Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeśli o pentaksa chodzi to kitowy 18-55 jest na prawdę dobry. poszło pw dot. kita pentaxa, może coś Ci naświetli. Co wybrać to nikt Ci nie powie. k10/20 d200 20d wszystkie te puchy są porównywalne, dobre, wystarczą na długo. Ta sigma ciekawa jest, trochę drogo ale jednak jasne i szerokie Nie wim jak tam w canonie z wizjerem ale nie będzie źle chyba, P i N mają jasno i obszernie do manualnego ostrzenia w sam raz. d200 i 20d mają migawkę 1/8000 to na pewno na plus w porównaniu do pentaxa, 20/30d nie ma uszczelnień. Coś za coś ale nikon chyba najkorzystniej wypada.
No przecież masz bezpośrednie porównanie z canonem 20D.
No i właśnie o tym mówiłem mówiąc że sam powinieneś wyciągać wnioski z testów jakie czytasz. Widzisz przecież jakie są szumy, masz sample więc co ci mamy powiedzieć? Dla jednego to będą potworne szumy a dla drugiego jeszcze akceptowalne.
Przykładowo ja nie wchodzę wyżej niż ISO 400. A jak robie zdjęcia w ciemnym miejscu to używam statywu. Ale są sytuacje w których tak się nie da. Więc dla mnie jego szumy są akceptowalne. Ale powiedz to komuś kto chce robić fotki np na jakimś balu/dyskotece.
ogladajac sample z d200 na pixelpeeper jestem pod wrazeniem (wiem, wiem, grunt to szklo i fotograf z mozgiem i wyobraznia). zrobilem porownanie k20d/d200/d80/c30d i wychodzi, ze k20d wyglada najlepiej (pewnie dlatego, ze najnowszy model).
poki co poczekam ile mi krzyknie za d200 sigme 20mm f/1.8 i af-s nikkora 18-200. pewnie niemalo, ale sprzet uzywany, okaze sie.
tak to, jak juz wspomnialem w (przed)ostatnim moim poscie sledze te aukcje.
jak znajde kolejny raz okazje nowy k20d/kit za 2,5k to jej nie wypuszcze...chyba.
no nic, dzieki Panowie.
---
edit.
eeeeeeh, ten nikon juz sprzedany, ze wszystkim za 5000zl, a aparat praktycznie nowy- z grudnia. zajebista szkoda, praktycznie nowy caly sprzet... na taka okazje wytrzasnalbym te 5000zl.
same obiektywy praktycznie tyle kosztuja...
nie ma to tamto, teraz pozostaje mi czekac na inne okazje, ale jakby nia patrzec, ta byla idealna, praktycznie nieuzywane body i zajebisxxx obiektywy, ktore by mnie najbaridzje interesowaly. lifes brutal.
jak juz mowilem, dziekuje za znalezienie tych aukcji i jak znajdziecie cos rowneiz interesujacego to bede wdzieczny (a jak jestescie z krakowa/katowic to mozecie rowniez na jakies 0,5liczyc:)
Ostatnio zmieniony przez goltar Sro 11 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Górny wyświetlacz to wasze przyzwyczajenie, tak jak moje jego brak, nigdy się nie dogadamy.
Popieram. Jak używałem 400D to górnego wyświetlacza mi nie brakowało. Teraz używam 40D i używam ten wyświetlacz bez problemu. Jak wezmę do ręki z powrotem 400D to naturalnym sposobem używam tylnego telewizora, bo mi przyzwyczajenie zostało. Owszem, innych rzeczy z 40D mi brakuje w 400D (joysticka, tylnej tarczy), ale wyświetlacza akurat nie.
A jaki ładny ostry obraz ma LCD z 400D w porównaniu do tego Rubina, co zamontowali w 40D.
ok oracle, bede na to zwracac uwage przy pisaniu postow, ot takie przydzwyczajenie.
moglem kupic ten zestaw d200/af-s nikkor 18-200 vr/sigma 20mm f/1.8 za 5400. d200 i nikkor z listopada tego roku, sigma starsza, ale podobno w dobrym stanie. zestaw uzywany na jednym wyjezdzie - niecale 600zdjec w sumie, ale... zdecydowalem sie, ze jednak zalezy mi na tym wyzszym iso, chce przynajmniej pare zdjec wywolac w duzym formacie i robic duzo zdjec nocnych.
skupiam sie teraz (ponownie) na k20d. na poczatku wole kupic z kitem niz z obiektywami za 2000zl, a pozniej najwyzej dokupic - juz teraz sie rozgladam za czyms do pentaxa.
Sprawdza się nieco lepiej, co nie znaczy, że matryca CCD jest bezużyteczna w tego typu fotografii. Nie wszyscy fotografują dekielki Piszesz tak jakby tylko canonowski CMOS się do czegoś nadawał, a tak przecież nie jest - wystarczy spojrzeć na fotografie popełnione różnym sprzętem. Przegrzać to też zbyt duże słowo.
Problem chyba leży też w tym, że amator nie mając swoich doświadczeń czyta różne testy traktując je jak wyrocznię. A skoro recenzent napisał że szumi i jakieś plamy wychodzą po kilku minutach fotografowania dekla na obiektywie, to taki czytelnik nie za bardzo wiedząc jakie to ma przeniesienie na rzeczywiste warunki już wyobraża sobie nie wiadomo co...
Pewnie gdybym miał się zajmować głównie fotografią nocną, to postawiłbym na pierwszym miejscu puszki z cemosem, ale w innym wypadku nie widzę sensu w demonizowaniu zachowania CCD przy dłuższych ekspozycjach.
lotofag, a czy ja napisalem, ze CCD jest bezuzyteczna??? Sprawdzi sie lepiej i tutaj nie ma z czym dyskutowac. Jakies tam porownanie mam, bo mialem CCD, a teraz CMOSa i roznice widze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10