Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dzieki Panowie za posty, swietnie sie czyta Wasze wymiany zdan i kazdy cos wnosi:)
a co np. powiecie w dobrym stanie (praktycznie kazdy taki ma opis na allegro...) uzywane d200 czy moze nowe k20d?
budzet mam, powiedzmy, nieograniczony (sprzedaz samochodu...), ale na lustrzanke (przynajmniej na poczatku) nie chce przeznaczac zbyt duzo kasy - nie chce samochodu zamienic na aparat (przynajmniej nie w tym stadium zaawansowania)
naprawde, zalezy mi na dobrej puszce.
z tym, ze z k20d mam dobrego (jak na kita) kita, a d200 mam same - ile kosztuje jakies podstawowe szklo (nie orietnowalem sie za bardzo w nikonach)?
jako 'pewniaka' uwazam cos szerokiego, albo rybie, albo ta elegancka simge 20mm f/1.8
what do you think about it?
a, i dzisiaj ide ponownie do sklepu poogladac puszki (d200 pewnie nie bedzie, moze d300 dorwe)
"ale od tego jest wizjer to samo co na wyświetlaczu no prawie to samo jest w wizjerze..."
Poważnie? Chciałbym widzieć jak zmieniasz przesłonę używając samego wizjera z obiektywem M42... Zdecydowanie szybciej jest odciągnąć body od oka.
Zgadzam się w 100% z SlawGaw.
Absolutnie:
"więc nie powinniśmy mu wciskać naszych preferencji. "
"magiczny ma własne potrzeby".
I od samego początku mówię aby autor tematu najpierw przysiadł i zastanowił się nad tym czego będzie używać, co mu się przyda a co wbrew pozorom nie i przemyślał to dokładnie a nie słuchał innych. My możemy mu jedynie pomóc naszymi subiektywnymi odczuciami ale to on musi się zdecydować.
PS. Wg mnie powinien sobie "zaklepać" 17-50 Tamrona. Potem zobaczyć ile pieniędzy zostało i zdecydować na odpowiednie body.
Ostatnio zmieniony przez oracle Wto 10 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Górny wyświetlacz? Absolutnie zbędny. Szybciej odsuwam aparat od oka niż odsuwam i przewracam tak żeby zobaczyć jego górny wyświetlacz
Nie masz to nie wiesz do czego chyba on służy. Nie po to żeby sie na niego gapić podczas robienia zdjęć. Ale zanim przyłożysz aparat do oka wystarczy spojrzeć na wyświetlacz i wiesz co masz ustawione, podstawowe nastawy ładnie pokazane a w trakcie robienia zdjęć to w wizjerze się obserwuje parametry...
Ładniej bym tego nie ujął oracle, ja wiem że każdy ma swoje preferencje ale rzeczywiście nie wiesz do czego służy wyświetlacz umieszczony na górze korpusu i dlaczego nie bez kozery wyposażone są w niego wszystkie korpusy od pewnej półki wzwyż (chyba tylko Sony traktuje to po macoszemu) i znajduje się on właśnie w tym miejscu...
Masz po prostu swój nawyk, który każe Ci szukać wyświetlacza z tyłu aparatu i wydaje Ci się to optymalnym rozwiązaniem.
Tymczasem górny wyświetlacz służy tak jak to napisał krewzszafy do ogarnięcia nastaw przed rozpoczęciem kadrowania, najczęściej aparat wisi na pasku na szyi i wystarczy rzut oka w dół by sprawdzić co się ze sprzętem dzieje. Dzięki temu szybko poznajemy czy coś akurat trzeba skorygować. Potem podnosimy aparat do oka i posługujemy się już kontrolkami w wizjerze. W tym momencie tylny "telewizor" można praktycznie wyłączyć (zwłaszcza jeśli puszka ma sporo kontrolek wyprowadzonych "na zewnątrz") i używać tylko do okazyjnego podglądu zdjęć i grzebania w menu.
