Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To się zgadza. Matryce CMOS znajdziesz we wszystkich lustrzankach Canona, najnowszych Nikonach od średniej półki wzwyż (D90, D300), Sony począwszy od a700 wzwyż. LiveMOS Olympusa to też CMOS, choć zmodyfikowany. U Pentaxa CMOS jest wstawiany w modelu K20D. Rozejrzyj się za jednym z tych modeli.
W kwestii CCD napiszę tyle, że bardzo cenię Pentaxa K10D i właśnie Nikona D200 - z tych puszek można na prawdę wiele wycisnąć. Mimo wszystko gdybym to ja wybierał, to bardziej skłaniałbym się ku Nikonowi - odczucia subiektywne i chyba jednak lektura testu na optycznych...
W kwestii CCD napiszę tyle, że bardzo cenię Pentaxa K10D i właśnie Nikona D200 - z tych puszek można na prawdę wiele wycisnąć.
Bo CMOS-y CMOS-ami, CCD-ki CCD-kami, insza inszość to jest taka, że dobra matryca i prawidłowe odprowadzanie ciepła może zdziałać więcej niż marketingowy blurb o przewadze CMOS nad CCD i odwrotnie.
Szczerze mowiac z tych dwoch to tez bym bral D200. Juz gdzies tutaj pisalem, ze mi CCD w 99% przypadkow nie przeszkadza, a D200 mimo wieku nadal pozostaje swietnym aparatem.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Problem chyba leży też w tym, że amator nie mając swoich doświadczeń czyta różne testy traktując je jak wyrocznię. A skoro recenzent napisał że szumi i jakieś plamy wychodzą po kilku minutach fotografowania dekla na obiektywie, to taki czytelnik nie za bardzo wiedząc jakie to ma przeniesienie na rzeczywiste warunki już wyobraża sobie nie wiadomo co...
To jest problem większości bywalców tego forum. Ja się ze wstydem przyznam, że testów niemal nie czytuję bo nie mam takowej potrzeby. Zdecydowanie wolę wyrobić sobie zdanie o jakimś sprzęcie na podstawie własnych doświadczeń. Niestety nie każdy ma taką możliwość, ale wtedy przydaje się rozwaga i umiejętność wyciągania wniosków z testów a nie ślepe ich powtarzanie.
dalej moje watpliwosci sa nierozwiane... im wiecej czytam o wybranych aparatach tym mam wiekszy metlik.
chcialbym aparat z dobrym kitem, zebym mogl pozniej, po 'obcykaniu' z nim dobrac odpowiedni obiektyw.
caly moj plan 'rozwoju' wyglada nastepujaco- dobre body (stosunek cena/jakosc), kit i pozniej jakis lepszy obiektyw (powiedzmy >2500zl) lub tez dobre body/dobre szklo (cos jasnego, ostrego, np. zachwalany tamron 17-50 f/2.8) i kolejne szklo (tu cos szerokiego, moze nowet rybie)
nawet przez moment do glowy wpadl mi C40D- swietnie mi w rece lezal, jest wiekszy, masywniejszy, ale... zaczalem sie rowniez gleboko zastanawiac nad nikonem d90 (przczytalem wiekszosc tematow o nim juz tutaj na forum), zwlaszcza jego porownania (dpreviwe, kenrockwell) do d300 i innych wyzszych modeli robi wrazenie, natomiast- moze mi ktos napisac co z tym sztucznym iso 100? - przeszkadza czy bez znaczenia?
mam, w perspektywie czasu, 4500tys zl do wydania, moze byc wiecej - interesuje mnie glownie 'reporterka', ludzie, miasta itd. nie kwiatki, nie zwierzatka ani chmurki badz tez ptaszki.
duza jest roznica pomiedzy da sdm 16-50 f/2.8 a tamronem 17-50 f/2.8 przy uzytkowaniu oczywiscie z pnetaxem k20d? w cenie az 1000zl...
k20d+grip+kit II+ DA sdm 16-50 f/2.8 (?) badz tamron 17-50 f/2.8 = z tamronem 4700zl
n d90+grip+tamron 17-50 f/2.8 albo nikkora 18-200 af-s vr (wydaje sie byc naprawde dobrym i uniwersalnym obiektywem, ale za taka kase wolalbym cos wezszego a jasniejszego) = 4800zl / 5200zl
c40d+tamron 17-50 f/2.8 = 3600zl (jest akutalnie taka oferta na allegro, na gwarancji wszystko)
---
inna wersja- pentax k10d+kit = +/- 2000zl - i do wyboru, albo bez gwarancji praktycznie nowka rodem z usa, albo z gwarancja z przebiegiem 10k...
chcialbym juz skonczyc o tym czytac i zaczac robic zdjecia, ale chce wybrac jak najlepiej by pozniej nie zalowac - dlatego tak potwornie truje Wam dupe - ale od czego jest forum.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 14 Mar, 2009
magiczny napisał/a:
c40d+tamron 17-50 f/2.8 = 3600zl (jest akutalnie taka oferta na allegro, na gwarancji wszystko)
krótka piłka z mojej strony za taką cenę sie baaardzo opłaca.
n d90+grip+tamron 17-50 f/2.8 albo nikkora 18-200 af-s vr (wydaje sie byc naprawde dobrym i uniwersalnym obiektywem, ale za taka kase wolalbym cos wezszego a jasniejszego) = 4800zl / 5200zl
jeśli możesz kupić tańszy i lepszy:
Cytat:
Za D90 płacisz kupę kasy tylko dlatego że to jeszcze jednak nowość, że kręci filmy i ma rozpoznawanie twarzy
ok Panowie, ktos sprzatnal juz i tak tego canona (nic dziwnego w sumie, 1000zl do przodu).
ja (znow) zmieniliem 'troche' zdanie na ten temat - zastanawiam sei, bardzo powaznie, nad analogiem - jako wstepem w fotografie. bez ingerencji photoshopa, czysta kwintesencja fotografii (moim, osoby nieznajacej sie, zdaniem). wydaje mi sie, ze to ma dusze, a teraz powstala jakas potworna mania na lustrzanki, kazdy chce miec, byc raz, drugi, trzeci gdzeis pojechac i poudawac wielkiego artyste (ok, moze nie kazdy, ale wiekszosc zdecydowanie)
zakupilem dzisiaj rowniez 'kreatywna fotografie bez tajemnic' petersona i zabieram sie do lektury - moze to rowniez cos zmieni - nie wiem, ale nie sadze.
uwazacie, ze warto zalozyc kolejny temat o 'poszukiwaniu' analoga, czy juz dac sobie spokoj? nie znam sie na nich, jedynie tyle ile wyczytalem w niektorych tematach na forum. napisalem juz do kolegii zajmujacego sie fotografia - moze rowneiz bedzie skory do pomocy.
cena >1000zl, moge wydac wiecej, ale nie chcialbym przesadzac (wiem, dziwne, jeszcze pare dni temu bylem gotow dac prawie 5500zl za aparat, ale zmienilem zdanie).
uwazacie, ze warto zalozyc kolejny temat o 'poszukiwaniu' analoga, czy juz dac sobie spokoj?
A może zamiast zakładać kolejny temat to może lepiej przeczytać to, co już jest do przeczytania w dziale z analogami? Bo my tu sobie gadu gadu, a to wszystko w komin idzie, skoro nowym nie chce się czytać… Akurat w dziale analogowym jest tak niewielki ruch, że łatwo przebrnąć i posiąść jakąś ogólną wiedzę na ten temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9