Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fundusz: 3000-3500 zł - Canon
Autor Wiadomość
D3F 
Nowy

Wysłany: Pon 09 Mar, 2009   Fundusz: 3000-3500 zł - Canon

Studiuję grafikę i przyszedł czas na kupno lustrzanki .mam na ten interes 3000 - 3500 zł.

Po przeczytaniu setek stron opisów, recenzji, postów, przejrzeniu kilkudziesięciu aukcji z rosnącymi wciąż cenami stwierdziłem że interesuje mnie zestaw:
- canon 40D + canon 50mm 1.8
- canon 450d + tamron 17-50
-canon 450d + canon 50mm 1.4
-canon 40d + 17-85 mm
- canon 400d + Zeiss 50mm 1.4 (choć to chyba trochę głupie)

Jeśli chodzi o zdjęcia które chcę robić, to chciałbym żeby były one jak najwyższej jakości, prawdopodobnie "graficzne" (kontrasty itd), pewnie chciałbym pobiegać po ulicy i porobić "street zdjęcia" i takie rzeczy.

Strasznie napaliłem się na 50 mm 1.4 i canona 40D ale ze względów $$ chyba musiałbym kupić właśnie 450d zamiast 40d. Wszyscy mówią mi że to szkło nadaje się do portretów, ale ja tak chyba nie uważam, wydaje mi się ze jest ...uniwersalne (mimo braku zooma). Może się mylę?
a może ten tamron?
i...
i nie wiem. Nie wiem nic, już nie mam siy czytać, porównywać, wybierać.
Podobno lepiej kupić gorsze body i lepszy obiektyw, więc CHYBA lepiej kupić 450 d niż 40d ?

A może wy macie jakieś pomysły?
ludzie z doświadczeniem foto- łaczcie się i doradźcie :D
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 17 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

sampler 
Uczestnik

Wysłany: Pon 09 Mar, 2009   

Jesli zalezy Ci na kontrascie to nie polecam 450. Akurat to jego pieta achillesowa. Pozatym nie bardzo rozumiem dlaczego wybrales system Canona skoro nie masz wielkiego budzetu. Mozliwe ze 40D to lakomy kasek ale na szkielkach z IS to nie zaoszczedzisz a dopinanie sigm czy tamronow do canona to taki polsrodek.

belkot77 
Rozmowny

sampler napisał/a:
ale na szkielkach z IS to nie zaoszczedzisz

Nie kazdy marzy o IS. Ja nie mam i nie potrzebuje.

Misek
[Usunięty]

sampler napisał/a:
Pozatym nie bardzo rozumiem dlaczego wybrales system Canona skoro nie masz wielkiego budzetu.

A który to system miał wybrać?? Z twojego posta wychodzi na to że ktoś ma taniej, napisz prosze kto?? Nikon się do tej grupy nie zalicza wiec jestem bardzo ciekawy co takiego powinien wybrać.

Co do zestawu to ja bym wybrał 450D + 50mm f/1.4. Mam 400D, taka 50-tka potrafi naprawdę dać dużo radości i uczy jednocześnie.

PS:
Jak chcesz tego 40D to zawsze możesz kupić 50mm f/1.8. Jak nie będziesz nią rzucać to na troche straczy :)

krewzszafy 
Rozmowny

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/101539 + http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/478148 może tak? zostanie na jakiegoś kita albo używanego zuma :wink:

[ Dodano: Pon 09 Mar, 2009 22:31 ]
D3F napisał/a:
chciałbym pobiegać po ulicy i porobić "street zdjęcia" i takie rzeczy

50mm to chyba za dużo na ulicy

[ Dodano: Pon 09 Mar, 2009 22:34 ]
http://allegro.pl/item576..._if_ed_now.html uzpełnisz takim i już coś tak można produkować :razz:

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 09 Mar, 2009   Re: 3500zł i dylematy ze szkłem

D3F napisał/a:
Podobno lepiej kupić gorsze body i lepszy obiektyw, więc CHYBA lepiej kupić 450 d niż 40d ?

