Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sob 14 Mar, 2009
400D + 28-75 czy K20D + 18-55AL II
Autor Wiadomość
1zl 
Początkujący

Wysłany: Sob 07 Mar, 2009   

Kupilem uzywanego 5D + 50mm/F1.4

Od wczoraj przez niego bardzo malo spalem :P

Pozdr.

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Za 3k :?: I wszysko działa bez zarzutu :?: Gratulacje :!: Rewelacyjny zakup :smile:

kozidron
[Usunięty]

1zl napisał/a:
Kupilem uzywanego 5D + 50mm/F1.4

Od wczoraj przez niego bardzo malo spalem :P

Pozdr.

no gratuluje, celowałeś zupełnie inaczej ale skończyłeś bardzo udanie....świetny wybór... :cool: !

Misek
[Usunięty]

Że tak sie zapytam odstałeś coś jeszcze do body i obiektywu??

Nie chce źle prorokować, ale są 3 możliwości:
-aparat jest kradziony
-trafiłeś na mega jelenia
-ma nawalone 200 tys klatek i zaraz migawka się skończy + jakies mega ślady użytkowania, ogólnie zjechany i nie szanowany sprzęt.

W sensie czy masz coś jeszcze nie mówie o ładowarce, tylko jakiś papierach potwierdzających legalność pochodzenia aparatu.

mavierk 
never knows best

Wysłany: Nie 08 Mar, 2009   

Misek napisał/a:
-aparat jest kradziony
to by było smutne.
Misek napisał/a:
-trafiłeś na mega jelenia
każdy sprzedaje za cenę, jaką uważa za słuszną.
Misek napisał/a:
-ma nawalone 200 tys klatek i zaraz migawka się skończy + jakies mega ślady użytkowania, ogólnie zjechany i nie szanowany sprzęt.
nawet jeśli trzeba bedzie wymienić migawkę, to tylko dodatkowe 500zł :P

Misek
[Usunięty]

mavierk napisał/a:
każdy sprzedaje za cenę, jaką uważa za słuszną.

Owszem, każdy może sprzedać za ile chce. Jednak chyba 99% osób które mają cyfrowe lustra wie co to Internet i allegro.pl. Na alledrogo używane 50mm f/1.8 chodzą po 360-370 zł, nowy można mieć za 440, niby 70 zł wiecej, ale nowy i z gwarancją. Taki zestaw na allegro spokojnie zszedł by za 4000 zł.

Ja poprostu nie wierze w okazję, może dlatego że jakoś nigdy na taką nie trafiłem.

mavierk 
never knows best

no ja trafiłem i nie żałuję ryzyka, które podjąłem :)

oracle 
Maniak

Wysłany: Pon 09 Mar, 2009   

nie wierzysz w okazje?
To co powiesz na mojego 350D za... 300zł z 4000 fotkami na liczniku (potwierdzone przez serwis) torbą i kartą pamięci?

Zenita E (jak nówka zresztą jak i reszta obiektywów) Jupitera 85/2 (ok 250zł osobno) Pentacona 200/4 (ok 100-150zł osobno) i mir 50/3.5 (ok 50zł osobno) -
kupiłem za 270zł podczas gdy 1 obiektyw może tyle kosztować. Zestaw w stanie idealnym.

Ostatnio na allegro Zenit 12XP + tair 11A i helios poszedł za 300zł.
sam Tair chodzi spokojnie kolo 400zl.

Obiektywy z mocowaniem canona:
Vivitar 28-70 F/2.8 (unikat na skale światową nawet google nic o nim nie wie) + Canon 50/1.8 z uszkodzonym autofocusem razem za 200zł kupiłem. Naprawa wyniosła by mnie 150zł ale przeważnie ostrze ręcznie więc nie chce mi się tyle wydawać.

I takich okazji jest mnóstwo, wystarczy się dobrze wypytać sprzedawcy i w 99% będziemy w stanie stwierdzić czy ktoś kręci czy nie.

