Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki kompakt wybrać? :)
Autor Wiadomość
majkatoja 
Nowy

Wysłany: Czw 12 Mar, 2009   Jaki kompakt wybrać? :)

Witam serdecznie!
Zastanawiam się nad kupnem nowego (lub używanego, ze względów finansowych :cry: ) kompaktu. Obecnie jestem w posiadaniu Canona A95 (będzie już 4-5 lat). Mam 2 małych dzieci, które - wiadomo - uwielbiam fotografować (w ruchu, portrety, na powietrzu i w wodzie), poza tym lubię robić dużo zdjęć na wakacjach - mojej rodzinie, ale też przyrodzie (roślinkom, zwierzątkom, robalom z bardzo bliska) i zabytkom (w środku, na zewnątrz i w nocy). Rozglądałam się trochę i mam kilka na uwadze minimum 6 Mpiks, 12 zoom optyczny, tryb makro, ale chciałabym poznać Waszą opinię. Moje typy: Sony Cyber Shot H5, Canon S3 IS, Olympus UZ 550.
Będę wdzięczna za wszelką opinię :wink:
Pozdrawiam :mrgreen:

Reklama

Kamcio649 
Rozmowny

Wysłany: Czw 12 Mar, 2009   

witam
Według mnie najlpeszym wyborem do tego typu zdjęć jak ty robisz będzie
Olympus 550 UZ

tutaj jest porównanie tych aparatów
http://www.optyczne.pl/po...dd1=41&add2=407

tomek76k7 
Uczestnik

Wysłany: Czw 12 Mar, 2009   

Witam
Moim zdaniem na twoje potrzeby by był dobry (jeżeli nie zależy ci na małych wymiarach aparatu) Fuji FinePix S9600 za 862zł na skąpcu ma dobre opinie i dużą matryce oraz dobry obiektyw z manualnym ustawieniem
Jest naprawdę godny polecenia

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Wysłany: Pią 13 Mar, 2009   

Nooo.. jeżel ijest jeszcze do dostania... to faktycznie Fuji S9600 jest rewelacyjny!!! :)

h.s.
Rozmowny

Fujii 9600 nie ma stabilizacji, co przy makro bardzo się przydaje /dziwne i niewygodne pozycje/. Lepszy będzie Panas FZ50.

tomek76k7 
Uczestnik

stabilizacja nie jest potrzebna jeżeli ktoś ma wprawę a z drugiej strony od czego są statywy różnej maści i wielkości a cenowo to panas jest droższy o 500zł przy tej samej jakości zdjęć

h.s.
Rozmowny

Przy owadach statyw? A stabilizacja w panasach jest tak skuteczna, że z czasem naświetlania można zejść o kilka EV bez podwyższania czułości.

tomek76k7 
Uczestnik

makro to nie tylko owady ;)
a dawać 500zł za stabilizacje to niektórych na to nie stać

Kamcio649 
Rozmowny

Dokładnie jak pisze tomek76k7 niktórych nie stać na dawanie 500zł za stabilizację a Fuji S9600 jest naprawdę dobrym aparatem ja niestety w moim poprzednim poście zapomniałem o tym aparacie i dlatego go nie zaproponowałem :oops:

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Ja tylko jeszcze dorzucę, że Panas FZ50 oprócztego, ze jest droższy, to nie ma szerokiego kąta - ogniskowa od 35mm a w Fuji od 28mm

marmur 
Początkujący

Wysłany: Nie 15 Mar, 2009   

majkatoja jeżeli lubisz się bawić w fotografię i tak jak napisał tomek76k7 nie zależy Ci na małych gabarytach apatatu ,jeżeli jeszcze jest na rynku to ja bym brał Fuji s9600. Mam ten aparat i jest naprawdę dobry(nie krytykuję tutaj innych marek). Brak stabilizacji też na początku mnie trochę martwił, ale teraz w ogóle tego nie zauważam. Uważam , że są ważniejsze rzeczy w aparacie niż stabilizacja. Mnóstwo ustawień manualnych. Jak na kompakt dobry obiektyw(szeroki kąt, jasny, manulany). Dla mnie spoko aparat. Polecam.

majkatoja 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Mar, 2009   

Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi (rady) :grin: . Tak, jak ktoś napisał - ciężko tego fuji znaleźć to 1, a 2 to ma trochę mały zoom, no żeby jeszcze miał trochę cyfrowy...tak, czy inaczej rozglądałam się po innych i chyba najbardziej odpowiada mi sony dsc-h5. Ma tryby auto (gdybym nie miała czasu na własne ustawienia), ma tryb makro od 2 cm (gorzej, jak mi robal wlezie na obiektyw :mrgreen: ), spory zoom optyczny x 12 i 24 cyfrowy ( w razie czego), nie wiem tylko, jak sie przedstawia czułość iso w praktyce. Co myślicie? Znacie ten aparat? No i oczywiście, czy używany (bo o nowym tym aparacie mogę tylko pomarzyć :sad: ) nie będzie sprawiał problemów.
Pozdrawiam :lol:

marmur 
Początkujący

majkatoja jeżeli zwracasz uwagę na zoom to tylko optyczny. Zoom cyfrowy nie przybliża tylko powiększa obraz(to samo można osiągnąć powiększając zdjęcie w komputerze). W aparacie najważniejsza jest optyka. To tak na marginesie :grin:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

majkatoja napisał/a:
ma trochę mały zoom
mały zoom to.. hm... eemm.. co to jest mały zoom?

majkatoja napisał/a:
Co myślicie? Znacie ten aparat?
ja znam :)

majkatoja napisał/a:
no żeby jeszcze miał trochę cyfrowy...
cyfrowy zoom to nie zoom :)

majkatoja napisał/a:
i chyba najbardziej odpowiada mi sony dsc-h5
dla mnie najgorszy kompakt pod słońcem :D

majkatoja napisał/a:
Ma tryby auto (gdybym nie miała czasu na własne ustawienia), ma tryb makro od 2 cm (gorzej, jak mi robal wlezie na obiektyw :mrgreen: )
auto jest słabe, makro na pocieszenie - od.. 0cm - nawet mi się podobał :)

majkatoja napisał/a:
spory zoom optyczny x 12 i 24 cyfrowy ( w razie czego)
ten zoom jest TRAGICZNEJ jakości :)

majkatoja napisał/a:
jak sie przedstawia czułość iso w praktyce.
podobnie, jak optyka ;)

A teraz troszkę prawdy: w przypadku zooma czy liczby pikseli:
ilość = 1/jakość
tj - ilość zoomu czy liczby pikseli jest odwrotnie proporcjonalna do jakości obrazu oferowanego przez kompakt ;)

Poszukaj używanego Fuji s6500 :)

.

marmur 
Początkujący

mavierk nie bądź taki "brutalny" majkatojaszuka aparatu z dobrym AUTO i trzeba to uszanować :mrgreen:

Odpowiedz do tematu