Zwykle ta zasada obowiązuje, ale akurat w przypadku 40D jego niezwykle korzystny stosunek funkcji do ceny narusza tę zasadę i ja polecam kupno 40D. Szczególnie że w twoim przypadku wygoda i ergonomia 2-cyfrowej serii może szybko się przydać, jak mi się wydaje. Obiektyw dokupisz za jakiś czas. Nawet jakbyś zaczął od tego zooma Tamrona 17-50/2.8 to nie będzie moim zdaniem źle. Z samą pięćdziesiątką na APS-C to ja bym się bał, ale są tacy co uważają że to całkowicie normalne i realne. :) Ja bym wolał 30-35 mm gdybym miał mieć jedno szkło. Dlatego ostatnio cieszę się Sigmą 30/1,4 z której jestem bardzo zadowolony jako uniwersalnego szkiełka do ludzi i sytuacji.

oracle 
Maniak

Jeśli cię bedzie stać na 40D + Tamron 17-50 to właśnie ten zestaw będzie najlepszy. Ulica + 50 nie bardzo idą ze sobą w parze. Szeroki kąt się przyda jak nic. A że tamron to wymiatacz za niskie pieniądze to będzie zdecydowanie najlepszy i co najważniejsze - stosunkowo uniwersalny.

D3F 
Nowy

Wysłany: Wto 10 Mar, 2009   

kurcze oglądałem sample tej sigmy 30 mm i jestem w szoku;) szkoda że kosztuje 1700 zł;]

prophet 
Bywalec

Witam, osobiscie wziąłbym ( i tak zrobiłem ) 40d + 50 1.8 + karta 4gb, powie Ci szczerz ze nie brałem pod uwage puszek xxxd, w zamian biorąc lepsze szkło, ich jakosc wykonania IMHO jest nie do przyjęcia. Ostrzyłem sobie zabki na 50mm 1.4 lub 30mm 1.4, ale moj budzet ograniczył sie do 3500 pln, które zainwestowałem w w/w zwstaw.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Jeśli budżet wyjściowy jest budżetem tylko na początek i później będziesz dokupował różne rzeczy, a aparat chcesz teraz by "kadry nie uciekały", to warto wziąć 40D + 50/1.8. A za miesiąc lub kwartał dokupić Tamiego 17-50, lub wspomnianą Sigmę.

Jeśli zaś budżet wyjściowy jest w zasadzie docelowy i przez najbliższe pół roku, rok nie będziesz mógł nic zainwestować w sprzęt, to coś szerszego wydaje się niezbędne.

Możesz jeszcze poszukać używanego sprzętu, ale to już na własne ryzyko...

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Z tego co podałeś najlepsza jest kombinacja C40D+tamron17-50/2,8 za ok. 3300-3400PLN. /jest tylko ok.300PLN droższa od kombinacji C40D+C17-85/. W podanym budżecie powinines się zmiescić.

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 12 Mar, 2009   

prophet napisał/a:
powie Ci szczerz ze nie brałem pod uwage puszek xxxd, w zamian biorąc lepsze szkło, ich jakosc wykonania IMHO jest nie do przyjęcia

Jakość wykonania nie do przyjęcia? :???: Owszem są małe, co może przeszkadzać, ich ergonomii wiele osób nie akceptuje, ale z jakością wykonania nie jest chyba tak źle. To plastiki, ale po 2 latach używania 400D nie widzę problemów z trzeszczącą obudową, pękaniem czegoś czy innym nadmiernym zużyciem. A nie jestem dmuchający i chuchający. No z drugiej strony nie rzucam też sprzętem foto. :)

prophet 
Bywalec

Wysłany: Czw 12 Mar, 2009   

Nie twierdze ze peka, czy skrzypi, wykonanie tych puszek nie podoba mi sie i tyle :) BTW to są dla mnie za małe.

Odpowiedz do tematu