Wygodę tego trzeba sprawdzić w praktyce zamiast pisać "jest to zbędne i nieistotne bo wydaje mi się, że ja tego nie potrzebuję".
oracle napisał/a:
Chciałbym widzieć jak zmieniasz przesłonę używając samego wizjera z obiektywem M42...
Z manualnym obiektywem to Ci żaden wyświetlacz ani kontrolki w wizjerze nie pomogą. Czego to miało dowodzić?
"Dzięki temu szybko poznajemy czy coś akurat trzeba skorygować. Potem podnosimy aparat do oka i posługujemy się już kontrolkami w wizjerze."
Proszę cię, nie ucz mnie czegoś oczywistego.
"Wygodę tego trzeba sprawdzić w praktyce zamiast pisać..."
Jakbyś czytał moje posty w całości to byś takich rzeczy nie pisał.
Wiesz jak mnie irytuje światłomierz w zenicie umiejscowiony na górze korpusu? Ja doskonale wiem do czego służy taki wyświetlacz i dla twojej wiadomości mam identyczny z tyłu body a nie żaden "Telewizor". I jeszcze raz powtórzę bo chyba nie przeczytałeś. Praktycznie nie schodzę z 'M' do tego stopnia że światłomierz już mam w oku.
A jak aparat wisi mi na pasku to zgadnij co widzę? Zapewniam cię że nie jest to "góra" body. No może poza 'plasticzakiem' 50/1.8
Niestety ale nie zgodzę się z tobą. Zapomniałeś dodać że to tylko twoje preferencje. Są ludzie tacy jak ja których te cechy nie obchodzą.
oracle napisał/a:
Górny wyświetlacz? Absolutnie zbędny.
oracle napisał/a:
taki wyświetlacz w ogóle nie przydaje bo ja praktycznie nie schodzę z "M" nie mówiąc już o tym że praktycznie wszystko włącznie z Focusem ustawiam ręcznie
Zapomniałeś dodać że to tylko twoje preferencje...
[ Dodano: Wto 10 Mar, 2009 17:42 ]
oracle napisał/a:
mnie irytuje światłomierz w zenicie umiejscowiony na górze korpusu?
kup 12xp
[ Dodano: Wto 10 Mar, 2009 17:44 ]
magiczny napisał/a:
uzywane... czy moze nowe...?
jak Cię stać to chyba nowe jest lepszym wyjściem
[ Dodano: Wto 10 Mar, 2009 17:47 ]
oracle napisał/a:
A jak aparat wisi mi na pasku to zgadnij co widzę? Zapewniam cię że nie jest to "góra" body
to coś lekki ten 350d jeśli helios go przechyla
[ Dodano: Wto 10 Mar, 2009 18:00 ]
magiczny tokina 10-17 do nikona jest trochę droższa jak pentax przynajmniej w porównywarce tak pokazało ok 300zł więcej.
ta sigma tania nie jest, czy aby warto?
"Zapomniałeś dodać że to tylko twoje preferencje... "
Otóż nie zapomniałem. Stawiam siebie jako przykład wyłamu z "dogmatów lustrzankowych". Chciałem po prostu pokazać, że nie wszyscy mają identyczne preferencje (A czasem nawet zupełnie odmienne) i autor powinien jednak samemu się zastanowić a nie bezkrytycznie kierować się naszymi radami.
"kup 12xp"
Jak nadarzy się okazja z kilkoma obiektywami to właśnie mam taki zamiar choć nie wiem jeszcze czy to będzie akurat 12xp. Być może kupie coś innego ze światłomierzem z tyłu. No i nie lubię jak lustrzanka jest innego koloru niż czarny. Pewnie znajde jakiś zestawik w którym będe miał body za darmo
"to coś lekki ten 350d jeśli helios go przechyla"
na moje oko to helios jest albo tej samej wagi albo podobniej co body. Przy Pentaconie 200/4 to już całkowicie wisi że mogę czytać z tylnej ścianki
"uzywane... czy moze nowe...?"
