Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Odciski kogoś zabolały jak widzę.
Po pierwsze jeden cytat jednego fotografa to nie świętość i nie jakaś ikona. Cytaty można dopisać do każdej teorii. Do tego dowolnie wyrwane z kontekstu.
Po drugie nie mylmy twórczego wycinania kadru z regułą. Czasami pomysł na coś ciaśniejszego może przyjść po zrobieniu zdjęcia. NIE MOŻE to być jednak sposób na fotografię i jakaś reguła. Regułą powinno być odpowiednie zrobienie zdjęcia w momencie naciskania spustu. To chyba tak oczywiste, że aż głupio to tłumaczyć. Oczywiście mając kadr 3:2 trzeba wycinać aby uzyskać inne proporcje. Nie mam tutaj też na myśli jakiegoś "prostowania" zdjęcia bo lekko krzywo nam wyszło.
Co do mnie zdecydowaną większość zdjęć (nawet tych reporterskich) kadruję na poziomie robienia zdjęcia. Jak mam czas, pomysł na foto i się przyłoże to potem niczego nie muszę wycinać. Dlatego mam różnorodną optykę o różnych ogniskowych i światłosile. Sam wycinam (mocno) w zasadzie tylko wtedy kiedy brakuje tej ogniskowej (czyli głównie jakieś samoloty) bo nie dorobiłem się jeszcze szkła o ogniskowej 800mm. Jednak nawet wtedy zamiast iść na łatwiznę i "wycinać" robię wszystko by być jak najbliżej tematu fotografii a to w przypadku lotnictwa łatwe nie jest. No bo nie jest łatwo "wkręcić" się na teren bazy lotniczej i stać np. blisko pasa itd. Pewnie "wielki" fotograf w swojej książce radziłby kropować i wycinać, ja wolę stanąć na głowie by być na tyle blisko i zrobić to co chcę na poziomie "naciśnięcia spustu".
Cytat:
"Ilekroć wycinek wyda Ci się bardziej ekspresyjny lub piękniejszy ... nie wahaj się ograniczyć obrazu do wycinka"
MM napisał/a:
Czasami pomysł na coś ciaśniejszego może przyjść po zrobieniu zdjęcia..
Czy te dwa zdania nie opisują przypadkiem dokładnie tego samego ?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 15 Mar, 2009
MM napisał/a:
ja wolę stanąć na głowie by być na tyle blisko i zrobić to co chcę na poziomie "naciśnięcia spustu".
mam nadzieję, że uznajesz wyjątki od tej sytuacji (potrzeba innej perspektywy, innego rozkładu GO) - ja mam tylko 50tkę i muszę często się odsuwać, żeby nie sfocić za dużego noska - wtedy crop jest wymagany.
no i nie zapomnę, jak wziąłem w Wawie 5dmk2 i zrobiłem zdjęcie... wróciłem do domu i przycropowałem do aps-c
Ale się czepiacie. Przecież MM wyraźnie napisał, że stara się kadrować od razu, ale czasem kadruje na komputerze jak zmieni zdanie lub coś się nie uda, więc po co pytać o wyjątki?
A tak nawiasem mówiąc to marketingoidy mogłyby ukuć nowy termin na kadrowanie już w trakcie robienia zdjęcia: Live Cropping. Gdybyśmy robili jakąś reklamówkę reklamującą MM możnaby w niej napisać, że jest on wyposażony w Live Cropping.
MM, mowisz o rzeczach oczywistych - pewnie, ze trzeba zrobic "wyjsciowe" zdjecie jak najlepiej (kadr, ekspozycja). Chyba nie posadzasz forumowiczow o to ze pstrykaja jak popadnie co popadnie? Czasami jednak trzeba ciac. Dlatego rozbawilo mnie twoje wczesniejsze stwierdzenie, ze mlodzi nie umieja zdjec robic, to komputera i megapixeli potrzebuja Ja tam jestem wielkim fanem (porzadnych) pixeli, i chcialbym ich miec jak najwiecej. Ze wzgledu jednak na ograniczenia technologiczne (szum, jakosc optyki) zmuszony jestem przystac na rozsadny kompromis (20-25 na FF).
Ponawiam pytanie - gdzie mozna zobaczyc twoje zdjecia? Z przyjemnoscia je obejrze.
Ja tam MM rozumiem. Kiedyś kadrować też można było po zrobieniu zdjęcia, ale było to bardziej upierdliwe, jak trzeba było bawić się z wywoływaniem odbitek i pod powiększalnikiem przesuwać, maskować. Dlatego też w owych czasach człowiek dwa razy się zastanowił zanim podjął decyzję o kadrze. A dziś, ponieważ wykadrowanie jest wygodne, bezbolesne i rąk nie trzeba sobie brudzić to ludzie przestali się zastanawiać co i jak.
Stąd i stary fachowiec boleje nad upadkiem obyczajów. Dla mnie jako fotograficznego nuworysza to jest oczywiście jeden pies, ale w swojej branży zawodowej (w której nuworyszem nie jestem) też boleję nad upadkiem obyczajów – stąd moje zrozumienie dla MM.
Właśnie, zaglądając tu myślałem, że przeczytam coś o d3x
Może nieładnie się tak dopytywać, ale kiedy będzie test d3x? Bo ze zdjęć, które były gdzieś w newsach można wywnioskować, że macie w redakcji nawet 2 te aparaty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10