Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 19 Mar, 2009 Wątek dla zupełnie zielonych
Witajcie
Chciałbym się trochę poduczyć w dziedzinie fotografii i w związku z tym mam parę pytań.
1) Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze aparatu (jakie cechy) ?
2) Jak dobrać obiektyw , czym się kierować , przy wyborze obiektywu ?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 20 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Mam do wydania około 2500 zł. Mój wybór chyba padnie na canona eos 450d
Tylko chciałem się poduczyć , bo nie będę go umiał obsługiwać.
Nie wiem co to jest ISO i jak to nastawiać.
Nie wiem jak ustawiać przysłonę i czas migawki.
I nie wiem co oznaczają te wartości na obiektywach np. 18-55
kamil1114 polecam dział: Warsztat foto, literatura...
Tam znajdziesz propozycje-co warto przeczytać
1.Kup podręcznik, aby zrozumiećpodstawy
2.Zdecyduj co będziesz fotografował
3.Sprawdź co za posiadaną kasę możesz kupić, co nada siędo Twoich celów
Inaczej mozesz bez sensu wydać 2500PLN
Zamiast kupowac aparat - poczytaj ksiazki na temat fotografowania, poszukaj w internecie, bo w przeciwnym razie lustrzanka bedzie rozczarowaniem.
Dobrze jest czytając uczyć się z jakimś sptrzętem w łapie. Niekoniecznie lustrzanką, choc najprostszy kompakt IMO jest jeszcze gorszym wyjsciem, bo tam trzeba duuuużo samozaparcia aby cośkolwiek przestawić....
kamil1114, Bryan Peterson, cała seria "... bez tajemnic". Świetne książki dla początkujących. Jak przeczytasz to będziesz miał już dużo jaśniejszy obraz sytuacji
ok , dziękuje Wam za pomoc. Zaraz jadę kupić sobie jakąś dobrą książkę.
zug [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Mar, 2009
kamil1114, tak jak napisał eave, "Bryan Peterson, cała seria ... bez tajemnic" Na początek i nie tylko, bardzo dobre książki,jak jedziesz kupić "jakąś dobrą książkę" to wybierz tego autora.
Kilka tygodni temu byłem na takim samym poziomie ‘zaawansowania’ jak Ty, jedynym pojęciem z dziedziny fotografii jakie kojarzyłem był autofocus Po kilkudziesięciu godzinach wertowania testów/forów/poradników muszę przyznać, że wciągnęło mnie to ‘bagienko’. Na początek proponuje zajrzeć tutaj:
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
mi ta strona pozwoliła sporo zrozumieć. Po jej ‘ogarnięciu’ prawdopodobnie nie będziesz musiał zadawać nudnych i ciągle powtarzających się pytań co kupić. Jeżeli będziesz miał bardziej szczegółowe pytania to myślę, że trafiłeś w dobre miejsce i doświadczeni koledzy chętnie Ci pomogą.
PS. Witam wszystkich serdecznie
wiesz co.
może inaczej:
to co może teraz napisze spotka się pewnie z niezadowoleniem innych. ale ja tak właśnie zrobiłem i jestem na dobre mi wyszło
pewnie fotografia nie jest Ci obca i już miałeś do czynienia z aparatem ja poczułem że swojego kompakta już wykorzystałem maks i byłem w takiej samej sytuacji jak Ty teraz. Swego czasu chodząc po sklepach i biorąc do ręki różne lustrzanki to nie wiedziałem jak sie do tego zabrać, ale wystarczy troszkę posiedzieć i przyjdzie.
ja radze zrobić tak :
kup aparat który będzie Ci dobrze leżał w ręce i który ma oczywiście dobre parametry, za ok 3000zł polecam
np sony alfa350 w zestawie z kitem i tele. to według mnie świetny zakup
i mając ten aparat czytaj mądre książki i od razu próbuj robić to co jest Ci nie znane i z czym masz problemy.
bo czytanie książek na sucho po pewnym czasie Cię zniechęci, a mając przy sobie aparat będziesz zmotywowany
[ Dodano: Pią 20 Mar, 2009 16:06 ]
aha no i olympusy reklamują się jako sprzęty ciężkie do zdarcia, np e520 w zestawie z 2 obiektywami podchodzi do ceny którą jesteś skłonny przeznaczyć na sprzęt
Ale o funkcjonowaniu lustrzanki/kompaktu warto poczytać przed zakupem, choćby po to by poznać co to ISO, CCD/CMOS, LV. Inaczej cieżko będzie wybrać aparat o dobrych parametrach/właściwościach, nie znając podstawowych definicji.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 20 Mar, 2009
kamil1114 napisał/a:
Nie wiem co to jest ISO i jak to nastawiać.
Nie wiem jak ustawiać przysłonę i czas migawki.
I nie wiem co oznaczają te wartości na obiektywach np. 18-55
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11