Najlepsze używane w świetnym stanie z gwrancją.
co do drugiego wyswietlacza - tak, chce go miec, ma byc u gory, nie po przekatnej, nie z boku, nie Bog wie gdzie.
ogladalem body k20d i nikona d300 (wydaje mi sie, ze porownywalne do d200) i ogolnie nikon>pentax (pod tym wzgledem).
z drugiej strony... co mi sie podoba w d200? - to, ze mi starczy, starczy na dlugo, minus? (moim zdaniem) - ta neiszczescna odklejajaca sie guma, dodatkowo musialbym brac uzywke (nieco ponad 2000zl) a do tego zestawu obiektyw za 2000zl - sigma 20 mm f/1.8 i teraz, jaki obiektyw polecilibyscie na drugi, jakis uniewrsalny, do 1000zl najlepiej. z czasem bym sie rozbudowywal.
jeszcze tez szukam okazji d80, moze byc?
ogolnie zaluje, ze nie kupilem tego pentaxa k20d z kitem za 2,5k jak byl (nawet ostatnio), chociazby z racji tego, ze na szklach nikona zupelnie sie nie znam...
"jakis uniewrsalny, do 1000zl najlepiej."
Do 1000zł masz Sigmę 17-70 lub lepszą sigmę 18-50 EX DC.
Troche powyżej 1000zł (1200zł za używkę i 1400 za nówkę)
Tamron 17-50. No tylko trzeba brać pod uwagę że to obiektyw do cropa.
Panowie od górnych wyświetlaczy, moje preferencje i przyzwyczajenia są takie że go nie potrzebuję. Jeśli on tam jest to mi nie przeszkadza.
Moim pierwszym aparatem z AF była Minolta 600si, wyświetlacz górny pokazywał czas, przysłonę, liczbę klatek i stan baterii. Resztę kontrolowało się z pokręteł lub przez wizjer. Jeśli teraz ktoś mi mówi że wyświetlacz górny to taka bardzo potrzebna rzecz do robienia zdjęć, to chce mi się śmiać.
Górny wyświetlacz to wasze przyzwyczajenie, tak jak moje jego brak, nigdy się nie dogadamy.
Magiczny, ma prawo mieć takie życzenie aby on był, więc niech sobie go ma, ale proszę nie sugerować że ci co go nie potrzebują to jacyś idioci.
krewzszafy wielkie dzieki za te linki! o to tez mi poneikad chodzilo - jesli znajdujecie takie okazje to dawajcie znac. swietnie wygladaja oby dwa -nikon z interesujaca mnie sigma i malo uzywany k10d (ale niestety z kitem w wersji pierwszej, ale niewazne). im wiecej takich znajdziecie tym lepiej dla mnie - sam oczywiscie tez szukam jak najwiecej moge.
SlawGaw nikt nigdy nie powiedzial, ze jestes idiota, jesli chodzi o mnie to wrecz przeciwnie - szanuje bardzo ludzi z odmiennymi zdaniami. to jest rowniez bardzo przydatne.
teraz sledze w.w. aukcje nikona d80 i te dwie podane
jakies komentarze do nich?
co o tym myslicie?
nie oczekuje, zeby ktokolwiek myslal za mnie - ale jesli macie wiecej czasu to Wasze opinie sobie cenie.
do tego najprawdopodobniej zapisze sie na 2letni kurs fotografii do 'formy' (www.forma.edu.pl) lub gdzies indziej - jezeli zostane w polsce. brzmi ciekawie. przynajmniej taki mi sie wydaje.
----
edit:
krewzszafy wydaje mi sie, ze warto ta sigme, naprawde, bardzo dobre zrobila na mnie wrazenie. ale fakt faktem teraz przegladam podane przez Was (i ciekawsze nieliczne znaleziony przeze mnie) oferty i dalej szukam i szukam. tak jak napisalem, 'wydaje mi sie'.
najpierw byloby lepiej kupic body (uzywane d200/lub d80/lub k10d/albo nowe k20d) jakis podstawowy obiektyw (w przypadku pentaxa bylby to po prostu kit) i potem decydowac z dalszymi roszadami, ale jak bedzie - pokaze czas i 'okazja'.
Ostatnio zmieniony przez magiczny Sro 11 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10