Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 14 Mar, 2009 Canon 24-105 czy Canon 18-200 ?
Pytanie jest może retoryczne dla profesjonalistów ! Jednak amator stoi przed sporym dylematem. Różnica w cenie tych szkieł jest znaczna a niektóre parametry mają one zbliżone. Dla kogoś kto nie zarabia na zdjęciach oraz nie bawi się w ich ocenę pod kątem aberracji, winietowania który obiektyw będzie lepszy – czyli krótko mówiąc dla amatora robiącego zdjęcia typowo turystyczne i okolicznościowo-rodzinne? Czy warto przepłacać, aby otrzymać obiektyw którego potencjału się nie wykorzysta lub nie doceni ? Czy warto jednak zainwestować w dobre szkło, aby w przyszłości docenić jego walory ? Czy też będzie to przerost formy nad treścią okraszony jednak brakiem np. zdenerwowania na dystorsję w Elce ? Pytań i sugestii może być jeszcze wiele – ja podzieliłem się tymi, które mi się w tej chwili nasunęły. Co Wy o tym sadzicie ?
To zupełnie różne obiektywy. 24-105 to uniwersalny obiektyw pod pełną klatkę lub na APS-C jako uzupełnienie szerokiego kąta typu C10-22. Czy to ma być jedyny obiektyw z 450D ? zamiast 17-85 ? Czy jesteś zadowolony ze zdjęć z 17-85 ? Jeśli brakuje Ci tylko zakresu to lepiej dokupić coś typu 70-200 lub 70-300.
To zupełnie różne obiektywy. 24-105 to uniwersalny obiektyw pod pełną klatkę lub na APS-C jako uzupełnienie szerokiego kąta typu C10-22. Czy to ma być jedyny obiektyw z 450D ? zamiast 17-85 ? Czy jesteś zadowolony ze zdjęć z 17-85 ? Jeśli brakuje Ci tylko zakresu to lepiej dokupić coś typu 70-200 lub 70-300.
Jeśli chodzi o 17-85 to jestem w sumie z niego zadowolony - jedyną irytującą rzeczą jest "beczka" przy 17 mm (ale po przykręceniu do 20 mm jest już OK) i światło (wspomagam się zewnętrzną lampą). W sumie brak mi trochę górnego zakresu. Jednak z uwagi na rodzaj wypoczynku jaki preferuję nie zawsze mam sposobność na zmianę obiektywu i dlatego poszukuję jednego szkła o sporej rozpiętości ogniskowych. I stąd moje pytanie. Wiem, że 24-105 to jest eLka a 18-200 to jest budżetowy lens. Ja z kolei jestem amatorem i nie wiem, czy eLeczka nie będzie u mnie na wyrost - tzn czy na moje potrzeby jest sens tyle aż za nią przepłacać ? Dlatego jestem w rozterce i liczę na Wasze rady.
W takiej sytuacji 24-105 raczej nie polecam. Będzie brakowało Ci szerokiego kąta, a aby go mieć będziesz musiał dokupić np Tamrona 10-24, więc znowu konieczność częstej zmiany obiektywów.
jago jeśli z C17-85 jesteś zadowolony od 20mm, to zakup C24-105 lub C18-200 nie ma uzasadnienia. Jeśli brak Ci "górnego zakresu", to kup sobie C70-200/4L-jeśli starczy kasy to z IS jeśli nie to bez IS/pierwszy kosztuje trochę więcej niż C24-105 a drugi trochę mniej/. Podejrzewam, że będziesz bardziej zadowolony niż z C17-85/nawet powyżej 20mm/
Sunders Rzeczywiście masz rację, że optymalnym wyjściem dla mnie byłoby jakieś dodatkowe tele, które by dobrze uzupełniło zakres moich górnych ogniskowych. Jak na moje potrzeby, to 24-105 (biorąc pod uwagę m.in. także jego cenę) jest trochę na wyrost. Z kolei dokupienie 18-200 poprawi trochę dłuższy koniec, jednak będę wtedy mieć szkło z dystorsją jeszcze większą niż w moim 17-85 (a jeśli mam być szczery, to ta wada już mnie wQrza w 17-85) i na pewno nie lepszą jakością zdjęć. Trochę się jeszcze waham nad Twoją racją i stąd moja prośba: przekonajcie mnie niewiernego Tomasza a będę Wam wdzięczny.
jago Skoro zamierzasz kupić drugi obiektyw to powinien "on mieć to czego nie ma" ten, który już masz. Kupując C18-200 dostaniesz w zakresie 18-85: "z grubsza" biorąc to samo co już masz tylko bez napędu USM. W zakresie 85-200 otrzymasz: to co masz na dłuzszym końcu C17-85 ale z gorszą jakością obrazu na brzegach kadru i dłuzszą ogniskową. Wydając ok.750PLN więcej na C70-200/4 dostaniesz: zakres ogniskowej, którego Ci brakuje, lepszą rozdzielczość, szczególnie na brzegach, lepsze światło, napęd USM, solidniejszą i trwalszą obudowę. Będą to zdecydowanie rozsądniej wydane pieniądze, tylko musisz oswoić się z koniecznością wymiany obiektywu "od czasu do czasu"-ale ta możliwość jest jedną z zalet lustrzanek
Prawdopodobnie będzie zadowolony z jakości optycznej , jeszcze bardziej z ceny , może jednak być zawiedziony autofokusem /do tego z C17-85 nie będzie się umywał/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10