Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fundusz: 3000-3500 zł - Nikon
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 18 Mar, 2009   

Sigma 17-70 makro+canon 400d lub 450d albo nikon 80d :idea: :?:

Reklama

mavierk 
never knows best

Sunders napisał/a:
Czemu uważasz, że S5 pro jest lepsze od D90 :?:
Gdyż:
- ma iso 100 a i 1600 da się użyć,
- ma wygodniejszą obudowę,
- ma więcej przycisków na tejże obudowie,
- ma mocniejszą lampę błyskową,
- ma większy zakres migawki,
- jest na CFki,
- ma większy DR,

To wszystko się dla mnie składa na najlepszy aparat w nikonie do 10 000zł dla mnie (dopiero d700 imo jest lepszy).

Do wymagań, jakie ja mam do aparatu (używalne iso 100-400 z dużym DR, czasem 800 i 1600 w miarę nie szumiące) to ten aparat jest idealny.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
często ekipą w sezonie letnim chodzimy w plenery, miałbym na prawdę dużo rzeczy do fotografowania. Chcę fotografować przedmioty martwe, naturę, robić fajne foty portretowe, pobawić się w macro.

Do tych zastosowań S5PRO wydaje się stworzone. Fotografii sportowej tu nie znalazłem, astrofoto też... To Fuji celuje w zastosowania Canona 5d, tyle że to niepełna klatka ...i dużo tańsze rozwiązanie.

MC 

Z tych zastosowan to faktycznie S5 bedzie najlepsze.

Sunders 

Ponawiam w takim razie pytanie: FS5 pro-z jakim "dobrym" obiektywem zmieści się w 3,5kilo PLN :???:

MC 

Sunders, przy obecnych cenach to chcac miec dobry obiektyw trzebaby bylo kupic D60, no ewentualnie D80, niestety.

Sunders 

Czyli tak jak napisałem wcześniej: albo C400-450d albo Nd80 :smile:
Albo może ktoś wie po ile "chodzą" używki FS5 pro i czy są dostepne :idea: :?:

MC 

Na alledrogo - brak. Sa tylko nowki za ok. 2800. Trzebaby na forach sprawdzic.

karczu16 
Nowy

A coś z Sony? Nikon ma obiektywy plastikowe z tego co się orientuję, zaś Sony już nie.
Poza tym obiektywy do Soniaka pasują też z Minolty(?).

Nie chcę po zakupie aparatu wydawać za kilka miesięcy znów 3000 tysiaków na obiektywy.

Na razie chcę sobie popstrykać krajobrazy, jakieś ciekawe miejsca, odludzia, żeby pstrykał ciekawe foty bez szumów i miał dobrą tonację kolorów jak będę na działce robić foty. Proszę o konkretne przykłady poparte linkami ze sklepów internetowych, allegro.

Jak na razie to kilka osób napisało coś interesującego mnie, reszta to OFFTOP...

eave 
Bywalec
eave

Wiecie co, naprawdę myślę, że kolega karczu nie zauważy różnicy w obrazowaniu S5 i d40 :)
karczu16, jeśli zależy Ci na nikonie... to może d40 z sigmą 10-20? Lub bardziej uniwersalnie, ale ciągle szeroko na krótkim końcu: sigma 17-70.
karczu16 napisał/a:
Na razie chcę sobie popstrykać krajobrazy, jakieś ciekawe miejsca, odludzia, żeby pstrykał ciekawe foty bez szumów

No to w miarę szerokie szkiełko, dowolne body i statyw. Landszafciarze nie pstrykają widoczków "z ręki" zazwyczaj.
karczu16 napisał/a:
i miał dobrą tonację kolorów jak będę na działce robić foty

Strzelasz w RAWach i wywołujesz na kompie tak jak Ci się podoba.

Co do cen:
d40/60 kupisz nowego za 1200/1300zł. Używanego odpowiednio taniej.
sigma 17-70 nowa 1200zl.
jakiś tani statyw, powiedzmy velbon df50 za niecałe 100zł.
Ja bym jeszcze dorzucił Nikkora 50/1.8 za 500zł. Potęga jasności stałki jest nie do przebicia w kiepskich warunkach oświetleniowych. Do tego mała głębia ostrości uzależnia :) No i to stałka, ma bardzo dobre właściwości optyczne.
Razem: ok. 3000zł i masz naprawdę dobry zestaw na początek.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Przepraszam, w jakim sensie Nikon ma plastikowe obiektywy? Zakładam, że nie chodzi o soczewki :grin:
Jeśli chodzi o jakość wykonania, to sprawa jest prosta - za przyzwoite wykonanie, szczelność, kompozyty przyjdzie zapłacić w każdym systemie. Podobnie jak w każdym systemie obiektywy kitowe mają lichą jakość wykonania, choć nie zawsze są bezużyteczne optycznie.

