K200D
Autor Wiadomość
volkov 
Nowy

Wysłany: Pią 06 Mar, 2009   Jaki u-zoom do Pentax K200D

Witam, szukam zoomu uniwersalnego ( 28-80 lub 28-...200) do Pentaxa z dość dobrym MACRO, zdjęcia robię amatorskie, jestem w stanie wydać do 1 tys zł. Obejrzałem obiektywy na skąpcu ale wybór obiektywu którym mógłbym robić portret oraz macro + szeroki kąt zajmie mi co najmniej miesiąc, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
volkov

Reklama

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Pią 06 Mar, 2009   

volkov,
Nie wiem czy dobrze interpretuję Twoją wypowiedź, ale 28mm na sensorze APS-C to nie jest szeroki kąt.
Szukasz superzoomu od szerokiego do krótkiego tele, czy standardu 28+ a potem dokupisz szeroki kąt?

volkov 
Nowy

Masz racje, szukam standardu 28 do min 80, przeczytałem opinie o Tamronach i troche obawiam się kupić taniego mydlanego szkła, ale finanse mam ograniczone, będę wdzięczny za pomoc, nie wiem jednak czy jest obiektyw od 18 do 80 (125) ktory miesciłby sie w tej cenie

palindrom 
Optyczny
inaczej

Tamron 28-75/2.8 to był mój drugi wybór ale kupiłem tego Pentaxa co mam w stopce i na awatarze.
http://optyczne.pl/26.1-T...RO-Wst%EAp.html
Generalnie ten Tamron to żyleta. Jedyne wady to serwis i to, że czasem potrafi mieć BF i FF jednocześnie (w zależności od dystansu). Wystarczy pójść do sklepu i przymierzyć kilka sztuk.

Z uniwersalnych (18-125) to raczej to:
http://optyczne.pl/680-Si..._obiektywu.html

Problem polega na tym że oba mają powiększenie maksymalne ~0.4, więc ehm... Prawie jak macro ;)

[ Dodano: Pią 06 Mar, 2009 23:35 ]
Oczywiście można coś nawet bardziej uniwersalnego:
http://optyczne.pl/index....391&typ=0&moc=0

Choć zaraz zlecą się tu ludzie i polecą Ci Sigmę 17-70/2.8-4.5 DC Macro:
http://optyczne.pl/index....=10&typ=0&moc=0
Której używałem i nie narzekałem zanadto. ;)

Tyle ode mnie. Myślę że pierwsza i ostatnia propozycja wymagają podkreślenia.

volkov 
Nowy

Wysłany: Sob 07 Mar, 2009   

Bardzo dziękuje za pomoc :) muszę teraz obejrzeć je na żywo. Pozdrawiam :)

0xDEADBEEF 
Uczestnik
[CHIKEN]

W swojej kolekcji mam Tamrona 28-75/2.8 i jest to jeden z moich ulubionych obiektywow, jasny, ostry, w miare poreczny i uzyteczny zakres. Goraco polecam.

Mam tez Tamrona 28-300/3.5-6.3 LD (wersja tuz przed Di). Nie jest to obiektyw doskonaly ale bardzo uzyteczny, w sytuacjach np jak niedzielna letnia wycieczka (przy dobrym oswietleniu). Zasieg od 28 do 300 jest super fajny. Niestety z ostroscia juz nieco gorzej, wieksze znieksztalcenia itd. Ale niezastapiony jak sie czlowiekowi nie chce targac calego szrotu ;-) Jak sie ciemniej robi to AF potrafi juz sie pomeczyc przy f/6.3 tez.

Mialem tez Sigme 18-50/2.8 EX (nie macro) ktora jakos specjalnie nie bylem zachwycony wiec zebayowalem go. Podobniez nowsza wersja z macro jest lepsza.

Tamron 18-200 i 18-250 sa interesujacymi propozycjami, zwlaszcza ze sa nieco szersze. Slyszalem ze ludzie chwala bardziej 18-250 ze optycznie lepszy. Jest tez wersja Pentaxa tego 18-250 jezeli logo dla kogos ma znaczenie, ale Tamron ma gwarancje 6 lat a Pentax rok.

Takze samo ludzie chwala Sigme 17-70 no I ostatnio Pentax cos wypuscil w tym stylu.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Przecież nie jest to zgodne z duchem pentaxa...

Kit plus:
40/2.8 LMT - to jest szkło dla Ciebie :D

0xDEADBEEF 
Uczestnik
[CHIKEN]

mavierk napisał/a:
Przecież nie jest to zgodne z duchem pentaxa...
Kit plus:
40/2.8 LMT - to jest szkło dla Ciebie :D

Ta, tylko w sytacjach typu 40mm nalesnik uzywam DP1 ;-) Ale masz racje, musze kiedys kupic 40/2.8 LTD.

