Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
... Bo jak rozumiem szeroki kąt (poza standardem) na ASP
JUż kolejny raz tak piszesz. Co to jest? Akademia Sztuk Pięknych? Tak tylko to mi się kojarzy. Mała matryca w lustrzankach ma skrót APS-C (APS-H darujmy sobie).
Jest kilka szerokich obiektywów na taką matrycę. Nie tylko Sigma a ta ostatnia wcale nie jest najlepsza (choć jest dobra).
OK, pomyliłam ASP (od Aspherical) z APS-C, no i co z tego?
Skopiowałam błąd, bo gdzieś to przeczytałam w sieci (odnośnie matryc), ale nie pamiętam gdzie? A moja wina, że nie sprawdziłam dokładnie
Nauczka na przyszłość
Cóż - takie uwagi są również cenne (podnoszą ciśnienie i zmuszają do większej uwagi oraz przyłożenia się do tematu ) Przyjmuję z pokorą...
kasiakaaz, w teście na Optyczne.pl Tamrona 18-200, jest rada że zamiast jednego super zooma można kupić Tamrona 17-50 oraz 55-200. wydaję mi się że jest to dobre rozwiązanie dające lepszą jakość zdjęć. 18-270 da tobie lepszy komfort pracy (nie musisz zmieniać obiektywów), trochę dłuższe tele, ale gorszą jakość zdjęć.
Ogniskowa 17 mm w APS-c da katy widzenia obiektywu 25,5 mm dla pełnej klatki, jest to już dość szeroko. Jeśli za jakiś czas okaże się że jednak jest to dla ciebie za wąsko to wtedy zaczniesz się zastanawiać nad czymś szerszym. Na samym początku zabawy w focenie warto moim zdaniem mieć zakres ogniskowych 18 - 200 dla APS-c. Z takim zakresem ogniskowych jesteś wstanie spróbować większości tematów, rodzajów fotografii i sprawdzić co Tobie bardziej odpowiada, a potem dokupić bardziej wyspecjalizowane obiektywy.
Wielkie dzięki SlawGaw, właśnie skończyłam "rozbieranie na części" tamrona 17-50/2.8. Ma niezłe opinie i chyba się do niego przymierzę. Nie wiem tylko jeszcze, czy "uzupełnię" zakres ogniskowych zgodnie z Twoją sugestią, czy i tak uprę się przy 17-250, ze względu na wcześniej wymienione przeze mnie powody. Co do reszty Twojej wypowiedzi odnośnie kąta-po całodniowym analizowaniu tematu, zgadzam się w 100%. Najpierw podstawy i takie zakresy jakie podałeś, a później, pożyjemy, zobaczymy...
Wcześniej tutaj pisałem że nie ma szkieł ze stabilizacją do lustrzanek Sony, a tu się okazuje że Sigma coś takiego wypuści i to nawet do Pentaxa. Szkła nie są zbyt ciekawe ale precedens jest.
Sigma 50-200mm F4-5.6 DC OS HSM
Sigma 18-50mm F2.8-4.5 DC OS HSM
Info o tym znalazłem na stronie Foto-Net.pl
No właśnie też mi się tak wydawało i dlatego ponownie pojawia się pytanie:
Cytat:
Czy jeżeli w body aparatu jest już stabilizacja można i należy wyłączyć stabilizację obiektywu? Czy też: co dwie stabilizacje to nie jedna??? (co wcale nie jest dla mnie takie oczywiste)
W tej chwili takich obiektywów nie ma, to tylko zapowiedz nowego produktu na stronie sklepu, MC słusznie się zastanawia ile w tym prawdy.
Sigma już parę razy zapowiadała stabilizację w obiektywach do Sony oraz Pentaxa i nic z tego nie wychodziło, ale może się doczekamy i będziemy mieć wybór.
W tej chwili takich obiektywów nie ma, to tylko zapowiedz nowego produktu na stronie sklepu, MC słusznie się zastanawia ile w tym prawdy.
Acha.
Cytat:
Sigma już parę razy zapowiadała stabilizację w obiektywach do Sony oraz Pentaxa i nic z tego nie wychodziło, ale może się doczekamy i będziemy mieć wybór.
W sumie to powinno byc pytanie do "technikow" z forum, ale dla mnie tez jest to troszke nielogiczne. Bo tak: jak mamy stabilizacje w obiektywie, bo na matryce pada juz obraz troche ustabilizowany (mniej latajacy), prawda? To czy ewentualne pozostalosci drgan nie moglyby byc niwelowane przez ruchy matrycy? Co stoi na przeszkodzie?
[ Dodano: Wto 17 Mar, 2009 21:09 ]
kasiakaaz napisał/a:
Ale po co?
Po to, ze na dluzszych ogniskowych wygodniejsza jest stabilizacja w obiektywie...
jak mamy stabilizacje w obiektywie, bo na matryce pada juz obraz troche ustabilizowany (mniej latajacy), prawda? To czy ewentualne pozostalosci drgan nie moglyby byc niwelowane przez ruchy matrycy? Co stoi na przeszkodzie?
Nie jestem ekspertem, ale WYDAJE mi się że to by nie zadziałało. Stabilizacja działa na zasadzie żyroskopu; żyroskop w matrycy wyczuwa jedynie drgania i nie spodziewa się że ruch obrazu zostanie 'spowolnione' przez stabilizację w obiektyw. Myślę że takie dwie stabilizacje stworzyły by dość skomplikowany układ który raczej zachowywał się dość nieprzewidywalnie.
kasiakaaz, ten pierwszy link to do mocowania z Nikonem, a drugi to jakis tam sklep, gdzie w opisach czesto sa rozne glupoty.
novy, no faktycznie, to by wyjasnialo. Moze kiedys nad tym popracuja i oba systemy sie dogadaja ze soba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13