Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D60 coś uniwersalnego zamiast KITowego 18-55
Autor Wiadomość
popaS 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Mar, 2009   Nikon D60 coś uniwersalnego zamiast KITowego 18-55

Czesc !
Ktoś może doradzić w wyborze nowego obiektywu dla Nikona D60 ?
Do tej pory uzywalem obiektywu, ktory byl w komplecie czyli Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G II ED
Zdjecia pstrykam, glownie u Cioci na imieninach, w ciasnych blokowych mieszkaniach, na koncertach, zdjecia przyrody, zwierzat, architektury - czyli wszystkiego co mnie otacza.
W wiekszosci, na moich zdjeciach wystepuja osoby ...
Generalnie chodzi mi o poprawienie jakosci zdjec, a jesli przy okazji bede mial lepszy zoom, szeroki kat, albo jasniejsza optyke to jeszcze lepiej.
Gotowka, ktora chce przeznaczyc na zakup to okolo 1100 PLN, dalbym 200 wiecej, gdyby np. taki Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED byl jasniejszy.
Szukalem, czytalem, pytalem i swoja uwage skierowalem na te:
1. Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED
2. Nikkor AF-S DX 18-135 mm f/3.5-5.6G ED-IF
Jeden ze sprzedawcow sklepowych proponowal mi zostawienie tego KITowego, ktorego posiadam a dokupienie jako drugiego Nikkor AF-S DX VR 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED ... sam nie wiem... najlepiej jakby bylo 2 w 1
Istnieje jeszcze SIGMA, ale nie mam bladego pojecia co i jak.
Za wszelkie sugestie i porady z gory dziekuje.

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pon 16 Mar, 2009   

moim zdaniem rzeczywiście najlepiej wyjdziesz na kupnie 55-200VR - sprzedawca dobrze gadał.

Natomiast jak chcesz mieć dobry spacerzoom - 18-105 VR :)

Sunders 

popaS napisał/a:
Zdjecia pstrykam, glownie u Cioci na imieninach, w ciasnych blokowych mieszkaniach, na koncertach, zdjecia przyrody, zwierzat, architektury - czyli wszystkiego co mnie otacza.
-do tego jak napisał mavierk VR 18-105
popaS napisał/a:
chodzi mi o poprawienie jakosci zdjec, a jesli przy okazji bede mial lepszy zoom, szeroki kat, albo jasniejsza optyke to jeszcze lepiej.
Gotowka, ktora chce przeznaczyc na zakup to okolo 1100 PLN
-tak to tylko w Erze :mrgreen:
popaS napisał/a:
dalbym 200 wiecej, gdyby np. taki Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED byl jasniejszy
-daj 400 więcej i kup Tamrona 17-50/2,8 :idea:

popaS 
Nowy

Cytat:

moim zdaniem rzeczywiście najlepiej wyjdziesz na kupnie 55-200VR - sprzedawca dobrze gadał.

Natomiast jak chcesz mieć dobry spacerzoom - 18-105 VR :)

Brzmialo to dosyc sensownie to co sprzedawca powiedzial, ze 18-55 juz mam, wiec po co kupowac kolejny i podwajac to co sie ma.
Ja na to odpowiedzialem, ze szukam jakosci zdjec i najwyzej sprzedam ten, ktory obecnie mam.
Dzieki uprzejmosci sprzedawcy w Media Markt, pstryknalem kilka zdjec tym obiektywem ... tak na szybko, ale widac ze jest obraz ostrzejszy niz na moim KITowym
Wlasciwie to szukalem potwierdzenia mojego wyboru (Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED) no i chyba znalazlem ...

Cytat:
popaS napisał/a:
dalbym 200 wiecej, gdyby np. taki Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED byl jasniejszy

Cytat:
-daj 400 więcej i kup Tamrona 17-50/2,8 :idea:

Zbyt krotka ogniskowa, tyle to wlasnie mniej wiecej mam ... jesli juz mam zmieniac to niech widzi dalej, moze kiedys zmienie zdanie ... poki co jestem totalnym amatorem z chudym portfelem i chcialbym miec wszystko w jednym, a zarazem z super jakoscia.

mavierk 
never knows best

kurde... szkoda że nie ma takiego szkła - 20-120/3.5 VR w cenie 2300zł z dzisiejszym kursem... ależ to by było spoczko szkiełko :D

no a tak: albo inwestujesz w Tamrona 17-50/2.8 + Sigmę 70-200/2.8 albo... w 18-55-200 VR nikona ;)

popaS 
Nowy

Gdyby ten Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED posiadal funkcje MACRO to bym byl szczesliwy ... jest moze obiektyw, ktory daje taka jakosc zdjec jak w.w Nikkor i w podobnej cenie posiadajacy funkcje MACRO ?

