Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 15 Mar, 2009
AM, powiedz mi, gdzie te szkła można dostać No i w nikonie możesz mieć b. podobny zestaw (Distagon 21/2.8, Zeiss 35/2, Voigtlander 58/1.4 albo Noct-nikkor 58/1.2, no i 85/1.4 czy zeissa czy nikkora) i d700 daje rade
AM, powiedz mi, gdzie te szkła można dostać No i w nikonie możesz mieć b. podobny zestaw (Distagon 21/2.8, Zeiss 35/2, Voigtlander 58/1.4 albo Noct-nikkor 58/1.2, no i 85/1.4 czy zeissa czy nikkora) i d700 daje rade
Alez mozna. Ba! Leica 90/2 jak i 80/1.4 tez wejdzie na d700. Noct-Nikkor to swietne szklo. Jest tez rewelacyjny 50/1.2 nikkor. Nikkor 35/1.4 to tez rarytas, choc na wyzszych przyslonach ustepuje innym. Powiem, ze Zeiss 35/2 jest ostrzejszy od Summicrona 35. Nie wiem jak nowy Distagon 21. Porownywalem starego z Oly 21/2. Do landshaftu wzialbym Distagona, ale juz do architektury ma paskudne dystorsje. W takich szerokich ujeciach reporterskich wydaje mi sie, ze Oly jest jakis lepszy. Nie bez znaczenia przy wyborze byl rozmiar i filtry.
A gdzie dostac? Niestety 90 APO to raczej nowka, uzywki niewiele tansze. 35/2 juz mozna gdzieniegdzie kupic. I to nierzadko taniej niz nowego Zeissa. Rokkor osiaga rozsadne ceny, ale trzeba go czesto samemu przerabiac. O dziwo to bylo popularne szklo. Najgorzej z Olym. 21/3.5 do dostania czesto za 300-400$ - wersja z f/2 sporo drozej, bo i rzadkie szklo to bylo.
Swoja droga Voigtlander 20/3.5 zapowiada sie itneresujaco. W bagnecie F to moze byc hit. Maly, szeroki i jesli jakosc jak starsi bracia to warto brac.
W sumie marzy mi sie taki setup, jeszcze na film. Reporterka prawie wojenna.
Leica MP + 21/1.4 + 35/1.4
Nikon F2 + 58/1.2 + 80/1.4 Leici + 105/1.8
Kenia-listopad 2008
5D + C 28-135 + Sigma 15-30 + C 70-300IS.Dodatkowo drugie body 400D z 18-55IS,choć przez większość czasu z 70-300.Na safari dwa korpusy absolutnie niezbędne.Brak czasu na zmianę szkieł.
Daje rade tym co mam stopce a było już: Turcja, Egipt, Israel, Jordania, Palestyna, Czechy, Słowacja, Karkonosze
W nablizszym czasie planuje Rzym, Watykan, Wenecja, Asyż i do kościołów, kaplic i innych waznych miejsc chce stałke Sigmy 30/1.4 do mojego D300.
Ale sa tez plany:
Kuba, Indonezja, Tajlandia, Kenia + Kilimandżaro oraz objazdówka po USA ew. Chiny. I tu jesli mialbym sponsora swój sprzet zostawiłbym gratis i wybrał bym D700 + 14-24, 24-70, 70-200VR + TC. oczywiście wszytko made Nikon & Nikkor.
Ale zejdzmy na ziemie. Mam to co mam zakup 30(35) zrealizuje na na pewno. Zbieram na Kubę lub Tajlandię.
Aha widziałem zdjęcia z podrózy koleją transyberyjska znajomego. Zajebista sprawa.
Zestaw dla kobiety-amatora:
40d + S18-50/2.8 + 50/1.8 + 70-200/4L
i Lka świetnie się spisywała do portretów - ułatwiała zatrzymanie spojrzenia wybitnie
A 50-tki wstyd przyznać, chyba ani razu nie założyłam.
Aktualnie na kolejny wyjazd planuję dokupienie S10-20 (a propos - nie ma ktoś na zbyciu?)
I chyba wtedy będę miała w miarę wszystko co potrzebuję, przynajmniej na jakiś czas
Ty w wywiadzie pracujesz ze w takie miejsca jezdzisz?:)
Czy to pytanie było do mnie?
Jesli chodzi o Israel i Palestynę to mnie tak przeczołgali przez bramke na granicy ze mało brakowało mysiałbym obiketyw rozkrecac, Zydzi mysleli ze pluton chyba w tubie przyworze do nich .
Nie robiłem zdjec wojska bo jak bym czyms takim jak 70-300 w nich celował to oni by cyba wycelowali we mnie .
Ty w wywiadzie pracujesz ze w takie miejsca jezdzisz?:)
jarecki_jg napisał/a:
Czy to pytanie było do mnie?
Jesli chodzi o Israel i Palestynę to mnie tak przeczołgali przez bramke na granicy ze mało brakowało mysiałbym obiketyw rozkrecac, Zydzi mysleli ze pluton chyba w tubie przyworze do nich .
Nie robiłem zdjec wojska bo jak bym czyms takim jak 70-300 w nich celował to oni by chyba wycelowali we mnie .
Bardzo konkretna odpowedź
A woziłeś N70-300 ze sobą do Izraela Nic dziwnego, że Cię "przeczołgali przez bramkę"
Zestaw ktory jest ze mna zawsze:
Konica Hexar RF + M-Hexanon 50/2, w lewej kieszeni Voigtlander Ultron Aspherical 35/1.7, w prawej Leica 90/4
czasami do tego biore maly ale solidny statyw
Zestaw gdy jest powazniejszy wyjazd i jest na niego miejsce:
Contax RTS II + Super Takumar 20/4,5 , Distagony 28/2 i 35/1,4 , Planar 50/1,7 , Sonnar 135/2,8 , konwerter Zeiss Mutar II, do tego komplet oslonek, filtry, wezyki i bla, bla
wszystko miesci sie w sredniej wielkosci ale bardzo ciasno upakowanej torbie.
do obu zestawow swiatlomierz Gossen Sixomat (jest maly i bez problemu wisi sobie na szyi), bardzo sporadycznie Pentax Digital Spotmeter.
do pierwszego zestawu dokupuje Voigtlandera 35/1.9 a do drugiego Planara 85/1.4
Provia 100 lub Kodak E100G, na Velvi przy tych szklach nasycenie jest za duze, kolory wrecz sciekaja z ekranu. Jak czarno-bialo to APX100 i Trix.
Szkla jasne bo zazwyczaj te najjasniejsze sa najwyzszej jakosci, poza tym czesto robie przy slabiutkim swietle.
To zestaw ktory sie utrzymuje po zmianach paru systemow maloobrazkowych i srednioformatowych, jest mi z tym najlepiej, prawdopodobnie tak juz zostanie do konca...analogu lub mnie
Jeszcze przydalo by sie po jednym korpusie, Leica M6 do pierwszego i drugi RTS II do drugiego zeby nie motac sie wymienianiem nieskonczonych filmow.
Ogniskowa dluzsza niz 135 uzywam raz na rok...nie lubie takiej plaskiej, wydluzonej perspektywy jaka sie robi mniej wiecej od 200mm.
no nic na to nie poradze...takie zycie...
mam nadzieje, ze jeszcze przez pare lat bede mogl robic na slajdach bo na cyfre i szkla takiej jakosci nie bedzie mnie stac bardzo dlugo albo nigdy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9