Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja tylko takie odebrałem wrażenie na podstawie - "każdy system ma braki - i wszystkie są mniej więcej podobnych rozmiarów - najmniejsze ma wg. mnie Nikon, największe Oly, reszta jest gdzieś pomiędzy - ale to tylko moje zdanie. A Sony i Canona postawiłbym obok siebie".
Ale zostawmy to
Cytat:
Baku, ale 17-40 jest jednak dosyc krotki
Zgadzam się. To raptem 2.35x. Znam kity 18-55 (3x) i 17-40 pojawił się u mnie z pełną świadomością. Ale jest krótki jak na zoom podobno stałkami też można robić zdjęcia
Każdy ma tu swojego hopla. Mnie np. strasznie kręci tilt&shift. Bardzo chciałbym popróbować i poeksperymentować z TS-E24L, niestety to taka niszówka, że nawet w ręku tego "cuda" nie miałem...
Baku, ten 17-40 to jest klasa cenowa CZ16-80 (mniej wiecej). Swiatlo z grubsza to samo (CZ minimalnie jasniejszy na szerokim i tyle samo na dlugim) a zakres nieporownywalny. I tylko dlatego pisze, ze trudno porownac. Pewnie, ze stalkami mozna, nawet swietnie to wychodzi. Ale zoom to jednak wygoda i uniwersalnosc.
Pewnie mało kto kupi.Ale ja biorę je pod uwagę, choćby dlatego, że obracam się w takim środowisku, gdzie podpięcie takiego obiektywu na plenerkach nie stanowi problemu. Do Sony nie miałbym możliwości podpięcia ich niestety.
Szczerze mówiąc to nie dla mnie , pożyczanie super zooma 500-600 mm na 5 minut by się u mnie nie sprawdziło w terenie, może w zoo. Ponadto bym sie niekomfortowo czuł narzucając sie komuś po raz kolejny. Po prostu nie sądzę aby osoba która wydała 15 k - 25 K na superzoom była zadowolona, że grupa sępów go sobie przepina z jednego body na drugie a wiadomo, że ciężko odmówić następnemu skoro pożyczyłeś wcześniej innym. Poprosiłbym pewnie raz i to wszystko. Miałbym wrazenie, że nadużywam uprzejmości. Chociaż wiem, że jak sie pożyczy kilka razy to opory znikaja szczególnie ze strony pożyczającego.
Pewnie mało kto kupi.Ale ja biorę je pod uwagę, choćby dlatego, że obracam się w takim środowisku, gdzie podpięcie takiego obiektywu na plenerkach nie stanowi problemu. Do Sony nie miałbym możliwości podpięcia ich niestety.
Szczerze mówiąc to nie dla mnie , pożyczanie super zooma 500-600 mm na 5 minut by się u mnie nie sprawdziło w terenie, może w zoo. Ponadto bym sie niekomfortowo czuł narzucając sie komuś po raz kolejny. Po prostu nie sądzę aby osoba która wydała 15 k - 25 K na superzoom była zadowolona, że grupa sępów go sobie przepina z jednego body na drugie a wiadomo, że ciężko odmówić następnemu skoro pożyczyłeś wcześniej innym. Poprosiłbym pewnie raz i to wszystko. Miałbym wrazenie, że nadużywam uprzejmości. Chociaż wiem, że jak sie pożyczy kilka razy to opory znikaja szczególnie ze strony pożyczającego.
Tu się nikt nikogo nie prosi, tu nastepuje pełna współpraca. I mówimy tu nie o zoomach, a o super stałkach.
Osoby z którymi najczęściej wybieram się na focenie, posiadają inne systemy niż Sony, więc nie mogą sobie podpiąć mojego szkła, a w tym gronie mam największy zakres ogniskowych i parę naprawdę dobrych słoików z napisem Minolta czy Sigma.