No i korekta. 50/1.8 można kupić już od 250zł za używkę. Nawet gdyby się zepsuł to naprawa wyniesie do 200zł (tyle mi powiedział max za naprawę dowolnej usterki w tym obiektywie serwis w katowicach.)

I to jest bzdura że nie ma okazji. Codziennie jakiś zestaw w niesamowitej cenie się pojawia. Ostatnio był 400D w zestawie z obiektywami i innymi ...... i wychodziło że w najgorszym wypadku jakbyś sprzedał resztę to body za 600zł zostanie. W najlepszym miałbyś go za darmo.

Trzeba sobie wszystko przekalkulować dokładnie i zobaczyć czy się opłaca - zachęcam do takich przeliczeń bo gdyby nie używki to dziś miałbym jakiś "szajskompakt".

Misek
[Usunięty]

oracle może problem tkwi w tym że ja szukam samej 50mm. Tak jak pisałem, obserwowałem 4 aukcje z 50mm i 2 na których obiektywy były jeszcze z gwarancją skończyły się na 370 i 380 zł. Te na których obiektywy były juz bez gwarancji konczyły się na kwotach 340-350 zł juz nie pamiętam nawet. Nie jestem jakiś świerzakiem na allegro, wiem jak licytować, ale w dziale foto jakoś nic nie widze w dobrej cenie. Możliwe że jak bym licytował zestawy to po sprzedaniu reszty gratów by wyszło 200 zł. Jak masz do sprzedania zadbane 50mm to napisz, chętnie kupie za 220-250 zł.

komor 
Moderator

W życiu bym nie kupił używanego plasticzaka 50/1.8 o parędziesiąt złotych taniej niż nowy. Akurat ten obiektyw to nie bardzo... :)

oracle 
Maniak

"Jak masz do sprzedania zadbane 50mm to napisz"
Mam do sprzedania ale na pewno nie zadbane :D

Ten obiektyw (50/1.8 II) to największy szajs mechaniczny jaki widziałem. Ja swojego musiałem składać z części. Znam przynajmniej 3 osoby którym ten obiektyw się rozleciał albo zepsuł. Z wszystkich 3 które go w ogóle miały.

Fakt optycznie jest ok.

Ale gdybym miał wybierać pomiędzy nim a heliosem to wybrałbym 20 letniego heliosa. Tak swoją drogą to gdyby nie to że go dostałem prawie za darmo to bym nie kupił wcale.

A co do okazji to bardzo słabo szukasz. Ostatnio mogłem kupić za 300zł z roczną gwarancją i kilka dni nie było chętnego.
Misek:
Na prawdę, masz wyjątkowego pecha jeśli chodzi okazje.

belkot77 
Rozmowny

oracle napisał/a:
Ten obiektyw (50/1.8 II) to największy szajs mechaniczny jaki widziałem. Ja swojego musiałem składać z części. Znam przynajmniej 3 osoby którym ten obiektyw się rozleciał albo zepsuł. Z wszystkich 3 które go w ogóle miały

Mam od dwoch lat i nic sie nie stalo

oracle napisał/a:
Ale gdybym miał wybierać pomiędzy nim a heliosem to wybrałbym 20 letniego heliosa

Mialem heliosa zamienilem na 50 1.8

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Helios to mi służy do oglądania slajdów pod światło, do aparatu bym go nie podpiął - kiszka.

belkot77 
Rozmowny

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Helios to mi służy do oglądania slajdów pod światło, do aparatu bym go nie podpiął - kiszka

No bez przesady. Robilem nim zdjecia. Dobry obiektyw ale 50 1.8 moim zdaniem lepszy

RB 

belkot77 napisał/a:

No bez przesady. Robilem nim zdjecia. Dobry obiektyw ale 50 1.8 moim zdaniem lepszy

Ja tez robiłem, nawet do dziś posiadam. Jak najbardziej zgadzam się z Wujkiem. Widać, że Gieliosy są średnio powtarzalne.

A plajstikowy Canon potrafi wbrew pozorom długo służyć. Znam takie przypadki.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi