Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jaką możecie mi polecić stałkę do mojego Nikona D80?
Nikkor MF 50mm f/1.4
Nikkor MF 50mm f/1.8
Nikkor AF 50mm f/1.8D
Zastanawiam sie tez nad Nikkorem AF 50mm f/1.4, ale ten kosztuje juz sporo kaski.
Wizjer wizjerem - bawiłem się już swoją 50 na MF i spoko da radę po za tym widziałem masę fajnych fotek z D40 + 50/1.8 więc tym bardziej się da ja od siebie bardzo polecam to szkło
Obiektywy MF (rozumiem, ze chodzi o AI lub AI-S?) z D80 to troche oldschholowa zabawa, bo swiatlomierz nie dziala
Z drugiej strony, jesli komus to nie przeszkadza, to takiego 50/1.4 AI czy AI-S w idealnym stanie mozna spokojnie kupic w cenie 50/1.8D.
maciek uk [Usunięty]
Wysłany: Sro 18 Mar, 2009
chyba sie zdecyduje na auto, kupie obiektyw z gorszym swiatlem, a z czasem moze uda mi sie go wymienic na cos leprzego
chce jeszcze wiedziec czy warto inwestowac w uzywany obiektyw, czy lepij dolozyc i miec nowy...
pozdrawiam i dzieki za cenne rady....
wszystko zależy od tego, w jakim stanie jest używany obiektyw, no i oczywiście w jakiej jest cenie
ale jeśli chodzi o 50/1,8D , to jest tak tania, że chyba nie ma co eksperymentować z używkami
Myślę żę będziesz zadowolony z AF 50 1/8. Świetny stosunek ceny do jakości.
Wg mnie najlepszy w tym systemie - takie szkło za taką cenę to jest wypas
maciek uk [Usunięty]
Wysłany: Sob 21 Mar, 2009
Juz miałem kupic tego nikkora 50mm 1.8 ale wpadł mi w rece inny nikkor AF-S 35mm f1.8 G DX, co prawda kosztuje drugie tyle co 50mm ale mysle ze wart jest swojej ceny.
Co wy sądzicie o tej stałce, czy robiliscie juz nim zdjecia, jaka jest roznica zdjec robionych 50-ką a 35-ką
maciek uk, pytasz się, czy jest różnica zdjęć między obiektywem 35 a 50 mm?
Ostatnio było na forum trochę dyskusji na temat tego czy lepiej mieć 35 czy 50 mm i zdania były podzielone – wszystko zależy co się lubi focić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9