razthaman 
Rozmowny

funkcja makro to ściema w zoomach

Monastor 
Optyczny

popaS, w obiektywach do lustrzanek chyba nie ma czegoś takiego jak funkcja makro. Można ewentualnie znaleźć obiektyw oferujący lepszą skalę odwzorowania (stosunek wielkości obiektu do wielkości jego obrazu na matrycy). Prawdziwego makro w takich szkłach nie uświadczysz. Niezłe powiększenie uzyskasz z Sigmą 17-70 F/2.8-4.5. Będzie to 1:2,3 ( obraz : obiekt), ale tylko w minimalnej odległości ostrzenia, w praktyce będziesz musiał prawie że przytykać szkło do w trybie makro, to chyba będziesz się z tym nieźle czuć, wygląda to podobnie.

popaS 
Nowy

Monastor napisał/a:
popaS, w obiektywach do lustrzanek chyba nie ma czegoś takiego jak funkcja makro. Można ewentualnie znaleźć obiektyw oferujący lepszą skalę odwzorowania (stosunek wielkości obiektu do wielkości jego obrazu na matrycy). Prawdziwego makro w takich szkłach nie uświadczysz. Niezłe powiększenie uzyskasz z Sigmą 17-70 F/2.8-4.5. Będzie to 1:2,3 ( obraz : obiekt), ale tylko w minimalnej odległości ostrzenia, w praktyce będziesz musiał prawie że przytykać szkło do w trybie makro, to chyba będziesz się z tym nieźle czuć, wygląda to podobnie.

Bardzo ciekawa propozycja jest ten obiektyw ... hmm
Nie posiada takiego zblizenia jak Nikkor 18-105, ale widze bardzo duzo pozytywnych opinii o nim ...
Jedno pytanie ... gdzie moge go przetestowac ? pomacac, pstryknac ze 3 klatki ... powiedzmy, ze w okolicach Dąbrowy Górniczej, Sosnowca, Katowic

Monastor 
Optyczny

popaS, przejdź się po sklepach w okolicy, wcześniej może podzwoń czy mają. Jakbyś był z Poznania albo Szczecina to bym coś może pomógł. Nie kojarzę żeby ktoś z forumowiczów z tamtych okolic miał tą sigmę.

memekt 
Nowy

Wysłany: Pią 27 Mar, 2009   

Ja mam podobny problem z wyborem obiektywu, zastanawiam się nad Nikonem 18-105, Sigmą 17-70, a Tamronem 17-50. Którymś z nich chciałbym zastąpić kitowy obiektyw od D40. Zastosowanie to przeważnie imprezki rodzinne (czyli zdjęcia w pomieszczeniach). Może ktoś kto miał z nimi do czynienia się wypowie, doradzi?

oracle 
Maniak

Nikona 18-105 osobiście nie znam. Sigmę miałem i była średnia. Tamrona miałem pożyczonego i jestem na etapie jego zakupu.

Nikorra bym nie kupił (gdybym miał nikona) ze względu na jego światło, nie dość że 3.5 to jeszcze nie stałe: f/3.5-5.6,

Do zdjęć w pomieszczeniach spokojnie wystarcza 17-50

komor 
Moderator

memekt, o trzech wspomnianych przez Ciebie obiektywach już tyle napisano na forum, że musisz skonkretyzować czego JESZCZE nie wiesz po przeczytaniu kilku ostatnich wątków na ich temat.

Ja mam Sigmę 17-70 i polecam ją, mój egzemplarz jest OK. Jak widać jest rozrzut jakościowy, skoro oracle narzeka. Ale akurat w stajni Nikkora jest tyle amatorskich zoomów standardowych że jest w czym wybierać.
Poczytaj trochę wątków w tym dziale.

memekt 
Nowy

Przemyślałem sprawę i na pewno zdecyduję się na któryś z tych jaśniejszych obiektywów. Ogólnie skłaniam się bardziej ku sigmie (większa ogniskowa i 200 pln-ów tańszy) ale znowu w Tamronie kusi mnie stałe światło. A który Wy byście wybrali? (rozumiem, że komor wybrałeś Sigmę).

Sunders 

memekt, jeśli potrzebujesz makro to sigma, jeśli niekoniecznie to tamron :smile:

Odpowiedz do tematu