Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Szkła makro - porównanie
Autor Wiadomość
Lazlo 
Rozmowny

Wysłany: Wto 17 Mar, 2009   

jedni pisza ze do fotorobaczkow af w danym szkle jest tragicznie wolny,drudzy zas ostrza recznie. Rozumiem ze do lecacej wazki lepiej af a gdy juz siadzie na grzędzie to ostrzyc recznie :?:
Druga sprawa ten VR. Nikon karze sporo za niego placic a Wy piszecie ze w makro jest on zbedny. Jak to zbedny?! to po czorta go tam wsadzaja.?
Nie lubie gdy mucha ma tylko oko ostre,wole jak jest cala widoczna,wiec trzeba domknac,jak domkne to czas zejdzie do takiego ze VR wlasnie wtedy pomoze duzo...
To ja nie wiem :roll:

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Mucha ma niestety to do siebie, ze o ile nie usiadzie na powierzchni wysmarowanej klejem, to bedzie sie troche ruszala. Ja tam sie nie martwie - mam stabilizacje i z tamim i sigma...

SlawGaw 
Optyczny

Lazlo napisał/a:
Rozumiem ze do lecacej wazki lepiej af a gdy juz siadzie na grzędzie to ostrzyc recznie

Ja bym robił odwrotnie. :mrgreen: Nie spotkałem się z tak szybkim AFem który by nadążył za ważką, nie mówiąc już o utrzymywaniu lecącej ważki w kadrze. Raczej czeka się aż ona sama wleci w ostrość.

Lazlo 
Rozmowny

oj a ja nie umiem sobie wyobrazic ostrzyc lecaca wazke recznie,to juz ta tokina bylaby szybsza ode mnie :mrgreen:
to chyba rzeczywiscie trzeba liczyc na szczescie az wleci w GO :wink:

Thorn 
Bywalec

Lazlo, - bo w macro VR nic Ci nie da ;) to VR to jest fajne jak będziesz np 105/2.8 VR używał do portretu czy coś - w macro jak się "bujniesz" w bok to żaden VR świata Ci tego nie zrekompensuje - macro to za duża precyzja jak na tak małe układy - generalnie niby nie ma różnicy bo przy macro ręka może drżeć tak samo jak np przy portrecie czy krajobrazie - sęk w tym że ruch szkła o 0,5cm przy krajobrazie a 0,5cm przy macro to jest różnica - przy krajobrazie kadr zmieni się prawie niezauważalnie - przy macro możesz uciąć pół owada ;)

Lazlo 
Rozmowny

Cytat:
sęk w tym że ruch szkła o 0,5cm przy krajobrazie a 0,5cm przy macro to jest różnica - przy krajobrazie kadr zmieni się prawie niezauważalnie - przy macro możesz uciąć pół owada

uh cos czuje ze to nie hop siup co dopiero. jak kupie macro to sie dowiem :roll:

mavierk 
never knows best

Wysłany: Sro 18 Mar, 2009   

Thorn napisał/a:
Lazlo, - bo w macro VR nic Ci nie da ;) to VR to jest fajne jak będziesz np 105/2.8 VR używał do portretu czy coś - w macro jak się "bujniesz" w bok to żaden VR świata Ci tego nie zrekompensuje
to nie jest prawda, najlepsze zdjęcia macro, jakie widziałem, były robione przy świetle zastanym, z ręki, migawką rzędu 1/10 sek - VR z pewnością się przydało :)

Thorn 
Bywalec

Wysłany: Czw 19 Mar, 2009   

mavierk, - na pewno ta 1/10s była robiona szkłem 150mm (do tego przy 1:1 dochodzi Ci światła jak dla f5.6 więc po zsumowaniu zdjęcia te zrobiła by z ręki tylko betonowa figura ) :lol: jeśli mi nie wierzysz że VR nic w tej sytuacji nie da zapytaj ludzi którzy focą DUŻO macro albo TYLKO macro - ja też kiedyś myślałem że VR coś daje i dobrze że zostałem z tego błędu wyprowadzony przez bardzo kompetentną osobę ;)

mavierk 
never knows best

Wysłany: Czw 19 Mar, 2009   

mi to tam bez różnicy - nie bawię się w macro :) Jedynie uważam, że takie rzeczy nie zaszkodzą, a pomóc mogą :)

costi 
Rozmowny

Wysłany: Pią 20 Mar, 2009   

Zgadzam sie z Thornem, ze VR nic w makro nie wniesie. Ruchy reki sa zbyt duze w stosunku do fotografowanego obiektu.

Od niedawna jestem posiadaczem Sigmy 105/2.8 Macro, wiec moze pare slow o tym szkle ode mnie.
Wykonana jest przyzwoicie, co prawda korpus jest plastikowy, ale nie sprawia wrazenia slabego. Przedni dekielek jest kiepski, ale akurat w tym szkle nie ma to znaczenia, bo oslony przeciwslonecznej sie i tak nie uzywa (przednia soczewka jest osadzona bardzo gleboko). Skala odleglosci jest czytelna, pierscien ostrosci chodzi miekko, z przyjemnym oporem. Przelaczanie AF/MF odbywa sie poprzez przesuniecie pierscienia ostrosci w przod/tyl (oprocz tego trzeba przestawic przelacznik w body, zeby odpiac srubokret). Jest limiter AF (0.313m - 0.4m lub 0.4m - inf, zaleznie od tego, jak jest ustawiony obiektyw w momencie wlaczenia limitera).
W miare coraz wiekszego zblizenia tubus wysuwa sie dosc mocno, przy skali 1:1 obiektyw robi sie prawie 2 razy dluzszy.

Do jakosci obrazu nie mam wiekszych zastrzezen, ostry od pelnej dziury. Z celnoscia AF w makro bywa roznie - czasami trafia od razu, czasami sie meczy. W zakresie nie-makro nie mam wiekszych uwag. Troche halasuje, jak to srubokret.

Smieszna jest dolaczona oslona przeciwsloneczna - nie ma mocowania bagnetowego, tylko wkreca sie ja w gwint do filtra. Na drugim koncu oslona ma wlasny gwint do filtow, tym razem 77mm. Mozna wiec powiedziec, ze w gratisie jest redukcja filtrowa ;)

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Pią 20 Mar, 2009   

costi,
costi napisał/a:
Na drugim koncu oslona ma wlasny gwint do filtow, tym razem 77mm

Mam ten obiektyw od około 10 lat i dopiero po przeczytaniu twojego postu zwróciłem na to uwagę. Praktycznie nigdy nie używałem filtrów na tym obiektywie, a słonkę może z dwa razy, ale miło jest się dowiedzieć że są takie możliwości.
Człowiek całe życie się uczy. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu