Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czego brakuje w systemie Sony ?
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 12 Mar, 2009   

SlawGaw napisał/a:
Cytat:
Kocham Canony, kocham Nikony
Cenię Pentaksa, brzydzę się sony

To deklaracja, a nie obojętność.

Gdyby nie było Sony to MM nie miałby co zwalczać.

No przecież pisze, że obojętne by mu było gdyby Sony nie było.

Reklama

AM 
Maniak

MM napisał/a:
MC napisał/a:

Podejrzewam, ze istnienie MM jest dla koncernu Sony jeszcze bardziej obojetne :lol:

Jeżeli jest im obojętne jakieś kilkaset tysięcy złotych których nie dostali a dostał Nikon i Canon to zapewne masz rację. :razz:

Ufajac teoriom o pochodzeniu matryc w Nikonach stalbys sie najwiekszym inwestorem Sony.

AQQ 
Maniak

MM napisał/a:
MC napisał/a:

Podejrzewam, ze istnienie MM jest dla koncernu Sony jeszcze bardziej obojetne :lol:

Jeżeli jest im obojętne jakieś kilkaset tysięcy złotych których nie dostali a dostał Nikon i Canon to zapewne masz rację. :razz:

Przesadna skromność :mrgreen:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

AQQ napisał/a:

Przesadna skromność :mrgreen:

Tylko tyle było zależne od moich decyzji. Nie mam pojęcia ile kosztował sprzęt którego nie kupili ludzie bo namówiłem ich na C lub N :razz: :lol:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

jak wspomniano kiedy sprzedajesz Nikona - Sony się cieszy. przeszedłbym wyłącznie na Canona ew Olka - zdaje się że matryce tam robi Panasonic. Znaczy konkurencja Sony.

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

MM, wiele razy już dyskutowaliśmy na ten temat... nie ma sensu powtarzać... każdy system ma braki - i wszystkie są mniej więcej podobnych rozmiarów - najmniejsze ma wg. mnie Nikon, największe Oly, reszta jest gdzieś pomiędzy - ale to tylko moje zdanie. A Sony i Canona postawiłbym obok siebie - Sony nie ma całej świetnej serii 70-200, Canon nie ma podstawowego obiektywu lepszego niż kit, a tańszego niż 16-35 czy 24-70... canon ma lepszy sprzęt dla profi, sony dla amatorów i zaawansowanych amatorów... więc niema co się spierać bez sensu i zamykać się na swoje zdanie i jakieś krucjaty "stopkowe" prowadzić...

SlawGaw 
Optyczny

MM napisał/a:
Nie mam pojęcia ile kosztował sprzęt którego nie kupili ludzie bo namówiłem ich na C lub N

Dziwna satysfakcja.
Innymi słowy cieszysz się że nie kupili Sony, ja zaś zrozumiałbym radość z tego że kupili Canona, Nikona.

davaeorn 
Entuzjasta

SlawGaw napisał/a:
Innymi słowy cieszysz się że nie kupili Sony, ja zaś zrozumiałbym radość z tego że kupili Canona, Nikona.

fanatyzm zawsze pozostanie niezrozumiany...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
Canon nie ma podstawowego obiektywu lepszego niż kit, a tańszego niż 16-35 czy 24-70

Zapomniałeś o 17-40. Z powodzeniem robi za obiektyw podstawowy na APS-C (odpowiednik 27mm-64mm) choć jest zaprojektowany pod pełną klatkę.
A jak za ciemny to można się pokusić o 17-55 IS. Już zaczął tanieć, gdy załamanie kursu złotego znów go pchnęło na ponad 3000 zł.
Canon ma, tylko że trzeba zapłacić. A stawianie znaku równości między "szklarniami" Canona a Sony ...to dla mnie delikatnie mówiąc nieporozumienie. Może za 10 lat, jeśli Sony utrzyma tempo a Canon stanie w miejscu...

MC 

Baku, ale 17-40 jest jednak dosyc krotki. 17-55 to w sumie bardzo dobre szklo, ale nie nalezy niestety do tanich.
Z davaeorn niestety zgodzic sie nie moge, bo troche tych zamiennikow jest tyle, ze najczesciej drogie. Sony ma 2 zamienniki kita i mz wystarcza. Znaku rownosci bym nie postawil. Zazdroszcze 70-200/4 i 85/1.8, normalnej ceny makrowki. W zasadzie to by bylo na tyle. I nie jest dla mnie argumentem na rzecz C taki 400/2.8 na przyklad...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Jakimś tam argumentem jest, a i do Canona są zamienniki takie same jak do Sony. A jeden CZ 16-80, do którego Canon nie ma odpowiednika to jeszcze nie argument, że Sony ma lepsze szkła dla amatorów.

davaeorn 
Entuzjasta

MC napisał/a:
bo troche tych zamiennikow jest tyle, ze najczesciej drogie

no niestety ceny sonego niekiedy przewyższają odpowiedniki gdzie indziej... to jest z pewnością minus...

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
A jeden CZ 16-80, do którego Canon nie ma odpowiednika to jeszcze nie argument, że Sony ma lepsze szkła dla amatorów

to jest argument, ale nie przesądzający o niczym. Bo podstawowe szkło to jak sama nazwa wskazuje podstawowa sprawa :)

a zamienników stosować nie lubię... poza tym jak słusznie napisałeś są do wszystkich systemów...

Canonowi najbardziej zazdroszczę 70-200/4 - kosztuje stosunkowo niewiele, a ze stabilizacją w korpusie ;P

Baku napisał/a:
A stawianie znaku równości między "szklarniami" Canona a Sony ..

absolutnie nie stawiam znaku równości... napisałem że dla profi canon jest przy sonym absolutnie bezkonkurencyjny. Ale kto z amatorów może kupić szkła typu 400mm, 500mm, czy 600?? kto kupi 200/2?? więc nie biorę tego pod uwagę wybierając system dla amatora...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

davaeorn napisał/a:
Ale kto z amatorów może kupić szkła typu 400mm, 500mm, czy 600?? kto kupi 200/2?? więc nie biorę tego pod uwagę wybierając system dla amatora...
Pewnie mało kto kupi.Ale ja biorę je pod uwagę, choćby dlatego, że obracam się w takim środowisku, gdzie podpięcie takiego obiektywu na plenerkach nie stanowi problemu. Do Sony nie miałbym możliwości podpięcia ich niestety.

MC 

Wujek_Pstrykacz, to akurat jasne. Sony absolutnie nie jest dla Ciebie i tyle.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

ja mam odwrotny problem na plenerach kkm :razz:

Odpowiedz do tematu