Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 14 Mar, 2009
Ostrość Canona EF 85/1.8
Autor Wiadomość
nesta 
Początkujący

Wysłany: Czw 12 Mar, 2009   Ostrość Canona EF 85/1.8

Witam,

zajmuje sie fotografia polprofesjonalnie, posiadam Canona 40D + najczesciej uzywam z nim 85 /1.8, ktore uwielbiam.

I mam takie pytanie.. Moze sie czepiam, ale jednak jak mam kadr ze zblizeniem twarzy czy tez od pasa w gore to ostrosc jest idealna, jakosc obrazu, plastyka. Natomiast jak robie kadr calej postaci to juz mam pewne zastrzezenia do oddania ostrosci twarzy, calej sylwetki (choc osoby postronne, znajomi nie od fotografii mowia, ze zwariowalem, mnie jednak czegos w pelnym kadrze brakuje).

I teraz mam pytanie od jakiej kwoty zaczyna sie zabawa, czyli od ktorego modelu Canona mam pelna sylwetke w jakosci i ostrosci np. zblizenia twarzy ?
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 13 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 12 Mar, 2009   

Ostrość...
Bardzo wysokie wartości MTFów (wyższe niż 85/1.8) dają 50L/1.2 oraz 135L/2 po przymknięciu do f4-f5.6. Zwłaszcza 135L na brzegach kadru dobrze sobie poczyna przy f4.
Na pewno wzrost ostrości będzie też widoczny dla 85L/1.2, jednak chyba nie aż tak spektakularny jak dla 135L.

[ Dodano: Czw 12 Mar, 2009 13:08 ]
Cenowo jesteśmy w "L" lidze (za "ceneo.pl" w zł):
50L - od: 4850
85L - od: 7400
135L - od: 3899

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Baku napisał/a:
50L - od: 4850
85L - od: 7400
135L - od: 3899
o boziu.. te ceny są przerażające... :D
nesta napisał/a:
I teraz mam pytanie od jakiej kwoty zaczyna sie zabawa, czyli od ktorego modelu Canona mam pelna sylwetke w jakosci i ostrosci np. zblizenia twarzy ?
to czy pełną sylwetkę czy zbliżenie twarzy?

Moim zdaniem powinieneś pójść ekonomicznie:
Sigma 30/1.4
Sigma 50/1.4
Canon 85/1.8, którego masz :)
ewentualnie Canon 135/2L za którego niestety musisz zapłacić prawie 2 x więcej niż na początku roku :(

Można też pójść nie ekonomicznie, ale jakościowo, elegancko :P
Canon 35/1.4L
Canon 50/1.2L
Canon 85/1.2L

moim zdaniem do 40d dużo lepiej mieć 35L od 135L :)

arietiss 
Optyczny
arietiss

Tu jeszcze 3200! Z tego co niejednokrotnie pisał MM, to chyba najlepszy obiektyw...

http://www.fotoaparaciki....uct&prod_id=563

belkot77 
Rozmowny

Nie wiem jak ogladasz zdjecie ale skoro fotografujesz polprofesjonalnie to znaczy ze ogladasz w rzeczywisty rozmiar i tam doszukujesz sie mydelka? Bo pewnie wiesz ze jak przegladarka zmniejsza zdjecie zeby sie zmiescilo na ekranie to moze wydawac sie nie ostre...

Zanim kupisz superdrogie obiektywy to zrob maly test. Otworz PS (jak nie masz to znajdz kogos kto ma) zmien rozmiar zdjecia aby dluzszy bok mial 1024 pix (to po to aby wyswietlac zdjecie 1:1). Nastepnie uzyj filtra wyostrz (sharpen). Wyostrzanie mozesz kontrolowac przez maske wyostrzania. Jezeli zdjecie nadal bedzie nie ostre zbyt mydlane dla ciebie to wtedy pomysl o zmianie obiektywu na lepszy.

POzdrawiam

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Kup sobie 85L a do samej twarzy 135L. Będziesz wył z zachwytu. Nie tylko z powodu jakości ale i ceny :mrgreen:

mavierk 
never knows best

ta, a ja mam 11 palców w jednej dłoni :P

nie można powiedzieć, że 135L to najlepszy obiektyw,
bo raz, że 135/1.8 Zeissa pewnie będzie lepszy,
dwa 135 nikkora jest wszechstronniejsze i równie ostre.
trzy - 35L jest lepszym standardem od 135L :) zwłaszcza pod cropa :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
moim zdaniem do 40d dużo lepiej mieć 35L od 135L :)

Ach, też bym wolał - taki obiektyw "do tańca i do różańca". Ale w zastosowaniach stricte portretowych 135L jednak wymiata. Z ostrością i pracą na brzegach także stoi lepiej niż 35L.

Idąć za photozone Sigma 105/2.8 i 50/2.8 osiągają mniej więcej ten poziom co canonowski 85/1.8. Tu ewentualnie obiektem zainteresowania może być Sigma 70/2.8, ale jednak 85L ją niszczy, o 135L nie wspominając...

