Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 02 Mar, 2009 Krótki obiektyw do nikona D80
Witam,
jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Nikona D80. Kupiłem go wraz z obiektywem Sigma 28-300.. Jednak potrzebuję czegoś 'szerszego'..
Budżet ograniczony do 500-550zł, więc proszę nie proponować 'dołóż jeszcze 400 i kup xxx', bo i tak nie będę miał z czego aż tyle dołożyć...
Tak więc jaki krótki obiektyw (zaczynający się powiedzmy od 18 lub mniej mm) wg Was ma najlepszy stosunek jakość/cena? Dobrze żeby miał troszkę większy zakres manualu niż to co teraz mam - gdzieś 1/5 obrotu pierścienia :/
Teraz o zdjęciach.. Mam być fotografem na jednym ślubie, ale to jest tylko powód przyspieszenia kupna obiektywu, normalnie będzie on służył na codzień - pejzaże, portrety.. różności Jestem (może nie totalnym) amatorem, więc nie mam bardzo dużych wymagać... Zazwyczaj korzystam z automatycznego focusa (aparat mam od 2 dni, jeszcze się nie przestawiłem...), więc dobrze by było żeby dobrze i szybko łapał
Mile widziany tryb macro.. Mam soczewki makro, ale o średnicy 67mm, a obiektywy o takiej średnicy są niestety drogie Więc średnica może być inna - soczewki pasują na mój obecny obiektyw, więc ok
Mam też kilka filtrów na 55mm, ale powiedzmy że nie jest to wyrocznia co do średnicy obiektywu....
Podsumowując:
Budżet 550zł, jaki obiektyw ma najlepszy stosunek jakość/cena.. Ogniskowa od najwyżej 18mm (może być mniej )...
Dużego wyboru tu nie masz, właściwie zostaje Ci poszukać używany 18-70. To dobre szkło. Ale na ślub, to pasowałoby coś jasnego. Lampa też przydałaby się...
Na Twoim miejscu sprzedałbym Sigmę, dołożył do tego, co masz i próbował powalczyć o używanego Tamrona 17-50 2.8. Jak chcesz ją zostawić, to jak wspomniałem - Nikkor 18-70.
Dużego wyboru tu nie masz, właściwie zostaje Ci poszukać używany 18-70. To dobre szkło. Ale na ślub, to pasowałoby coś jasnego. Lampa też przydałaby się...
Na Twoim miejscu sprzedałbym Sigmę, dołożył do tego, co masz i próbował powalczyć o używanego Tamrona 17-50 2.8. Jak chcesz ją zostawić, to jak wspomniałem - Nikkor 18-70.
To tyle, kolega dobrze radzi, nie masz dużego wyboru. A na ślub nie masz co się wybierać bez lampy
To tyle, kolega dobrze radzi, nie masz dużego wyboru. A na ślub nie masz co się wybierać bez lampy
Tak tak, to wiem, że bez lampy, ale prawdopodobnie będę miał pożyczoną na kilka dni, żeby przed potrenwać, ale nie trzymajmy się tego ślubu, bo to nie jest wyrocznia, to raczej jednorazowa przygoda
Z takimi możliwościami finansowymi wiele nie zawojujesz, ale jeśli już to myśle że taki Nikkor 18-55 Ci na początek "styknie". Co do ślubów to z takim zestawem raczej sobie odpuść to tak jakbyś chciał syrenką na OS się wybrać, no chyba że w rajdzie historycznym Do takich tematów trzeba mieć naprawdę kawałek dobrego i jasnego szkiełka. Pozdrawiam.
wiem wiem, że wiele na ślubie nie podziałam Ale kolega mnie poprosił i nie wypada odmówić Robiłem już jakiś czas temu fotki na ślubie i wtedy miałem bardzo utrudnione zadanie - miałem tylko Fuji s5600 i bardzo ciemny kościół (drewniany,bez witraży, więc oświetlenie tylko 'żarówkowe')... I nawet jakoś poszło Nie chcę (no może narazie jeszcze nie) robić 'zawodowo' ślubów, ale przez ten jeden chce kupić krótkie szkło
Teraz zacząłem zastanawiać się nad kolejnym obiektywem, a konkretnie Nikkor 50mm f1.8D..
Ale ze względu na ten ślub będę potrzebował jakiegoś króciaka. więc mam do wyboru:
18-70 używane lub 18-55 nowe póki co czekam na wypłatę
Tyle, że wciąż będzie brakowało szerokiego kąta. A gości w ławkach też pasowałoby pokazać.
Sprzedaj tę Sigmę i kup 50 mm.18 + któryś z poleconych tu zoomów. Będzie szeroko lub jasno.
Więc chyba wybór padnie póki co na 18-70mm, a potem 50 f1.8 Może zdążę kupić tą 50-tkę przed ślubem kolegi W plener idealnie by się nadało na salę zresztą też
EDIT kolejny
W moim budżecie mieści się też 18-55mm VR...
Który lepszy - do 70 bez VR czy 55 z VR ?
IMHO kup 18-70 i nie kombinuj. Dobre optycznie szklo, solidna konstrukcja, dobre swiatlo jak na kita.
Do tego ma nierotujace mocowanie filtrow 67mm (wiec nie bedziesz musial kupowac reukcji, zeby skorzystac z posiadanych filtrow) i normalny pierscien ostrosci.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 06 Mar, 2009
husky83 napisał/a:
Budżet 550zł, jaki obiektyw ma najlepszy stosunek jakość/cena.. Ogniskowa od najwyżej 18mm (może być mniej )...
masz możliwości:
18-55
18-55VR
18-70 - tego używanego za 5 stówek kupisz
18-105
16-85
17-55/2.8
17-35/2.8
Dziękuję wszystkim za pomoc
Wybór padł na 18-70 pewnie około środy będę go już miał, to zdam relację
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 07 Mar, 2009
to ja mogę zdać Ci relację już dziś - fajny uniwersalny zoomik, który jest radośnie ostry ale jak coś jest uniwersalne, to jest do wszystkiego, a jak coś jest do wszystkiego... wiemy co i jak
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10