Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
To mój pierwszy post, ale po wnikliwym przeczytanie wcześnieszych wątków
Bardzo się cieszę, że udało mi się trafić na to forum bo wiele się dowiedziałem na temata lornetek, ale do rzecyzy.
Noszę się z zakupem lornetki nisko-budżetowej. Przeczytałem już opinie na forum, które pozowliły wyprwadzić mnie z błędu. Podążacjąc za radamy wybrałem 3 opcje.
Z tej trójki zdecydowanie Entry. Po pierwsze, na wycieczki nie potrzebujesz obiektywu klasy 50 mm, więc 40 mm w zupełności wystarczy. Po drugie, Entry z tej trójki jest
najlepsza optycznie i ma szanse na spełnienie Twoich oczekiwań.
Bosman78 [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Mar, 2009
oki a co powiesz na Entry 10X50 warto czy nie ma to większego znaczenia?
Pozdrawiam
oki a co powiesz na Entry 10X50 warto czy nie ma to większego znaczenia?
Pozdrawiam
A po co ci 50mm szkło? Ta różnica wazy i ma określone gabaryty. Chcesz to nosić, pakować w sakwy...? Róznica powiększenia pomiędzy 8x a 10x nie jest aż tak wielka. Poza tym nigdy nie bądź łakomy na powiększenie bo powiekszenie to zdecydowanie nie wszystko...
Dokładnie. Na dzienne wycieczki, nawet w pochmurne dni i popołudnia, 40 mm da radę. Nie ma potrzeby wchodzenia w 50 mm.
Bosman78 [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Mar, 2009
Aaa znalazłem jeszcze na strychu znalazłem starą lornetkę made in USRR 8X30 i tak się zastanawiam jak ona będzie wyglądać i funkcjonować Vs. entry 8x42 ?
8x30 to typowa lornetka turystyczna. W dzień da radę bez problemów. Choć gdy będzie pochmurno lub późnym popołudniem lub wczesnym rankiem możesz cierpieć na brak światła. Tym bardziej, że transmisja tego rosyjskiego wynalazku jest pewnie na poziomie 70-80%.
ok a parametry ? czy 30 nie bedzie ciut za mała jak dla moich zastosowan?
IMO jeśłi 8x30 (pewnie BPC-5) jest we w miarę dobrym stanie to nie ma jakiegokolwiek sensu kupowac lornetki klasy DO Entry. Używam z powodzeniem 8x30 do dziennych obserwacji ptaków, jest całkiem znośnie. Fakt, obraz zazółcony. Aby odczuc zdecydowaną poprawę jakości w por. do BPC-5 musiałbyś jednak wydać IMO znacznie więcej niż wynosi Twój budżet.
Bosman78 [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Mar, 2009
Tak to właśnie jest ten model dziś przejdę się do sklepu DO i porównam jeśli faktycznie nie bedzie wielkiej różnicy to chyba pozostanę przy tej co mam
[ Dodano: Pon 16 Mar, 2009 12:56 ]
albo może faktycznie zostawie sobie radziecką 8x30 na piesze wędrówki a kupie DO 10X50 do bardziej sprecyzowanych zadań co Wy na to ?
I ruskie lornetki mają nprawdę dużą głębię ostrości a to cecha nie do przecenienia
Bosman78 [Usunięty]
Wysłany: Sro 18 Mar, 2009
Oglądałem wczoraj obie Entry 8X40 i 10X50. Są super! jak nie miał bym swojej radzieckiej 8X30 to w ciemno brał bym Entry 8X40. W porównianiu z moją obecną ( ma 15 lat z czego 99,9% czasu przelażała w pokrowcu na strychu i stan jest wręcz fabryczny) różnice naprawdę są kosmetyczne ( to taka wisienka na ciastku i szkoda mi 220 PLN. W dodatku cechą, o której na fali emocji zwiazanych z zakupem nowej chwilowo zapomianłem są gabaryty. 8x30 jest bardzo, ale to bardzo poreczna udało mi się kupić zaszetkę do noszenia przy pasku a przecież lornetka ma być dodatkiem do wspaniałych widoków podczas górskich wycieczek a nie głównym celem. Jeśli chodzi o Entry 10X15 to tutaj różnica jest bardziej zauważalna chodź nie zmieniajaca świato-o-glądu , ale nie nadaje się do wedrówek bo to jest to już niezły kawałek szkła
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9