Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 16 Mar, 2009 RAW - Software a ustawienie aparatu - pytanie
Szukalem w tematach ale nie znalazlem odpowiedzi na nastepujace pytanie.
(z gory przepraszam jesli odpowiedz byla a ja jej niezauwazylem)
Chodzi o balans bieli tylko.
1. Ustawienie aparatu RAW i white balance "day light"
2. Ustawienie aparatu RAW i white balance "Auto" i dopiero w aplikacji zmiana na daylight.
Czy jest jakakolwiek roznica w koncowym efekcie pomiedzy tymi dwoma metodami
czy jest dokladnie to samo bez zadnych "strat"?
przekształcenia raw są odwracalne
więc moim zdaniem nie ma różnicy między pkt. 1 i 2
To znaczy ze robiac w RAW moge ustawic w WB byle co i potem wrocic do czegokolwiek bez obaw?
Np ustawic sobie w poludnie - tungsten a potem dopiero w aplikacji zmienic na daylight lub auto?
O to mi wlasnie chodzilo bo sa sytuacje w ktorych ustawienie WB jest bardzo trudne
ale jesli jest "bezkarnie" w 100% odwracalne wiec nie ma sensu sie bawic i tracic czas,
zwlaszcza ze przed impreza jest go czasami bardzo malo.
Dzieki
Poza możliwą korektą WB (w zależności od aplikacji, a nie znam wielu; używam nikonowego Capture NX) RAW daje wiele innych możliwości; możliwość korekty ekspozycji już po pstryknięciu, itd, itp.
Ja uzywam do prostych korekcji firmowej aplikacji canona a do bardziej skomplikowanych Adobe Photoshop Lightroom.
Wiadomo ze najlepiej ustawic idealnie juz w czasie ekspozycji bo jest wtedy mniej pracy w domu
ale czasami sie nie da.
Allan,
pamiętam swoją pierwszą styczność z dcraw'em. Bardzo się zdziwiłem gdy zdjęcie po wywołaniu wyglądało zupełnie inaczej niż w aparacie. Istotnie RAW to plik z wartościami natężeń takimi, jak zostały zarejestrowane na matrycy plus dodatkowo metadane takie jak ogniskowa, wszystkie parametry ekspozycji, data, czas, model aparatu, ustawienia aparatu dot. ostrości, kontrastu, przestrzeni barw, balansu bieli itd. Sam byłem zszokowany ile tam tego jest po tym jak otworzyłem RAWa w oryginalnej Pentaxowej aplikacji. To mnie nauczyło używać .jpg tylko w przypadku zdjęć bardzo mało ważnych, np. do ilustracji układów pomiarowych w pracowni studenckiej etc.
Jeśli aparat to umożliwia, to warto robić równocześnie RAW i JPG (jak najwyższej jakości).
W ten sposób (dla mniej ważnych zdjęć) jeśli JPG jest OK, mamy gotowy albo prawie gotowy obrazek i nie tracimy czasu na grzebanie w RAW.
W Nikonie jest to ustawienie: Qual > RAW+JPG fine; w innych pewnie jakoś podobnie.
Ja robię najczęściej RAW plus średni jpg. Jak jest coś ważnego to sięgnę do RAW-a jak mam coś szybko komuś dać do neta czy na jakąś stronkę (lub tak poglądowo - jak wyszedł materiał) to czasu mi szkoda i mam od ręki gotowe pliki. Nie muszę przy okazji targać z sobą wszędzie kompa tylko czytnik do CF.
Z tym WB w RAW-ach to trzeba jednak z rozwagą postępować bo jak gdzieś/kiedyś wyczytałem jest ponoć możliwe, że przy skrajnym nietrafieniu z tym balansem nadrobi się dużo, ale część informacji można utracić. Może zabraknąć informacji czytanych z matrycy. RAW tak naprawdę jest metodą stratną, tyle że te straty są znikome. Nawet Canon pisze w swoich folderach, że zdjecia w formacie RAW "zapisywane są przy minimalnym przetwarzaniu".
Generalnie ja balansem aż tak bardzo się nie przejmuję i często jadę na automacie, ale jak warunki są ciężkie to przełączam na odpowiednie programy lub zwyczajnie zapodaję mu Kelwiny z korekcją na tabelce.
Ja tez wole ustawic nawet w RAW optymalnie tak jak bym robil jpeg.
Wiem ze sa pewne "straty" przy duzych korekcjach w RAW nawet ale chodzilo mi tylko
o WB czy tu tez sa ? czy WB pozostaje idealnie przetransponowany?
WB to zwyczajnie ustawiony balans w tak jakbyś sam to zrobił w Kelwinach. Zapewne bez korecji na wiadomej tabelce i zapewne najczęściej to robi w takiej temperaturze w jakiej są oferowane "gotowce" typu słoneczko lub cień. Innych ingerencji bym się nie spodziewał.
Musialbym poszperac cos na temat Raw i software z canona ale z waszych wypowiedzi
wynika ze nie jest to zaden "big deal" czyli raczej moge spac spokojnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9