Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 12 Mar, 2009 rozsadna granica w doborze sprzetu
Witam,
Po przeczytaniu paru testow na optyczne.pl, moj wybor padl na A200. Po przeczytaniu paru kolejnych testow dot. obiektywow, stwierdzilem ze potrzeba mi dobrego szkla, jakim z pewnoscia jest SAL 50mm/f2,8 macro. Juz jestem jego szczesliwym uzytkownikiem, ale przylapuje sie na tym, ze strasznie ciagnie mnie do wydania pieniedzy na kolejne dodatki. Obudzilo sie we mnie poczucie zdrowego rozsadku, a co za tym idzie - hamulce
Najczesciej wykonywany rodzaj zdjec to portrety oraz krajobrazy. Niemala przyjemnosc sprawiaja rowniez zdjecia makro.
Moje pytanie dotyczy wlasnie tego, gdzie wg was lezy granica zdrowego rozsadku?
Granica rozsądku? A czyjego rozsądku?
Wszystko zależy od możliwości finansowych. Rozsądny sprzęt fotograficzny dla kogoś kto zarabia 5k+, czy 1k? To 2 zupelnie różne zestawy
Każdy ma własny rozsądek, niech więc go używa.
Na pewno jeśli ktoś nie zarabia na fotografii, a zadłuża się, żeby kupować nowy sprzęt, to przekroczył tą cieniutką granicę
ray napisał/a:
niee, na razie sie nie zadluzylem. i na pewno nie zadluze sie aby miec fajny sprzet do fotek. Az tak zle ze mna nie jest
Poczekaj z rok…
święte słowa jak wsiąkniesz w temat - nie będzie zmiłuj
no i powtórzę za większością - rozsądna granica, to granica wyznaczana przez nasze dochody i możliwości finansowe
granica wyznaczana przez nasze dochody i możliwości finansowe
Dodałbym do tego jeszcze dwie wbrew pozorom zupełnie niezależne od tego, co napisał garreth:
- g. kompetencji = nie kupujemy następnego sprzętu, kiedy nie do końca potrafimy wykorzystać możliwości poprzedniego,
- g. akceptowanych cen = kiedy uważamy, że aktualne ceny (jak dziś) nie mają związku z wartością sprzętu (niezależnie od tego ile mamy w skarbonce)
piotrmkg, odpowiem na swoim przykładzie:
jeśli ograniczeniem są moje umiejętności a nie właściwości sprzętu tzn., że do lepszego jeszcze nie dorosłem
-------------
choć się staram
AQQ, wychodząc z Twojego założenia to jeśli np. A. Leibovitz dostała by w ręce C 1000 i jakiś obiektyw KIT i zrobiła by super zdjęcia tymże aparatem to powinniśmy sprzedać te nasze wypaśne sprzęty i robić zdjęcia najtańszymi lustrzankami. no bo pokazano by nam że nawet najtańszym sprzętem można zrobić super zdjęcia
piotrmkg, nie chodzi mi o porównanie z innymi tylko własne samopoczucie, dokładniej ocenę własnych możliwości i umiejętności. Jeśli teraz np robię zdjęcia D300, oznacza to, że ten aparat mnie nie ogranicza. Oczywiście D3 albo D3x nie ograniczałby mnie jeszcze bardziej, ale taki zakup uznaję za nieuzasadniony z powodów, o których pisałem wcześniej. Ponadto (zupełnie dodatkowo) jako czysty amator uważam, że są granice rozsądku w finansowaniu własnego hobby. Przy czym jest to decyzja niewymuszona, bo mógłbym go kupić jutro a jedyną reakcją mojej żony byłoby: ooo jakiś aparat kupiłeś (plus ew. uśmiech politowania i stwierdzenie: przecież masz już kilka).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15