Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam.
mam dzisiaj jedno z kolejnych dziwnych pytań, ponieważ jestem przewrażliwiony o swój sprzęt....
dzisiaj podczas robienia zdjęć. nieświadomie postawiłem aparat w stronę słońca i "patrzał" tak nie przez ok 10sek i tu sie rodzi moje pytanie, czy matryca bądź materiał światłoczuły może się zepsuć od słońca?
czy absolutnie nic się od tego nie stanie...
pozdrawiam i proszę o szybką odp.
10 sekund nieświadomej ekspozycji na Słońce ( ) czy po prostu 10s z obiektywem skierowanym w kierunku Słońca? Łotewer, i tak i tak nic nie powinno się stac.
10 sek obiektywu skierowanego na słońce...
wiem że przesadzam, ale to pierwszy moj droższy zakup i wiecie jak to jest
ale jak nic się nie stało to dobrze, mogę odetchnąć z ulgą.bo normalnie boje sie go teraz wyjąć z futerału..
to nic się nie stało?
nie nie robiłem,. patrzałem tylko na obiektyw,... swoją drogą nie wiem dlaczego mnie wzięło żeby patrzeć na obiektyw...
chyba zasługuje na miano największego trzęsiporta na tym forum
Jakkolwiek, czujniki pomiaru światła i AF też są wrażliwe na światło. Jeśli aparat działa jak działał, to pewnie nic mu się nie stało, ale nie polecam powtarzać takich eksperymentów
Dziwi mnie trochę ta dyskusja To, że słońce wpada w kadr zdarza się nie tak rzadko Czy ktoś słyszał, żeby promienie słoneczne uszkodziły cokolwiek w jakimkolwiek aparacie Czy może w instrukcji uzywania aparatu fotograficznego widzieliście ostrzeżenie przed takim postępowaniem :Gdyby wypisano w instrukcji takie ostrzeżenie-czy kupilibyście taki aparat
Kiedyś dla zademonstrowania koleżance długich czasów migawki odrobinę przesadziłem naświetlając matrycę kilka sekund na świetle dziennym. Zdjęcie oczywiście białe, a światłomierz zgłupiał na parę minut. Ale po tych paru minutach wszystko wróciło do normy i aparat działa jak powinien
Więc nic się nie powinno stać, tym bardziej jak nie robisz zdjęcia (do matrycy światło nie dociera, bo jest zasłonięta przez lustro).
Nie martw się, lustra to nie jest aż tak delikatny sprzęt
właśnie
Rób zdjęcia tylko nocą, bo inaczej możesz uszkodzić aparat!
dżony napisał/a:
uff, ale co jak co aparat był włączony
WŁĄCZYŁEŚ APARAT???!!!! Chłopie, włączanie aparatu zużywa baterię (nieodwracalnie!)! Przez takich jak Ty giną lasy równikowe, robi się dziura ozonowa nad Antarktydą, dzieci niewolniczo pracują w fabrykach na Dalekim Wschodzie i pingwiny umierają z głodu, bo nie ma ryb!
Najlepiej odpokutuj te okrucieństwa smagając się po udach śledziem, a aparat prześlij komuś, kto go uchroni przed wykorzystaniem przez siły Zła (np. do mnie).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10