Pytanie brzmiało:
Cytat:
I teraz mam pytanie od jakiej kwoty zaczyna sie zabawa, czyli od ktorego modelu Canona

Odpowiedzi udzielił arietiss - od 3200 zł jeśli się postarasz :smile:

[ Dodano: Czw 12 Mar, 2009 14:27 ]
mavierk po lekturze testów i ich konkluzji na photozne.de byłbym ostrożny z tak lekkomyślnym szafowaniem własnymi palcami...

Oczywiście nie miałem przyjemności zapoznać się z tymi obiektywami, ale ktoś inny miał i wyciągnął z goła odmienne wnioski.

nesta 
Początkujący

Oczywiscie, ze ogladam w 100%.. Chodzilo mi po prostu o to, ze jak robie np. kadr samej glowy to potrafie zlapac nawet cieniutkie czerwone zylki w oku, i jest zyleta, a jak mam cala postac w kadrze to jasne, ze nie jest zle, ale to nie jest to samo. I zastanawialem sie czy to kwestia lepszego szkla czy moze body czy moze np. wyboru odpowiedniego punktu ostrosci..

novy 
Rozmowny

Mam 85+40D i sumie to mogę potwierdzić że ten obiektyw w pewnych sytuacjach potrafi mydlić, Do pewnej odległości jest mega ostry potem jest trochę kiepskawo natomiast dla nieskończoności jest znowu mega dobrze.

Kiedyś robiłem z dość dużej odległości zdjęcia samolotów oto rezultaty (zero wyostrzenia)

IMG_02.JPG
2
Plik ściągnięto 8959 raz(y) 468,9 KB

IMG_01.JPG
1
Plik ściągnięto 8982 raz(y) 448,77 KB

interpol 
Początkujący

Wysłany: Pią 13 Mar, 2009   

Mam ten sam problem. Posiadam canona 450d i ef 50 1.4. Przy zdjęciach twarzy, zdjęcia ok, jednak gdy odsunę się z aparatem dalej, żeby sfotografować całą stojącą postać, ostrość znacznie spada. To jest wkurzające. Nie rozumiem dlaczego?

komor 
Moderator

To może macie po prostu jednak jakiś FF/BF, który objawia się tylko na większych odległościach? Jak już w innym wątku było pisane, parę osób (w tym ja) meldowało, że plasticzak EF 50/1.8 źle ostrzy na dalsze odległości i nie daje się przez to często zastosować. W jego przypadku to może być po prostu kwestia braku precyzji, ale dla 85/1.8 czy 50/1.4 może to kwestia błędu FF/BF?

novy 
Rozmowny

Myślę że masz rację że to kwestia błędu AF. Na 400D jak jeszcze miałem ten aparat miałem lekki FF który pojawiał się systematycznie. Potem zmieniłem aparat na 40D i początkowo sytuacje wyglądała tak samo natomiast po pewnym czasie problem jakby zaczął pojawiać się rzadziej. Nie wiem z czego to wynika, albo ja po prostu nauczyłem się podświadomie korzystać z tego obiektywu :wink: Albo mu się coś poprzestawiało. Myślę że AF tego obiektywu działa dość "wybrednie". Poza tym nie wiem czy to cecha każdej jasnej stałki ale jak robię zdjęcia na mocno otwartej dziurze to mam wrażenie że twarze są dość mydlane mimo że np ubranie które znajduje się dalej od twarzy i np grzywka która znajduję się bliżej niż twarz są ostrzejsze. Zresztą to nie tylko moje urojenie bo już kiedyś była o tym mowa tutaj na forum.

Mortiis
Nowy

Wysłany: Sob 14 Mar, 2009   Re: Ostrość Canona EF 85/1.8

nesta napisał/a:
I mam takie pytanie.. Moze sie czepiam, ale jednak jak mam kadr ze zblizeniem twarzy czy tez od pasa w gore to ostrosc jest idealna, jakosc obrazu, plastyka. Natomiast jak robie kadr calej postaci to juz mam pewne zastrzezenia do oddania ostrosci twarzy, calej sylwetki (choc osoby postronne, znajomi nie od fotografii mowia, ze zwariowalem, mnie jednak czegos w pelnym kadrze brakuje).

Ja uważam, że raczej się czepiasz. To przecież logiczne, że jak masz cały baniak kogoś w kadrze, to masz tam więcej szczegółów (nawet żyłki w oczach, jak sam napisałeś). Jak robisz z odległości to ta sama głowa zajmuje dużo mniej miejsca na matrycy i oczywistym jest, że zawiera mniej szczegółów przez co wydaje się mniej ostra.
Poza tym nie piszesz na jakich przesłonach tak się dzieje, może to wina małej GO i przekadrowania ??? Najlepiej jak byś podlinkował jakieś zdjęcie, bo tak to trochę wróżenie z fusów.

interpol 
Początkujący

Wysłany: Sob 14 Mar, 2009   

u mnie to się działo ostatnio na przesłonie 4.0 plus lampa

Odpowiedz do tematu