Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jaka lustrzanka cyfrowa???
Autor Wiadomość
adiprint 
Nowy

Wysłany: Sob 07 Mar, 2009   jaka lustrzanka cyfrowa???

Witam!!!
w poprzednim moim poście zastanawiałem się nad wyborem z pośród kilku aparatów mianowicie nikon 90d a cannon 450d badz 40d. ostatecznie wybórz padł na nikona + kit 18-105.
niestety od tego czsu wiele się zmieniło kryzys zawitał w naszym kraju dolar poszedł mega w góre i ten zestaw sięga ceny nawet 4,5 kafla pln.

więc zastanawiam się nad wyborem systemu cannon mianowicie chce kupic canona 450 d + 2 szkła badz 40d+ 1 szklo.
kwota w której chce sie zmieścić to 3500zł w której chce miec jeszcze jakąś torbe i karte pamięci.

Fotografować chce podczas podróży wycieczek, imprez okolicznościowych a , także różne przedmioty na foldery reklamowe wiąże się to z branżą w której pracuje.

proszę o rady :
- co lepiej wybrać mniejsze body + 2 szkła a może jedno lepsze
- wieksze lepsze body +kitowy słaby obiektyw
- jakie obietywy były by do tych celów na początek najlepszym rozwiązaniem (z wyszczególnieniem ostatniego.)

ważnym faktem jest iż jestem początkujący i przez pewnie dość długi czas bede się uczyć korzystać z aparatu.

w przyszłości bede chciał rozwijać zestaw na zakup lepszych szkieł lecz to bardzo odległa przyszłość i chce teraz zestaw który nie bedzie uniwersalny przy fotografowaniu wyżej przez ze mnie ekspozycji
a proszę nie piszcie że potrzebuje od razu 4 szkła bo nie do tego zmierzam poszukuje 1 może 2 szkieł które dla początkującego amatora wystarczą

[ Dodano: Sob 07 Mar, 2009 12:33 ]
w przyszłości bede chciał rozwijać zestaw na zakup lepszych szkieł lecz to bardzo odległa przyszłość i chce teraz zestaw który nie bedzie uniwersalny przy fotografowaniu wyżej przez ze mnie ekspozycji

oczywiście zestaw bedzie uniwersalny!! :grin:

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 07 Mar, 2009   

40D+kit18-55+50/1,8=ok.3600PLN lub 40D+50/1,8+karta pamięci+torba=ok.3500PLN.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Sunders napisał/a:
40D+kit18-55+50/1,8=ok.3600PLN lub 40D+50/1,8+karta pamięci+torba=ok.3500PLN.

ja tez popieram taki wybór

tomberek 
Początkujący

Miałem niedawno podobny dylemat i kierując się opiniami tego forum i porównaniu aparatów z tej półki cenowej w sklepie zdecydowałem tak, jak koledzy wyżej radzą na c40d + kit 18-55 i jestem bardzo zadowolony. Nie wiedziałem dokładnie jaki obiektyw chcę, więc brałem w miarę uniwersalny i tani (zawsze można go traktować jako rezerwowy), a po obyciu się ze sprzętem możesz rozwijać system wedle swojego upodobania. Na dzień dobry pomyśl jeszcze o zakupie statywu.

adiprint 
Nowy

wielkie dzieki w takim razie mam odpowiedz :smile:

oracle 
Maniak

Wysłany: Pon 09 Mar, 2009   

a po co ci 40D?
Bierz słabsze body - ja bym nawet wybrał 400D i do tego tamrona 17-50 + sigma 70-300 APO DG MACRO i powinno wyjść ok 3200zl.

Jeśli nie masz zamiaru w najbliższym czasie wydawać kasy na lepszy obiektyw to bezwzględnie bierz lepsze obiektywy.

Sunders 

Ten zestaw proponowany przez oracle nowy to ok.4000PLN. Za 3200PLN to tylko C400D i tamron 17-50.

belkot77 
Rozmowny

Pamietaj ze do pewnego momentu to dobry obiektyw jest baza a nie body. Np jezeli kupisz body canona xxxxD lub xxxD i dobry obiektyw to predzej zmienisz body na lepsze niz obiektyw. Tak wlasciwie to body od 40d nadaje sie na baze.

Niestety kwota 3500 pln cie nie zadowoli. Np. do imprez okolicznosciowych powinienes miec jasne szklo i dodatkowa lampe. Nie da sie uzyc jednego obiektywu do wszytskiego.

oracle 
Maniak

"Np jezeli kupisz body canona xxxxD lub xxxD i dobry obiektyw to predzej zmienisz body na lepsze niz obiektyw."

No i właśnie o to chodzi żeby zmienił w przyszłości body a nie obiektyw.
SPOKOJNIE go 400D zadowoli. Nawet 350D da radę ale nie wiem czy nówkę jeszcze gdzieś znajdzie.

Sunders 

Obiektyw canona 50/1,8 jest dobry optycznie na tyle, że jeśli Ci się nie zużyje, to raczej go nie wymienisz. A razem z nim możesz kupić niezłą puszkę C40D. Moim zdaniem to dobry zestaw wyjściowy. Na zmianie zarówno body jak i obiektywu trochę się traci. Lepiej od razu kupować jak najlepszy sprzęt.

oracle 
Maniak

Wg mnie bez sensu jest pakować od razu kasę w dobre body jak wcześniej się nie miało lustrzanki. Pomijając fakt że to w czym 40D będzie lepsze od 400D po prostu nie będzie miało znaczenia.

Cytuję:
"w przyszłości bede chciał rozwijać zestaw na zakup lepszych szkieł lecz to bardzo odległa przyszłość i chce teraz zestaw który nie bedzie uniwersalny przy fotografowaniu wyżej przez ze mnie ekspozycji "

A więc bezapelacyjnie gorsze body i lepsze szkło.
Kit ani nie jest uniwersalny ani ciekawy ani jasny - praktycznie zero uniwersalności.
a samo 50/1.8 to za mało. Absolutnie nie uniwersalny
17-50 to już klasa sama w sobie i dopiero przejście na pełną klatkę będzie wymagało zmiany.

Sunders 

Lepiej kupić od razu dobre body i dobry obiektyw. C50/1,8 i na wycieczki i na imprezy się nada. Światło będziesz miał lepsze a zoom w razie czego w nogach. :smile:

belkot77 
Rozmowny

Sunders napisał/a:
C50/1,8 i na wycieczki i na imprezy się nada. Światło będziesz miał lepsze a zoom w razie czego w nogach.
.

Na cropie? Na imprezy jako portretowka. Ale bedzie wiele sytuacji ze nogi ci nie pomoga.

oracle 
Maniak

50/1.8 to dobry obiektyw? Może optycznie tak. Ale prędzej czy później się rozleci i tyle mu zostanie z lustrzanki.

RB 

Sunders napisał/a:
Lepiej kupić od razu dobre body i dobry obiektyw. C50/1,8 i na wycieczki i na imprezy się nada. Światło będziesz miał lepsze a zoom w razie czego w nogach. :smile:

No nie... to naprawdę nie jest uniwersalny obiektyw. Zum w nogach jest śfietny, rewelacyjny w ciasnej zabudowie, w górach bądź w kopnym sniegu...

Odpowiedz do tematu