Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ale obawiam się że część to niestety jest trend na lustrzanki.
Dlaczego niestety?
oracle napisał/a:
Dlatego pytam do czego będzie używał no i o uzasadnienie dlaczego lustrzanka a nie kompakt.
UZASADNIENIE??? Jego forsa, jego wybór. Może niegrzeczne to będzie ale - none of your business...
Kompletnie nie rozumiem, dlaczego każdy musi przejść drogę od kompaktu by dostąpić zaszczytu posiadania lustrzanki.
Ja zaczynałem od zgrabnego dalmierza, potem lustra, pierwszy kompakt (cyfrowy, małpki na film nie miałem nigdy) kupiłem na wyraźne życzenie zony. Sam z niego korzystałem.
Nie wyobrażam sobie dlaczego właściwie osobnik posiadający fundusze ma męczyć się z obsługa durnych funkcji kompaktu mogąc robić to w miarę wygodnie. Nawet Canon 1000d jest chyba wygodniejszy w obsłudze od kompaktu.
Kompakty miałem z 3-4, ale jest stanowczo za słabe dla moich wymagań.
Padła propozycja nikon d90- ok, ale to samo body.
Mi chodzi o aparat, który nie musi być nowością na rynku, może być starszy. Kolega ma d40 i jest zadowolony- ale ma pewnie dobry obiektyw.
Jeżeli kupie d80+kiepski obiektyw to nie mija się to z celem? Może jednak lepiej kupić coś słabszego, ale z lepszym obiektywem. Myśląc słabszy mam na myśli np. d60 albo coś z innych firm.
Dodam, że nie mam 16 lat, jeśli ktoś sugerowałby się numerkiem przy moim nicku.
Reasumując: potrzebuję dość dobry aparat (nie musi być "mega", zaś powinien być "dającą radę lustrzanką"), do której nie będę zaraz musiał dokładać pieniędzy-
chyba, że mi nie będzie już wystarczać.
"Kompletnie nie rozumiem, dlaczego każdy musi przejść drogę od kompaktu by dostąpić zaszczytu posiadania lustrzanki. "
Ależ ja nigdzie nie powiedziałem że trzeba mieć kompakta. Powiedziałem TYLKO że aby mieć lustrzanke to trzeba być pewnym że jest nam potrzebna i będziemy w stanie wykorzystać jej możliwości.
Cytat:
Jeżeli kupie d80+kiepski obiektyw to nie mija się to z celem?
Tak dokładnie. Dobre body + szajsobiektyw mija się z celem.
Cytat:
Może jednak lepiej kupić coś słabszego, ale z lepszym obiektywem.
Popieram.
Na systemie nikona sie nie znam więc ci nie doradzę. Natomiast polecałbym takiego 20D czy 30D canona którego można wyrwać ~1000-1500zł. Następnie do tego tamrona 17-50 za 1500zł nówkę bądź 1200zł używkę jeśli akurat taka pojawi się na allegro. Często można znaleźć tamrony z gwarancją.
Więc wydałbyś od 2200 do 3000zł. za 700zł masz Sigmę 70-300 APO DG Macro. Nie jest to może szczyt marzeń ale myślę że wystarczy. Lepszy obiektyw to już ok 2000zł Canon 70-200 F/4L USM.
Później polecam statyw. Filtr połówkowy szary, polarny, zapasową baterię, plecak/torbę i to pewnie wszystko. Macro żeby zrobić to albo 70-300 APO albo pierścienie pośrednie.
Powiedziałem TYLKO że aby mieć lustrzanke to trzeba być pewnym że jest nam potrzebna i będziemy w stanie wykorzystać jej możliwości.
Kompletna bzdura.
Nie wykorzystuję większości mozliwości które daje mi lustrzanka. I nigdy tego nie będę wykorzystywał. Mam sprzedać?
Nigdy nie wykorzystam mozliwości mojego komputera - czy dlatego nie powinienem go posiadać?
Nie jestem pewien czy potrzebuję zmywarki. Czy dlatego mam odmawiać sobie tej wygody?
Aby mieć lustrzankę potrzebne są dwie rzeczy. Pieniądze i chęć posiadania. I żadne zaklęcia nie odwiodą chcących.
często ekipą w sezonie letnim chodzimy w plenery, miałbym na prawdę dużo rzeczy do fotografowania. Chcę fotografować przedmioty martwe, naturę, robić fajne foty portretowe, pobawić się w macro. Poźniej do tego pewnie dojdzie parę innych- ale dopiero jak poznam aparat d90 odpada z kitowym obiektywem !
często ekipą w sezonie letnim chodzimy w plenery, miałbym na prawdę dużo rzeczy do fotografowania. Chcę fotografować przedmioty martwe, naturę, robić fajne foty portretowe, pobawić się w macro. Poźniej do tego pewnie dojdzie parę innych- ale dopiero jak poznam aparat d90 odpada z kitowym obiektywem !
Hmmm, no to jaki obiektyw chcesz na początek? Makro i portret dałoby się jakoś ożenić jakąś zgrabną bąź mniej zgrabną makrówką od 50/2.8 poczynając na 100/2.8 kończąc.... Czy takie cos Ci starczy na początek? Jak tak to wybierz szkiełko i dokręć do niego puszkę
Ostatnio zmieniony przez RB Sro 18 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9