Jeśli chodzi o Sony, to w tym systemie jest bardzo chwalony Zeiss 16-80 a na drugim biegunie znajduje się kitowy 18-70, o którym (jeśli chce się napisać tylko dobrze), to można napisać że ma użyteczny zakres ogniskowych.

Skoro Twoje pierwsze myśli skierowały się ku Nikonowi to może warto ten temat pociągnąć. Najpierw zastanowić się nad przyzwoitym obiektywem (akurat Nikkor oferuje przyzwoite i niedrogie zoomy pod DX) a za resztę kasy kupić korpus. Niestety w podanym przedziale cenowym fajny obiektyw i Fuji (które moim zdaniem idealnie by pasowało do Twoich celów) się nie zmieści. Pozostają korpusy Nikona...

Myślę, że obiektyw 18-70 f/3.5-4.5 jest całkiem rozsądną propozycją (sporo sklepów ma go za 999zł). Gdyby tak nagiąć trochę budżet (o 300zł) to można by się nawet pokusić o to Fuji...

W Sony można pomyśleć o a200 i tym zajsie.. W 3500 zł powinno się zmieścić, ale gdybym to ja wybierał (a Twoje preferencje są mi bliskie) to wolałbym zestaw z Fuji i tym Nikkorem 18-70.

Zostawiam do przemyślenia :smile:

[ Dodano: Sro 18 Mar, 2009 15:50 ]
Znalazłem używkę S5 PRO... na naszym forum :grin:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6471

Najciemniej jest pod latarnią, MC :smile:

MC 

karczu16, z Sony moze byc A200+16-105 (raczej uzywana)+flinta+Minolta 50/1.7 i powinienes sie zamknac w 3500zl albo na poczatek i bez stalki. Niezly zestaw moim skromnym... A co do kita, to uzywalem przez rok i z perspektywy czasu dochodze do wniosku, ze bardziej byla to wina moich niewielkich umiejetnosci niz szkla.
Baku, co do S5, to mowilem ze na forach trzeba szukac :wink: ale czy cena jest okazyjna to juz nie wiem. Choc w sumie z karta i aku?

kozidron
[Usunięty]

karczu16 napisał/a:
Proszę o konkretne przykłady poparte linkami ze sklepów internetowych, allegro.

Jak na razie to kilka osób napisało coś interesującego mnie, reszta to OFFTOP...

nikt za ciebie nie wybierze........! Mogę się mylić ale wnioskuje z wypowiedzi, że życzysz sobie aby ci okazję i aparat + szkło podsunąć na tacy. Zastanów się sam czego potrzebujesz, przejdź się do sklepu, pooglądaj jakieś puszki, w które potencjalnie celujesz, zobacz co ci leży lepiej w dłoni i jaka guzikologia ci bardziej odpowiada.
Koledzy podali ci parę typów, wróć po "oględzinach" na forum i może dopiero wtedy uda się rozwiać twoje wątpliwości, bo na razie można się licytować:pentax, canon, nikon, sony, fuji czy może olek, od czego "mądrzejszy" i bliżej wyboru nie będziesz.

mavierk 
never knows best

to sie kurde zdecydujcie! czy chcecie do 3.5K szkła + body, czy tylko body... oba warianty już napisałem..

karczu16 
Nowy

Wysłany: Czw 19 Mar, 2009   

kozidron napisał/a:
karczu16 napisał/a:
Proszę o konkretne przykłady poparte linkami ze sklepów internetowych, allegro.

nikt za ciebie nie wybierze........! Mogę się mylić ale wnioskuje z wypowiedzi, że życzysz sobie aby ci okazję i aparat + szkło podsunąć na tacy. Zastanów się sam czego potrzebujesz, przejdź się do sklepu, pooglądaj jakieś puszki, w które potencjalnie celujesz, zobacz co ci leży lepiej w dłoni i jaka guzikologia ci bardziej odpowiada.
Koledzy podali ci parę typów, wróć po "oględzinach" na forum i może dopiero wtedy uda się rozwiać twoje wątpliwości, bo na razie można się licytować:pentax, canon, nikon, sony, fuji czy może olek, od czego "mądrzejszy" i bliżej wyboru nie będziesz.

masz racje, tak zrobie :)

Odpowiedz do tematu