Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 06 Mar, 2009
Jakich stylów obrazu używacie?
Autor Wiadomość
Zorki 
Nowy

Wysłany: Pią 06 Mar, 2009   Jakich stylów obrazu używacie?

Jakich stylów obrazu używacie najczęściej w swoich ustawieniach i czy zmieniacie je zależnie od sytuacji zdjęciowej czy ingerujecie w fotkę potem na komputerze? Np. w moim Canonie zauważyłem nieco degradujący wpływ stylu „Standardowy” oraz „Krajobraz”. Mam na myśli nienaturalne dosycenia różnych barw oraz utratę (jakby zamazanie się, zlanie z sąsiednimi obszarami\pixelami poprzez zbyt dużą ingerencję koloru niebieskiego, itp.). Oczywiście do testowania różnicy w stylach wszyskie parametry ustawione na 0-0-0-0 (ostrość-kontrast-nasycenie-tonacja) a nie te fabryczne. Rozumiem podbicie zieleni i niebieskiego dla krajobrazów lub czegoś tam jeszcze dla portretów, ale mi się po prostu nie podobają te ustawienia i wolę „Naturalny” (i przy nim można zauważyc również więcej szczegółów). Albo jaka jest np. róznica w algorytmie między „Naturalny” a „Dokładny”.
Jakie macie ustawienia w waszych korpusach (ostrość-kontrast-nasycenie) i jakich stylów używacie?

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 06 Mar, 2009   

Podejrzewam, ze wiekszosc osob tu obecnych nie uzywa zadnych stylow obrazu i robi najczesciej na priorytecie przyslony (ewentualnie czasu) lub na manualu.
Ja osobiscie aperture priority, wszystkie opcje na zero. Reszta w LR.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

style obrazu pewno odpowiadają za kolory i kontrast, nie za naświetlanie.
jak ktoś nie ma przekonania do rawów, to z pewnością warto na nie zerknąć.
ja w nikoniaczu używam soft - normal - vivid - vivid+ w zależności od kontrastu sceny.
w a200 był fajny "zachód słońca". :)
a700 ma jeszcze zdaje się jesienne liście :)

piotr_u. 
Rozmowny

Nie zauwazylem zeby styl "standardowy" powodowal to o czym piszesz,ale moze dlatego, ze nigdy sie temu dokladnie nie przygladalem. Z tego co pamietam to ma on jedynie podniesiona ostrosc do +2. Najczesciej fotografuje wlasnie na nim.

Zorki 
Nowy

MC
Gwarantuje Ci, że Ty również używasz określonego stylu. Po prostu nie można inaczej. Nie chodziło mi o tryb foto (auto, program, priorytet migawki, przesłony, manual) lecz o "Picture Style". Jakiś musi być wybrany w aparacie, domyślnie jest u mnie typ "Standard". Można zmieniać tryby w menu oraz ich poszczególne parametry, np. kontrast od -4 do +4, itp.
Ciekaw jestm również jakiego styly obrazu używają Optyczni podczas testów i czym się różni "Wyostrzenie wyłączone" od "Wyostrzania=0".

MC 

Styl standard. Sprawdzilem jeszcze w ub. wakacje zachod slonca, ale wole samemu sie pobawic.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Zorki, to forum nie jest forum tylko Canonów więc uszanuj jeśli ktoś nie używa picture style, bo może ich nie mieć.

W odpowiedzi na Twoje pytanie. Standardowy, RAW, ostrość o 2 więcej niż było

jaad75 
Klub Pierdzieli

Zorki napisał/a:
Gwarantuje Ci, że Ty również używasz określonego stylu.

Mnie też gwarantujesz?... :razz:

mavierk 
never knows best

Wysłany: Sob 07 Mar, 2009   

jaad75 napisał/a:
Mnie też gwarantujesz?... :razz:
ja używam stylu.. RAW, kozacki styl :]

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

podgląd rawa tworzony jest z użyciem ustawionego stylu :)

mavierk 
never knows best

ghost napisał/a:
ja tylko patrzę, czy nie ma przepaleń i czy kadr jest dobry, czasem nawet fota jest niebieska, bo zapominam wb ustawić... :P

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

mavierk napisał/a:
ja używam stylu.. RAW, kozacki styl :]
mavierk napisał/a:
a tylko patrzę, czy nie ma przepaleń i czy kadr jest dobry, czasem nawet fota jest niebieska, bo zapominam wb ustawić...

Witaj mavierk, w klubie :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

ghost napisał/a:

Ale tylko w wywoływarce dołączanej przez producenta lub w przeglądarkach korzystających z zaszytego JPG-a.

Zorki 
Nowy

Wysłany: Nie 08 Mar, 2009   

Myślałem, że oczywistym jest dla niektórych, iż RAW nie jest stylem obrazu tylko formatem pliku bezstratnego. Więc po co to uszczypliwe gadanie typu: "ja tam robię w RAW". Pytanko dotyczyło JPG-ów, bo tylko dla nich ma sens zmiana stylów. Jak nie wierzycie to poczytajcie sobie instrukcje obsługi od swoich aparatów. Jedni wolą przesiedzieć pół życia przed komputerem, bawiąc się w grafika komputerowego, inni więcej czasu poświęcą na foceniu. Nie wyobrażam sobie przyjazdu z wakacji z np. 600 fotkami, z których ew. 30 % się nada i siedzieć teraz nad tymi 200 plikami i niszczyć sobie wzrok i tracić czas. Pewnie, że dla mniejszej ilości zdjęć specjalnego przeznaczenia można nad RAW-ami posiedzieć.
Mi tam najbardziej pasuje tryb "Dokładny" i jego używam najcząściej.

novy 
Rozmowny

Wysłany: Nie 08 Mar, 2009   

Moim zdaniem nigdy nie dopasujesz balansu bieli i stylu tak abyś był pewny efektu, dlatego nie ma sensu się spinać i stresować - lepiej robić RAW'y. Szkoda nie wykorzystywać tak wielkiej zalety lustrzanki.

Odpowiedz do tematu