Czyli używanie systemu Sony powoduje że nikt ode mnie szkieł nie pożycza, nawet o to nie prosi i nie muszę odmawiać, czy tłumaczyć się dlaczego nie.
Posiadam także stare szkła do Nikona oraz M42, ani jednego nie mam w domu wszystko pożyczone. Tych szkieł nie używam. Są stare i tanie, więc sprzedawać też się za bardzo nie opłaci, dlatego nie mam oporów z pożyczaniem. Po co ma leżeć na półce i się kurzyć.
Jeśli chodzi o pozyczanie szkieł to ludzie są raczej chętni. W Austrii fotografowałem świstaki (lustrzanka + 300 oraz niezaleznie lunetka i kompakt) a obok mnie strzelał jakiś niemieckojęzyczny Nikonem z dłuuugim zumem (ze 400...). Chciałem spojrzeć na jego wyniki (ja po niemiecku cieniutko, on po angielsku ni huhu) a on mnie opacznie zrozumiał i jął odkręcać swoja lufę coby mi pozyczyć... Niestety, nie pasowało
Ale ludzie fotografujący zwierzaczki są raczej otwarci na współpracę.
Myślę, że MM uderzył w koncern Sony bardziej niż obecny kryzys
Co do oglądania sprzętu sony przez większośc. Ostatnio znalazłem czas żeby pouprawiac fotograficzny window-shopping w Poznaniu i ze zgrozą stwierdziłem, że w pewnej części sklepów nawet nie było lustrzanek Canona. W takim Starym Browarze, w Avansie canonów brak (jest Nikon, Olympus, Sony, nie pamiętam czy coś jeszcze, zbulwersowałem się i poszedłem oglądac mikrofalówki ^^ ), za to takie Sony ma centrum na piętrze, a Nikon oblepiony gdzie się da logo firmy punkt pod ziemią. Aż strach się bac.
A tak na temat, system Sony rozwija się w bardzo dobrym kierunku. Ostatnie zapowiedzi obiektywów też nieźle mu wróżą.
Sunders, dokładnie. W sumie jest w tym duża logika - Sony zdobywa rynek swoimi a200,300,350, a gdy osiągną jakiś tam poziom sprzedaży i udziału w rynku to zrobią ofensywę na profi... i w sumie to racja jest pokażcie mi system który zaczynał od 600/4
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 14 Mar, 2009
davaeorn napisał/a:
Sunders, dokładnie. W sumie jest w tym duża logika - Sony zdobywa rynek swoimi a200,300,350, a gdy osiągną jakiś tam poziom sprzedaży i udziału w rynku to zrobią ofensywę na profi... i w sumie to racja jest pokażcie mi system który zaczynał od 600/4
obyś miał rację.....bo można to widzieć inaczej i nic w tym złego, bo podobnie zaczynają się zachowywać inni, czyli.....gdy osiągną "jakiś tam" poziom sprzedaży to "szanowny marketing" podniesie cele, żeby osiągnąć wyższy poziom sprzedaży od "jakiegoś tam" bo zawsze może być lepiej ...........niestety marketing jest od tego, żeby podnosić "targety" dlatego canon tak ostatnio rozczarowuje, natomiast 1000D i 450D sprzedają się dobrze .
Sony brakuje puszek klasy C1MKIII i C5MKII, ale Canonowi brakło puszki klasy A100 i A200-dlatego chyba "okaleczył" C400 tworząc C1000. C1000 sprzedaje się dobrze, ale A200,A300 i A350 w sumie chyba lepiej. Można powiedzieć, że Canon zrobił krok wstecz aby zawalczyć z Sony i z Nikonem/D40/ o lustra z najnizszej półki.
MC chodzi o:
1.szerszy zakres ISO
2.lepszą rozdzielczość
3.większą szybkośći długość serii zdjęć seryjnych
4.live view
5.mniejsze szumy-jeśli już o tym wspomniałeś-też
6.możliwość nagrywania filmów HD krisv740 co to znaczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9