40/2.8 jest bardzo interesujace i od dawna bylo na mojej liscie "do zakupu". Tak sie jakos sklada ze zawsze cos na ta liste przed 40/2.8 sie wsuwalo. Na razie na szczycie listy jest 77/1.8 LTD a potem pewnie 43/1.9 LTD i potem bede musial znalezc jakies pokretne uzasadnienie dlaczego chce kupic 40mm ;-)

Ostatnio tez troche ludzi na forum roznych dorwalo koreanskie 85/1.4 MF. Sprzedawane sa pod roznymi markami w tylu Bower, Samyang, Planar, Vivitar etc pod praktycznie wszystkie montowania.
Np: http://www.bhphotovideo.c...4_Series_1.html
W Korei one chodza po okolo $250. Na eBayu za prawie 400 ale mysle ze ceny spadna jak wiecej ludzi zacznie je importowac z Korei.

No i oczywiscie moim Graalem jest 135/1.8 oraz 50/1.2 ale mysle ze chyba ze na pierwsze nigdy nie bedzie mnie stac. Na drugie moze ;-)
W ogole czasam na sprzedaz pokazuje sie PENTAX-A 50mm/1.2 SPECIAL. W srebrnej metalowej obudowie o takiej samej estetyce jak srebrna 77mm/1.8 LTD. Za jakies $5000 ;-)

Ciekawe czy jest jakas kuracja na LBA.

Przy okazji, czy jest mozliwe zeby "optyczni" przetestowali te koreanskie 85/1.4?

A tak w ogole to moj zestaw na razie wyglad tak:
Sigma 20mm/1.8
Sigma 30mm/1.4
Pentax FA 50mm/1.4
Pentax DFA 100mm/2.8 macro
Tamron 28-75/2.8
Sigma 70-200/2.8 APO DG - bez HSM i macro, ostatnia ostra wersja ;-)
Tamron 28-300/3/5-6.3

Jak widac mam powazne dziury i potrzebuje wiecej stalek ;-)

mavierk 
never knows best

0xDEADBEEF napisał/a:
Jak widac mam powazne dziury i potrzebuje wiecej stalek ;-)
Twój zestaw jest zestawem marzeń wielu osób :) Chociaż ja mając pentaxa kupiłbym sobie tylko 3 szkła: 40/2.8 bo tani, 21/3.2 bo tani :D , 70/2.4 bo marzy mi sie taka ogniskowa..

no i do tego po paru latach 300/4 albo 60-250/4 i już :D

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 08 Mar, 2009   

A 15/4 Ltd. - nie?... :razz:

[ Dodano: Nie 08 Mar, 2009 00:08 ]
DA*55/1.4 wygląda na jedną z najostrzejszych (prawie)50-tek... Gdyby tylko wyglądała jak Ltd...

AM 
Maniak

Jak juz tak gadamy o gwiadkach ...
Widuje sie gdzies A* 135? Szukam dobrej manualnej 135'ki i Zeiss i Minolta/Leitzl i Nikon nie popisali sie na tej ogniskowej. Z pentaxa widzialem sample i recenzje, ale samego szkla niestety nie.

0xDEADBEEF 
Uczestnik
[CHIKEN]

AM napisał/a:
Jak juz tak gadamy o gwiadkach ...
Widuje sie gdzies A* 135? Szukam dobrej manualnej 135'ki i Zeiss i Minolta/Leitzl i Nikon nie popisali sie na tej ogniskowej. Z pentaxa widzialem sample i recenzje, ale samego szkla niestety nie.

Ta, foto-hobby wystawia A* 135/1.8 na ebayu czasami za cos w stylu $2.5K ale raczej sie nie sprzedaje. Ciekawe dlaczego ? ;-)

Czasami pojawia sie tez stare Spiratone 135/1.8 na M42 ale to juz nie ta klasa szkla i cena o poziom wielkosci nizsza.

kamfil06 
Maniak

jaad75,

a wiadomo za jaką cene będzie chodziła - planuje kupić
P-FA 50 i zastanawiam się czy jest sens

0xDEADBEEF 
Uczestnik
[CHIKEN]

kamfil06 napisał/a:
jaad75,

P-FA 50 i zastanawiam się czy jest sens

DA* 55/1.4 to ponad $700 na Adoramie, a FA 50/1.4 mozna dostac za okolo $200
15/4 tez bedzie dosyc kosztowne na to wyglada.

mavierk 
never knows best

kamfil06 napisał/a:
za 2300 na allegro jest, a z skapca za 2100 - sprowadzają od dystrybutora :)

jaad75 napisał/a:
A 15/4 Ltd. - nie?... :razz:
a co tam! teeż ;)

Odpowiedz do tematu